Életmód, gasztronómia

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

Agrofórum Online

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.

Bizony a tojás, amelyről évekig, sőt évtizedekig tartotta magát az a vélekedés, hogy leginkább ennek az élelmiszernek a fogyasztása felelős az ún. rossz koleszterinszintért.

Visszatérve a tojásra

Mi sem mutatja jobban, hogy mekkora szerepe volt a tojásnak az elődjeink életében, mint az, hogy számos teremtéstörténet kapcsolódik hozzá. Ízelítőiül jöjjön egy, a finneké: Ők úgy vélték, hogy egy tört tojás felső fele alkotta az eget, a sárgája a Napot, a fehérjéből a Hold született meg, a tarka részei csillagokká váltak, a sötétek pedig felhőkké.

A magyar mesékben, mondákban is kiemelt szerepet kap ez a törékeny, de annál becsesebb táplálék, természetesen nemcsak meséltek róla, hanem fogyasztották is azt. Azt ugyan nem tudták, hogy fehérjetartalma magas minőségű, vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, azt azonban észlelték, hogy igen tápláló.

Ez a jó tulajdonság a tojásban lévő fehérjének tulajdonítható, ezek miatt érezzük azt, hogy fogyasztása közben igen hamar elteltünk. Egyes kutatások szerint a jóléti államokban tapasztalható „elhízási járványnak” az is az oka lehet, hogy a reggeli étkezésekben a tojás helyére a szénhidrátokban és igen gyakran cukrokban gazdag gabonafélélék léptek.

Mindez nagyon szép és jó, de mit egyenek az ételallergiában szenvedők?

Jogos a kérdés, hiszen az ismert adatok szerint hazánk lakosságának mintegy egy százaléka allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. Igen ritka, de előfordulhat az anyatejes táplálás során, hogy az anya tojásfogyasztása miatt bőrallergia, ekcéma, esetleg hasi panaszok jelentkeznek.

Kevéssé ismert, de igen lényeges az is, hogy a túlzott tojásfogyasztás átmeneti intoleranciát okoz, ebben az esetben elég szünetet tartani, majd kellő önmérséklet bírtokában újra jöhet a rántotta, a tükörtojás. A tojásallergiában érintetteknek azonban oda kell figyelni a keresztallergiára is. Ezt okozhat a csirkehús, sőt, bármely meglepő is, bőrérintkezés során a szárnyasok tolla is.

Sokan úgy vélik, hogy csak a tojásfehérje okozhat allergiás reakciót, de ez nem így van, bár valóban jóval gyakoribb, hogy ezzel gyűlik meg a bajunk. Visszatérve a feltett kérdésre, szerencsés esetben (ez sajnos igen keveseket érint) a tyúktojásra allergiások fürj- és pulykatojást beiktathatnak étrendjükbe, mivel azoknak alacsonyabb mértékűek az allergizáló tulajdonságaik.

A boltokban egyre nagyobb számban elérhetőek azok az ún. tojáspótló porok, amelyeket víz hozzáadásával készítünk el. Ezenkívül pl. a csicseriborsó lisztté őrölve, vízzel hígítva, majd ízlés szerint ízesítve az egyik legjobb és legegyszerűbb tojáspótló, főképp, ha rántottát kívánunk készíteni. A lenmag, a sütemények készítésekor jelenthet alternatívát a vegetáriánusoknak, vagy az allergiában szenvedőknek, itt is a fenti módon járjunk el, vagyis a liszthez adagoljunk vizet.

Szalmonellától tartva

A baromfi bélcsatornájában jelen vannak azok a szalmonella baktériumok, melyek az embernél is megbetegedést okozhatnak. Hazánkban a szalmonella kiiktatására a BTT (Baromfi Terméktanács) programot indított, ennek ellenére bármennyire is körültekintő a feldolgozás előfordulhat, hogy a baktériumok a tojáson megtapadnak. A szalmonella elleni védekezésben a legfontosabb a megfelelő hőkezelés. A szalmonella baktérium ugyanis 70 °C felett elpusztul, a tojás elkészítésekor is ezt kell szem elött tartani.

Mosni vagy nem mosni?

Ebben a megosztó kérdésben érdemes a Nébih szakembereire hallgatni, akik ezt javasolják:

„A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás, próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le.”

Számtalan tojásból készíthető étel receptje elérhető a világhálón, jöjjön most egy, amely több szempontból is eltér azoktól:

Ezeréves tojás (kínai)

  • 24 friss, egészséges kacsa- vagy tyúktojás
  • 6 evőkanál só
  • ½ liter víz
  • 30 evőkanál fenyőhamu
  • 6 evőkanál mész

Hogy miként szerezzünk fenyőfahamut, az talányos, de gondolom, más hamu is megfelelő, az a lényeg, hogy „tiszta” legyen. A sót feloldjuk a vízben, fokozatosan hozzáadjuk a hamut és a meszet. Alaposan elkeverjük ezt a sűrű „sarat”, a tojásokat langyos vízben megmossuk, majd félcentis rétegben bevonjuk a „sárral”.

A tojásokat cserépedénybe vagy agyagedénybe tesszük, vigyázva, hogy ne érjenek egymáshoz, csak ahol feltétlenül szükséges. Néhol feltétlenül szükséges, hiszen gúlába rakjuk. Az agyagedényt lefedjük. Három nap után a tojásokat szétrakjuk, amelyik fölül volt, most alulra kerül, és fordítva.

A következő tizenöt napban ezt az eljárást még ötször megismételjük, ezt követően pedig ismét jó szorosan lefedjük az edényt, és egy hónapig érintetlenül hagyjuk. Az ötven nap alatt a tojásoknak el kell készülniük. Ez annyit jelent, hogy amikor a hamuból előássuk őket, valóban úgy néznek ki, mint egy antik, több ezer éves lelet.

Feltörés utáni látjuk, hogy a zselészerűvé keményedett fehérje borostyánkő színű, a sárgája haragoszöld. Körülbelül ilyenné válna egy tojás, ha ezer évig őrizgetnénk – a hamu és a mész mindössze annyit tett, hogy ötven napra rövidítette az ezer évet, „lassú főzéssel”. A tojások héját leszedjük, hosszában négyfelé vágjuk mindegyiket, s kevés szójával, zöldkörettel szervírozzuk.

(Forrás: A világ leghíresebb ételei. Szerk. Verhóczki István; Gyöngyös, Pallas, 2004)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

2023. július 10. 11:40

A 2022 elején bevezetett élelmiszerár-stopot többszöri hosszabbítás után 2023. augusztus 1-jén vezeti ki a magyar kormányzat. Már látjuk, milyen mértékben ugrik meg az egyes termékek ára.

Korlátlanul áramlik Európába az ukrán baromfihús és tojás

2023. augusztus 18. 09:10

Meg kell állítani az ukrán baromfihús- és tojásimportot, az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek ugyanis nemcsak az uniós termelés jövőjét, így hosszútávon Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.

Példaértékű összefogás akadályozta meg az óriás tojófarm létesítését

2019. március 17. 08:19

Ugyan a 900 ezer férőhelyesre tervezett tojófarm már megkapta a környezetvédelmi és a környezethasználati engedélyt, de a környékbeli lakosok ellenezték a beruházást.

Együnk több baromfit és tojást!

2020. november 3. 06:47

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.