Életmód, gasztronómia

Adalékanyagok az élelmiszerekben

Agrofórum Online

A modern kor embere a hipermarketekben ezer meg ezer ételféleség közül válogathat. Olyan ételek közül, amelyek telis-tele vannak hozzáadott vegyi anyagokkal. Kell-e félnünk ezektől?

A jelenlegi globális élelmiszeripari rendszer nagyban különbözik a nagyszüleink által tapasztaltaktól. A globalizált piacnak köszönhetően több olyan élelmiszerhez jutunk hozzá, amelyeket messziről szállítanak hozzánk, és amelyeknek éppen emiatt tovább kell frissnek maradniuk.

Azok az élelmiszerek, amelyek korábban csak szezonálisan voltak elérhetők, ma már egész évben megtalálhatóak a piacokon. Az élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatók, mivel többségük ma már olyan hozzáadott anyagokat, adalékanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek abban, hogy az állaguk és a minőségük kifogástalan maradjon. 

A mai fogyasztók elvárják, hogy az élelmiszerek biztonságosak, táplálóak, megfizethetők és kényelmesen elérhetők legyenek. A vegyi anyagok fontos szerepet játszanak a jelenlegi élelmiszerrendszerben bekövetkezett fejlődésben. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az élelmiszer-összetevők és az élelmiszer-csomagolás, -feldolgozás vagy egyéb kezelés során az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő vegyi anyagok felhasználásának szabályozásával védi a fogyasztókat.

Miért használnak adalékanyagokat az élelmiszerekben?

Az élelmiszerekhez azért adnak adalékanyagokat, hogy meghosszabbítsák a termékek frissességét, növeljék a tápértékeket, javítsák az ízeket, tökéletesítsék az állagot, garantálják az élelmiszer-biztonságot vagy növeljék a felhasználói kényelmet. Lássuk, miről is van pontosan szó!

  • A frissesség meghosszabbítása
    Manapság a friss termékek egész évben elérhetők. Ezt többek között a láthatatlan, színtelen, szagtalan és ízetlen, termékekre kerülő viaszbevonatok teszik lehetővé. Frissen tartják a termékeket szállítás közben, csökkentik az élelmiszer-pazarlást, növelik az eltarthatósági időt és javítják a termékmegjelenést. 
  • Táplálkozási előnyök
    Az élelmiszer-ellátás védelme érdekében a megfelelő szervek ellenőrzik a teljes folyamatot, ha az élelmiszergyártók vegyi anyagot kívánnak hozzáadni az élelmiszerekhez, hogy azok jobbá vagy értékesebbé váljanak. Például ma már a gyártók D-vitamint adhatnak a tejhez, a gyümölcslevekhez és a gabonafélékhez, hogy megelőzzék a gyermekeknél a (D-vitamin-hiányból fakadó) angolkórt és az időseknél a csontritkulást.
  • Élelmiszer-biztonság
    A tartósítószerek lelassítják a termékek penész, levegő, baktériumok, gombák vagy élesztő által okozott romlási folyamatát. Ezek – az élelmiszer minőségének megőrzése mellett – segítenek az élelmiszer eredetű megbetegedések, köztük az életveszélyes botulizmust okozó baktériumok megfékezésében. Az antioxidánsok (ezeket is a tartósítószerek közé soroljuk) megakadályozzák, hogy a zsírok és olajok, valamint az azokat tartalmazó élelmiszerek megromoljanak, illetve ízetlenné váljanak. Megakadályozzák azt is, hogy a levegőn a felszeletelt friss gyümölcsök (például az alma) megbarnuljanak.
  • Textúra
    A vegyi anyagokat általában az élelmiszer-feldolgozás során használják az olyan élelmiszerek textúrájának és ízének javítására, mint a jégkrém, a salátaöntetek, a szószok és a levesek. A vegyi anyagok segíthetnek abban is, hogy az olyan élelmiszerek, mint a majonéz, megőrizzék az állagukat. 

A vegyi anyagok természetesen jelen vannak az élelmiszerekben?

Minden élelmiszer tartalmaz adalékanyagként is használt vegyi anyagokat, amelyek közül sok természetes módon is jelen van az élelmiszerekben – hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez, valamint növelik az étkezés élményét.

Ilyenek például a következők:

  • A tejben és a tejtermékekben található kalcium;
  • A banánban és a burgonyában lévő kálium;
  • Fehérje, vas, cink, szelén, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin, foszfor, pantotenát, magnézium és kálium a halakban.

Honnan lehet tudni, hogy milyen vegyi anyagok vannak az élelmiszerekben?

Az összetevőket az élelmiszerek címkéjén kell feltüntetni. A fűszerek, természetes aromák és mesterséges aromák esetében ezeket az összetevőket „fűszer”, „természetes aroma”, illetve „mesterséges aroma” néven lehet feltüntetni. Hasonlóképpen, bizonyos színezékek „hozzáadott színezékként” vagy „mesterséges színezékként” is feltüntethetők.

Biztonságosak-e az élelmiszerekben lévő adalékanyagok?

Attól, hogy egy vegyi anyag megtalálható egy élelmiszerben, még nem válik veszélyessé. A kulcs abban rejlik, hogy milyen típusú adalékanyagról van szó, mennyi van belőle az élelmiszerben, és hogy mennyit fogyasztunk belőle egy nap, egy hónap, egy év vagy egy élet alatt. Az FDA ellenőrzi az élelmiszer-összetevőként használt vegyi anyagokat és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat, hogy biztosítsa azok biztonságosságát.

Forrás: https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/chemicals-foods-facts

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Fontos a női termelők erősítése - a Trimble kampányt indít

2020. november 6. 04:36

A Trimble kampányt indít, hogy akár 100 000 dollárt adományozhasson a "(N)Ő táplálja a világot" programnak.

Élelmiszersegély-szervezet központja költözik Budapestre

2023. február 24. 09:34

A biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához és az éhezés felszámolásához is hozzájárul a Világélelmezési Program globális pénzügyi központjának Budapestre költözése.

2020 végéig meghosszabbították az orosz élelmiszer-embargót

2019. június 25. 08:02

A rendelet lehetővé teszi, hogy a szankció alá eső cikkeket magánszemélyek személyes fogyasztásra behozzák.

Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton

2023. augusztus 1. 13:10

Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.