Életmód, gasztronómia

A szója növeli vagy csökkenti a daganatos megbetegedések előfordulását?

Agrofórum Online

A szójában található izoflavonok hormonszerű anyagok, de ez a tulajdonságuk a kutatások szerint a közhiedelemmel ellentétben inkább egészségesebbé teszi őket.

A félreértések egy része abból származik, hogy az állatokkal és az emberekkel kapcsolatos kutatások eltérő eredményeket mutattak. Néhány, rágcsálókkal végzett kísérletben, amikor az állatok nagy mennyiségű, szójából kivont izoflavont fogyasztottak, nagyobb eséllyel alakult ki náluk mellrák.

Ennek oka, hogy a szójában található izoflavonok az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhetnek a szervezetben, és a megnövekedett ösztrogénmennyiség összefüggésbe hozható a mellrák bizonyos típusaival.

De a rágcsálók szervezete másképp dolgozza fel a szóját, mint az embereké, emiatt az utóbbi esetben nem tapasztaltak hasonlót, ráadásul az állatkísérletekben sokkal magasabb mennyiségű izoflavont használtak, mint az embereknél.

Az emberekkel kapcsolatos tanulmányok szerint a szójában található izoflavonoknak egyáltalán nincs hatása, vagy éppen hogy csökkentik a mellrák előfordulását, főleg az ázsiai országokban, ahol sokkal több szóját fogyasztanak, mint az Egyesült Államokban vagy Európában. Ennek oka az lehet, hogy az izoflavon a lényegesen erősebb hatású természetes ösztrogént képes blokkolni a vérben. 

Mindezek alapján nem bizonyított, hogy a szója fogyasztása kockázatot jelentene, sőt, inkább egészségesnek tekinthető, mint veszélyesnek. Valójában egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a hagyományos szójás ételek fogyasztása, mint a tofu, mizo, szójatej és társai, csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét, főleg az ázsiai nők körében.

A szójás ételek magas fehérjetartalmúak, és különösen értékesek akkor, ha más, kevésbé egészséges ételek helyettesítésére szolgálnak, mint az állati zsír vagy a feldolgozott húsok. Ezenfelül a szója fogyasztását kapcsolatba hozták a szívbetegségek kockázatának mérséklődésével, és talán még a koleszterinszintet is csökkenti.

Az amerikai daganatos betegségek társaságának stratégiai igazgatója szerint a szójás ételek egészségesek és biztonságosak, ugyanakkor a szóját tartalmazó táplálékkiegészítők sokkal magasabb koncentrációban tartalmaznak izoflavonokat, ezért nem javasolja őket ebben a formában fogyasztani – legalábbis egy újabb tanulmány elkészültéig.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért van szükség a szója vetőmag oltására?

2023. november 12. 13:10

Beoltassam a szója vetőmagot? A Beck's szakértői szerint ez a felvetés évről évre visszatérő kérdés. Hogy miért? Mert a válasz egy kicsit összetettebb, mint egy egyszerű „igen" vagy „nem".

Tovább erősödött a gyapottok bagolylepke hernyó fertőzöttség

2020. augusztus 9. 08:02

A kedvező időjárási viszonyok hatására a szója területeken, mint ahogy más növénykultúrákban is erőteljesen felszaporodtak a takácsatkák.

SAATEN-UNION – új távlatok a szójatermesztésben

2018. március 5. 10:06

A SAATEN-UNION szójafajtái gombaölő szerrel és oltóanyaggal csávázva, 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben kerülnek forgalomba.

A pluszok domináltak a gabonapiacon – csak a szójabab jelentett kivételt

2020. március 26. 08:02

A búza kurzusát a kenyér iránti növekvő kereslet mellett a technikai alapon kereskedők vételei hajtották felfelé.