Életmód, gasztronómia

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

Agrofórum Online

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

A Kuopio Birth Cohort (KuBiCo) tanulmányban 2272 anya-gyermek párost vizsgáltak. Az eredmények szerint azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt avokádót fogyasztott, 43,6%-kal alacsonyabb volt az ételallergia kialakulásának esélye 12 hónapos korukra, mint azoknál, akiknek anyja nem fogyasztott avokádót.

Miért lehet hatásos az avokádó?

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben. Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat immunrendszerének fejlődéséhez. A rostok például elősegíthetik a rövid láncú zsírsavak termelődését az anya bélrendszerében, amelyek pozitívan befolyásolhatják a magzat immunválaszait.

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben
Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben

Az allergiák növekvő előfordulása

Az ételallergiák előfordulása világszerte növekszik. Az Egyesült Királyságban például 2008 és 2018 között megduplázódott az ételallergiás esetek száma. A kutatók szerint ennek oka lehet a bélmikrobiom változása, az antibiotikumok túlzott használata és a modern étrend.

Magyarországon is hasonló tendencia figyelhető meg: az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a tej-, tojás- és mogyoróallergiás gyermekek száma. A hazai gyermekorvosok és dietetikusok is egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy már csecsemőkorban speciális étrendi tanácsadásra van szükség.

Gyakorlati tanácsok kismamáknak

A terhes nők számára ajánlott napi 2,5-3,5 csésze zöldség fogyasztása. Az avokádó, mint tápanyagban gazdag gyümölcs, kiváló választás lehet ennek teljesítésére. Fontos azonban, hogy a terhesség alatti étrend változatos és kiegyensúlyozott legyen, és minden étrendi változtatást előzetesen egyeztessenek egészségügyi szakemberrel.

(Forrás: Avocado reduces allergies in children, study claims)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Az Európa-szerte visszautasított avokádó feldolgozása

2023. augusztus 3. 08:10

A Procesavo bármilyen avokádótípust felhasznál, függetlenül annak származásától, méretétől, illetve attól, hogy az exportálás vagy érlelés során megsérült-e.

Hogyan gondozzuk a magról kikelt avokádót?

2023. május 9. 04:36

Magról kikelt avokádót gondozok, amely kb. 30 cm magas. Nagyon szép, egészséges, nagy levelei vannak már. Cserépben van. Hogyan gondozzam a továbbiakban?

Mexikó uralja az avokádópiacot

2021. február 27. 04:36

Egy év alatt 2,3 millió tonna avokádót termesztettek Mexikóban, amely első ebben a rangsorban a világon.

Hogyan lehet saját avokádófánk?

2024. január 9. 09:10

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.