Életmód, gasztronómia

A tökéletes sültkrumplit keresik a kutatók

Agrofórum Online

Egy új bajor kutatási projekt célja annak kiderítése, hogyan lehetne javítani a sült krumpli minőségén. Az „OptiPom” azt akarja kideríteni, hogy mely burgonyafajta a legalkalmasabb a népszerű körethez.

A kutatókat az az általános kérdés is érdekli, hogy valójában mi a sült krumpli optimális minősége a fogyasztók számára. A Weihenstephan-Triesdorf Alkalmazott Tudományok Egyetemével együtt az eredményeket a bajorországi élelmiszeripar számára dolgozzák ki. A gazdálkodók munkáját akarják megkönnyíteni az eredményekkel.

Bajorországban több mint 6500 hektáron termesztenek burgonyát krumplihoz. A speciálisan tenyésztett fajták és a gazdálkodók magas szintű kompetenciája ellenére mindig vannak problémák a hasábburgonyához felhasznált alapanyaggal.

Mindenekelőtt problémát jelent az úgynevezett redukáló cukrok megnövekedett tartalma, mivel ezek keserű anyagokat és sötét elszíneződést okozhatnak a sütés során – számolt be a Proplanta német agrároldal.

A kutatók szerint új módszert dolgoznak majd ki a sütési szín és ezáltal a sütés minőségének automatikus értékelésére. A szín vizuális értékelése helyett, amit eddig alkalmaztak új módszert ígérnek. Szélesebb adatbázison alapuló objektív értékelés kidolgozását tartják lehetségesnek.

A növekedési szakaszokban különféle módszerekkel végeznek vizsgálatokat közvetlenül a burgonyanövényeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?