Életmód, gasztronómia

A tökéletes sültkrumplit keresik a kutatók

Agrofórum Online

Egy új bajor kutatási projekt célja annak kiderítése, hogyan lehetne javítani a sült krumpli minőségén. Az „OptiPom” azt akarja kideríteni, hogy mely burgonyafajta a legalkalmasabb a népszerű körethez.

A kutatókat az az általános kérdés is érdekli, hogy valójában mi a sült krumpli optimális minősége a fogyasztók számára. A Weihenstephan-Triesdorf Alkalmazott Tudományok Egyetemével együtt az eredményeket a bajorországi élelmiszeripar számára dolgozzák ki. A gazdálkodók munkáját akarják megkönnyíteni az eredményekkel.

Bajorországban több mint 6500 hektáron termesztenek burgonyát krumplihoz. A speciálisan tenyésztett fajták és a gazdálkodók magas szintű kompetenciája ellenére mindig vannak problémák a hasábburgonyához felhasznált alapanyaggal.

Mindenekelőtt problémát jelent az úgynevezett redukáló cukrok megnövekedett tartalma, mivel ezek keserű anyagokat és sötét elszíneződést okozhatnak a sütés során – számolt be a Proplanta német agrároldal.

A kutatók szerint új módszert dolgoznak majd ki a sütési szín és ezáltal a sütés minőségének automatikus értékelésére. A szín vizuális értékelése helyett, amit eddig alkalmaztak új módszert ígérnek. Szélesebb adatbázison alapuló objektív értékelés kidolgozását tartják lehetségesnek.

A növekedési szakaszokban különféle módszerekkel végeznek vizsgálatokat közvetlenül a burgonyanövényeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.