Életmód, gasztronómia

Adalékanyagok az élelmiszerekben

Agrofórum Online

A modern kor embere a hipermarketekben ezer meg ezer ételféleség közül válogathat. Olyan ételek közül, amelyek telis-tele vannak hozzáadott vegyi anyagokkal. Kell-e félnünk ezektől?

A jelenlegi globális élelmiszeripari rendszer nagyban különbözik a nagyszüleink által tapasztaltaktól. A globalizált piacnak köszönhetően több olyan élelmiszerhez jutunk hozzá, amelyeket messziről szállítanak hozzánk, és amelyeknek éppen emiatt tovább kell frissnek maradniuk.

Azok az élelmiszerek, amelyek korábban csak szezonálisan voltak elérhetők, ma már egész évben megtalálhatóak a piacokon. Az élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatók, mivel többségük ma már olyan hozzáadott anyagokat, adalékanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek abban, hogy az állaguk és a minőségük kifogástalan maradjon. 

A mai fogyasztók elvárják, hogy az élelmiszerek biztonságosak, táplálóak, megfizethetők és kényelmesen elérhetők legyenek. A vegyi anyagok fontos szerepet játszanak a jelenlegi élelmiszerrendszerben bekövetkezett fejlődésben. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az élelmiszer-összetevők és az élelmiszer-csomagolás, -feldolgozás vagy egyéb kezelés során az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő vegyi anyagok felhasználásának szabályozásával védi a fogyasztókat.

Miért használnak adalékanyagokat az élelmiszerekben?

Az élelmiszerekhez azért adnak adalékanyagokat, hogy meghosszabbítsák a termékek frissességét, növeljék a tápértékeket, javítsák az ízeket, tökéletesítsék az állagot, garantálják az élelmiszer-biztonságot vagy növeljék a felhasználói kényelmet. Lássuk, miről is van pontosan szó!

  • A frissesség meghosszabbítása
    Manapság a friss termékek egész évben elérhetők. Ezt többek között a láthatatlan, színtelen, szagtalan és ízetlen, termékekre kerülő viaszbevonatok teszik lehetővé. Frissen tartják a termékeket szállítás közben, csökkentik az élelmiszer-pazarlást, növelik az eltarthatósági időt és javítják a termékmegjelenést. 
  • Táplálkozási előnyök
    Az élelmiszer-ellátás védelme érdekében a megfelelő szervek ellenőrzik a teljes folyamatot, ha az élelmiszergyártók vegyi anyagot kívánnak hozzáadni az élelmiszerekhez, hogy azok jobbá vagy értékesebbé váljanak. Például ma már a gyártók D-vitamint adhatnak a tejhez, a gyümölcslevekhez és a gabonafélékhez, hogy megelőzzék a gyermekeknél a (D-vitamin-hiányból fakadó) angolkórt és az időseknél a csontritkulást.
  • Élelmiszer-biztonság
    A tartósítószerek lelassítják a termékek penész, levegő, baktériumok, gombák vagy élesztő által okozott romlási folyamatát. Ezek – az élelmiszer minőségének megőrzése mellett – segítenek az élelmiszer eredetű megbetegedések, köztük az életveszélyes botulizmust okozó baktériumok megfékezésében. Az antioxidánsok (ezeket is a tartósítószerek közé soroljuk) megakadályozzák, hogy a zsírok és olajok, valamint az azokat tartalmazó élelmiszerek megromoljanak, illetve ízetlenné váljanak. Megakadályozzák azt is, hogy a levegőn a felszeletelt friss gyümölcsök (például az alma) megbarnuljanak.
  • Textúra
    A vegyi anyagokat általában az élelmiszer-feldolgozás során használják az olyan élelmiszerek textúrájának és ízének javítására, mint a jégkrém, a salátaöntetek, a szószok és a levesek. A vegyi anyagok segíthetnek abban is, hogy az olyan élelmiszerek, mint a majonéz, megőrizzék az állagukat. 

A vegyi anyagok természetesen jelen vannak az élelmiszerekben?

Minden élelmiszer tartalmaz adalékanyagként is használt vegyi anyagokat, amelyek közül sok természetes módon is jelen van az élelmiszerekben – hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez, valamint növelik az étkezés élményét.

Ilyenek például a következők:

  • A tejben és a tejtermékekben található kalcium;
  • A banánban és a burgonyában lévő kálium;
  • Fehérje, vas, cink, szelén, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin, foszfor, pantotenát, magnézium és kálium a halakban.

Honnan lehet tudni, hogy milyen vegyi anyagok vannak az élelmiszerekben?

Az összetevőket az élelmiszerek címkéjén kell feltüntetni. A fűszerek, természetes aromák és mesterséges aromák esetében ezeket az összetevőket „fűszer”, „természetes aroma”, illetve „mesterséges aroma” néven lehet feltüntetni. Hasonlóképpen, bizonyos színezékek „hozzáadott színezékként” vagy „mesterséges színezékként” is feltüntethetők.

Biztonságosak-e az élelmiszerekben lévő adalékanyagok?

Attól, hogy egy vegyi anyag megtalálható egy élelmiszerben, még nem válik veszélyessé. A kulcs abban rejlik, hogy milyen típusú adalékanyagról van szó, mennyi van belőle az élelmiszerben, és hogy mennyit fogyasztunk belőle egy nap, egy hónap, egy év vagy egy élet alatt. Az FDA ellenőrzi az élelmiszer-összetevőként használt vegyi anyagokat és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat, hogy biztosítsa azok biztonságosságát.

Forrás: https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/chemicals-foods-facts

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Élelmiszer bevásárlóközpont csak online

2020. szeptember 3. 04:36

Az új, csak online áruházi működés bevezetése a járvány alatt fellépő, élelmiszer-szállítás iránti fogyasztói igényt elégítik ki.

Februárban 16 százalékkal drágult az uborka

2021. március 15. 07:32

Átlépte az ezer forintos kilogrammonkénti szintet az uborka ára februárban. Ez a drágulás ütem még az étolaj 7,6 százalékos két havi drágulását is meghaladja. Ennek a két élelmiszernek nőtt leginkább az ára a Központi Statisztikai Hivatal inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül.

Trendforduló a felvágottak piacán Németországban

2020. augusztus 29. 10:27

Az év első felében a Rügenwalder Mühle 50 százalékkal tudta növelni vegetáriánus „húsgombócok” és a húst nem tartalmazó mortadella eladásait.

Ötezer rászoruló családnak segített idén az Élelmiszerlavina program

2018. november 9. 05:27

A résztvevő önkormányzatok, civil szervezetek és oktatási intézmények földterületein burgonyát, cukkinit, fejes salátát, káposztát, paradicsomot, paprikát, uborkát, sárgarépát, vöröshagymát, valamint zöldborsót termeltek, amelyet aztán szétosztottak a környéken élő nehéz sorsú családok, idős és beteg emberek körében.