Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Már kapható az újkrumpli

Már kapható az újkrumpli

Magyar Hírlap

A burgonya termőterületek nagysága valamivel nőtt a tavalyihoz képest, így tízezer hektár fölé emelkedett, ami valószínűleg az állami támogatásnak köszönhető, ám az idei év nem hoz kiemelkedő termést – mondta el a Magyar Hírlapnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Indul az újkrumpli szezon, ám a mostanában megjelenő termények még fóliasátorban termesztett primőr áruk, ez pedig az árukon is érződik. Az óburgonyából a jó minőségű készletek a várakozásoknak megfelelően mostanra kifogyófélben vannak vagy már elfogytak. A burgonyafélék közül az újburgonya termesztése a leginkább kézimunka igényes, a termés pedig főleg a kistermelők által előállított.

Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetségének és Terméktanácsának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, az idei szélsőséges időjárás a burgonyatermést is igen érzékenyen érintette, hiszen a krumpli sem az aszályt sem a túl sok vizet nem szereti. Hozzátette, korai lenne még jóslatokba bocsátkozni a teljes éves termést illetően, hiszen a betakarítás egészen október végéig eltarthat. A mostani tavasz belvizes volt, ami abban segítette a termelőket, hogy kirajzolta, hova nem szabad ültetni burgonyát – részletezte az elnök, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékkal járó felhőszakadásokat a krumpli „nagyon nem szereti és nem is bírja”, ha pedig vízborítás alá kerül, azonnal tönkremegy. „Ha nagyon aszályos forró nyár lesz vagy túlzottan csapadékos, akkor az bizonyosan hátrányosan fogja befolyásolni a hozamot. Ami már most biztosan látszik, hogy szépek az állományok, igaz a szabadföldi termésnek megcsúszott az érése az elhúzódó hideg miatt” – számolt be Kecskés Gábor, aki szerint kimagasló hozamra idén biztos nem számíthatunk, sokkal inkább egy jó közepes termés várható.

Az újkrumpli esetében stabil árszint alakult ki az utóbbi években, ettől nagyban eltérő kilengéstől nem kell tartani, de bizonyos mértékben az időjárás ezen még változtathat. A nagybani piacon 450-480 forint körül alakul az újkrumpli ára kilónként, de a boltokban akár ezer forintnál is többet elkérhetnek érte.

Kecskés Gábor szerint a hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások. A burgonya áfájának öt százalékra történő csökkentésétől véleménye szerint nagy lendületet nyerhetnének a hazai termesztők úgy, hogy a fogyasztók is jól járnának, hiszen több hazai burgonya kerülhetne a kosarakba.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

2019. július 10. 11:47

A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.