Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Már kapható az újkrumpli

Már kapható az újkrumpli

Magyar Hírlap

A burgonya termőterületek nagysága valamivel nőtt a tavalyihoz képest, így tízezer hektár fölé emelkedett, ami valószínűleg az állami támogatásnak köszönhető, ám az idei év nem hoz kiemelkedő termést – mondta el a Magyar Hírlapnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Indul az újkrumpli szezon, ám a mostanában megjelenő termények még fóliasátorban termesztett primőr áruk, ez pedig az árukon is érződik. Az óburgonyából a jó minőségű készletek a várakozásoknak megfelelően mostanra kifogyófélben vannak vagy már elfogytak. A burgonyafélék közül az újburgonya termesztése a leginkább kézimunka igényes, a termés pedig főleg a kistermelők által előállított.

Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetségének és Terméktanácsának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, az idei szélsőséges időjárás a burgonyatermést is igen érzékenyen érintette, hiszen a krumpli sem az aszályt sem a túl sok vizet nem szereti. Hozzátette, korai lenne még jóslatokba bocsátkozni a teljes éves termést illetően, hiszen a betakarítás egészen október végéig eltarthat. A mostani tavasz belvizes volt, ami abban segítette a termelőket, hogy kirajzolta, hova nem szabad ültetni burgonyát – részletezte az elnök, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékkal járó felhőszakadásokat a krumpli „nagyon nem szereti és nem is bírja”, ha pedig vízborítás alá kerül, azonnal tönkremegy. „Ha nagyon aszályos forró nyár lesz vagy túlzottan csapadékos, akkor az bizonyosan hátrányosan fogja befolyásolni a hozamot. Ami már most biztosan látszik, hogy szépek az állományok, igaz a szabadföldi termésnek megcsúszott az érése az elhúzódó hideg miatt” – számolt be Kecskés Gábor, aki szerint kimagasló hozamra idén biztos nem számíthatunk, sokkal inkább egy jó közepes termés várható.

Az újkrumpli esetében stabil árszint alakult ki az utóbbi években, ettől nagyban eltérő kilengéstől nem kell tartani, de bizonyos mértékben az időjárás ezen még változtathat. A nagybani piacon 450-480 forint körül alakul az újkrumpli ára kilónként, de a boltokban akár ezer forintnál is többet elkérhetnek érte.

Kecskés Gábor szerint a hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások. A burgonya áfájának öt százalékra történő csökkentésétől véleménye szerint nagy lendületet nyerhetnének a hazai termesztők úgy, hogy a fogyasztók is jól járnának, hiszen több hazai burgonya kerülhetne a kosarakba.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

Újra több burgonyát termelnek a britek

2019. március 22. 09:36

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

Tavalyhoz képest tovább drágult a burgonya

2019. január 30. 07:47

Általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés, az ok a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.