18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Életmód, gasztronómia

A tökéletes sültkrumplit keresik a kutatók

Agrofórum Online

Egy új bajor kutatási projekt célja annak kiderítése, hogyan lehetne javítani a sült krumpli minőségén. Az „OptiPom” azt akarja kideríteni, hogy mely burgonyafajta a legalkalmasabb a népszerű körethez.

A kutatókat az az általános kérdés is érdekli, hogy valójában mi a sült krumpli optimális minősége a fogyasztók számára. A Weihenstephan-Triesdorf Alkalmazott Tudományok Egyetemével együtt az eredményeket a bajorországi élelmiszeripar számára dolgozzák ki. A gazdálkodók munkáját akarják megkönnyíteni az eredményekkel.

Bajorországban több mint 6500 hektáron termesztenek burgonyát krumplihoz. A speciálisan tenyésztett fajták és a gazdálkodók magas szintű kompetenciája ellenére mindig vannak problémák a hasábburgonyához felhasznált alapanyaggal.

Mindenekelőtt problémát jelent az úgynevezett redukáló cukrok megnövekedett tartalma, mivel ezek keserű anyagokat és sötét elszíneződést okozhatnak a sütés során – számolt be a Proplanta német agrároldal.

A kutatók szerint új módszert dolgoznak majd ki a sütési szín és ezáltal a sütés minőségének automatikus értékelésére. A szín vizuális értékelése helyett, amit eddig alkalmaztak új módszert ígérnek. Szélesebb adatbázison alapuló objektív értékelés kidolgozását tartják lehetségesnek.

A növekedési szakaszokban különféle módszerekkel végeznek vizsgálatokat közvetlenül a burgonyanövényeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Csomagolt burgonyát gyűjtött be a Nébih az áruházláncok polcairól

2022. december 13. 09:34

A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?