Életmód, gasztronómia

A tökéletes sültkrumplit keresik a kutatók

Agrofórum Online

Egy új bajor kutatási projekt célja annak kiderítése, hogyan lehetne javítani a sült krumpli minőségén. Az „OptiPom” azt akarja kideríteni, hogy mely burgonyafajta a legalkalmasabb a népszerű körethez.

A kutatókat az az általános kérdés is érdekli, hogy valójában mi a sült krumpli optimális minősége a fogyasztók számára. A Weihenstephan-Triesdorf Alkalmazott Tudományok Egyetemével együtt az eredményeket a bajorországi élelmiszeripar számára dolgozzák ki. A gazdálkodók munkáját akarják megkönnyíteni az eredményekkel.

Bajorországban több mint 6500 hektáron termesztenek burgonyát krumplihoz. A speciálisan tenyésztett fajták és a gazdálkodók magas szintű kompetenciája ellenére mindig vannak problémák a hasábburgonyához felhasznált alapanyaggal.

Mindenekelőtt problémát jelent az úgynevezett redukáló cukrok megnövekedett tartalma, mivel ezek keserű anyagokat és sötét elszíneződést okozhatnak a sütés során – számolt be a Proplanta német agrároldal.

A kutatók szerint új módszert dolgoznak majd ki a sütési szín és ezáltal a sütés minőségének automatikus értékelésére. A szín vizuális értékelése helyett, amit eddig alkalmaztak új módszert ígérnek. Szélesebb adatbázison alapuló objektív értékelés kidolgozását tartják lehetségesnek.

A növekedési szakaszokban különféle módszerekkel végeznek vizsgálatokat közvetlenül a burgonyanövényeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Felére zuhant vissza a pityóka termőterülete Hargita megyében

2018. december 3. 06:58

Noha számbelileg csökkent, minőségét tekintve sokat fejlődött a székelyföldi megye mezőgazdasági gépparkja az elmúlt évtizedekben.

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon?

2019. augusztus 21. 10:35

A burgonya magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken, az Agrofórum egyik legfrissebb videójában ennek okait próbálta megtudni.

Zöldség Videó

Így lesz télen is ehető a burgonya: tárolási tippek

2022. november 2. 05:37

Hogyan tároljuk a burgonyát jól, otthoni körülmények között? Erre hoztam ma bevált praktikákat.

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.