Életmód, gasztronómia

A szója növeli vagy csökkenti a daganatos megbetegedések előfordulását?

Agrofórum Online

A szójában található izoflavonok hormonszerű anyagok, de ez a tulajdonságuk a kutatások szerint a közhiedelemmel ellentétben inkább egészségesebbé teszi őket.

A félreértések egy része abból származik, hogy az állatokkal és az emberekkel kapcsolatos kutatások eltérő eredményeket mutattak. Néhány, rágcsálókkal végzett kísérletben, amikor az állatok nagy mennyiségű, szójából kivont izoflavont fogyasztottak, nagyobb eséllyel alakult ki náluk mellrák.

Ennek oka, hogy a szójában található izoflavonok az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhetnek a szervezetben, és a megnövekedett ösztrogénmennyiség összefüggésbe hozható a mellrák bizonyos típusaival.

De a rágcsálók szervezete másképp dolgozza fel a szóját, mint az embereké, emiatt az utóbbi esetben nem tapasztaltak hasonlót, ráadásul az állatkísérletekben sokkal magasabb mennyiségű izoflavont használtak, mint az embereknél.

Az emberekkel kapcsolatos tanulmányok szerint a szójában található izoflavonoknak egyáltalán nincs hatása, vagy éppen hogy csökkentik a mellrák előfordulását, főleg az ázsiai országokban, ahol sokkal több szóját fogyasztanak, mint az Egyesült Államokban vagy Európában. Ennek oka az lehet, hogy az izoflavon a lényegesen erősebb hatású természetes ösztrogént képes blokkolni a vérben. 

Mindezek alapján nem bizonyított, hogy a szója fogyasztása kockázatot jelentene, sőt, inkább egészségesnek tekinthető, mint veszélyesnek. Valójában egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a hagyományos szójás ételek fogyasztása, mint a tofu, mizo, szójatej és társai, csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét, főleg az ázsiai nők körében.

A szójás ételek magas fehérjetartalmúak, és különösen értékesek akkor, ha más, kevésbé egészséges ételek helyettesítésére szolgálnak, mint az állati zsír vagy a feldolgozott húsok. Ezenfelül a szója fogyasztását kapcsolatba hozták a szívbetegségek kockázatának mérséklődésével, és talán még a koleszterinszintet is csökkenti.

Az amerikai daganatos betegségek társaságának stratégiai igazgatója szerint a szójás ételek egészségesek és biztonságosak, ugyanakkor a szóját tartalmazó táplálékkiegészítők sokkal magasabb koncentrációban tartalmaznak izoflavonokat, ezért nem javasolja őket ebben a formában fogyasztani – legalábbis egy újabb tanulmány elkészültéig.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Melyek a szója legfontosabb betegségei, és hogyan lehet hatékonyan védekezni ellenük?

2023. szeptember 30. 10:10

A szója leggyakoribb betegségeit elsősorban gombák idézik elő, de a baktérium- és víruskórokozók is nagy károkat okozhatnak.

A friss amerikai jelentést árazta be a piac az alapos mínuszokkal

2023. október 12. 11:10

Alapvetően elég erős eladói nyomás érződött a terménypiaci kereskedésben szerdán. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Az esőerdő rovására bővül a brazil szójatermesztés

2019. szeptember 7. 12:30

A 2019/2020-as szezonban a brazil szójatermés elérheti a 123 millió tonnát is, míg a világ legnagyobb szójafogyasztója, Kína csupán mintegy 17 millió tonnát takaríthat be.

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.