Életmód, gasztronómia

A tökéletes sültkrumplit keresik a kutatók

Agrofórum Online

Egy új bajor kutatási projekt célja annak kiderítése, hogyan lehetne javítani a sült krumpli minőségén. Az „OptiPom” azt akarja kideríteni, hogy mely burgonyafajta a legalkalmasabb a népszerű körethez.

A kutatókat az az általános kérdés is érdekli, hogy valójában mi a sült krumpli optimális minősége a fogyasztók számára. A Weihenstephan-Triesdorf Alkalmazott Tudományok Egyetemével együtt az eredményeket a bajorországi élelmiszeripar számára dolgozzák ki. A gazdálkodók munkáját akarják megkönnyíteni az eredményekkel.

Bajorországban több mint 6500 hektáron termesztenek burgonyát krumplihoz. A speciálisan tenyésztett fajták és a gazdálkodók magas szintű kompetenciája ellenére mindig vannak problémák a hasábburgonyához felhasznált alapanyaggal.

Mindenekelőtt problémát jelent az úgynevezett redukáló cukrok megnövekedett tartalma, mivel ezek keserű anyagokat és sötét elszíneződést okozhatnak a sütés során – számolt be a Proplanta német agrároldal.

A kutatók szerint új módszert dolgoznak majd ki a sütési szín és ezáltal a sütés minőségének automatikus értékelésére. A szín vizuális értékelése helyett, amit eddig alkalmaztak új módszert ígérnek. Szélesebb adatbázison alapuló objektív értékelés kidolgozását tartják lehetségesnek.

A növekedési szakaszokban különféle módszerekkel végeznek vizsgálatokat közvetlenül a burgonyanövényeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Csomagolt burgonyát gyűjtött be a Nébih az áruházláncok polcairól

2022. december 13. 09:34

A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.