Életmód, gasztronómia

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

Agrofórum Online

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

A Kuopio Birth Cohort (KuBiCo) tanulmányban 2272 anya-gyermek párost vizsgáltak. Az eredmények szerint azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt avokádót fogyasztott, 43,6%-kal alacsonyabb volt az ételallergia kialakulásának esélye 12 hónapos korukra, mint azoknál, akiknek anyja nem fogyasztott avokádót.

Miért lehet hatásos az avokádó?

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben. Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat immunrendszerének fejlődéséhez. A rostok például elősegíthetik a rövid láncú zsírsavak termelődését az anya bélrendszerében, amelyek pozitívan befolyásolhatják a magzat immunválaszait.

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben
Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben

Az allergiák növekvő előfordulása

Az ételallergiák előfordulása világszerte növekszik. Az Egyesült Királyságban például 2008 és 2018 között megduplázódott az ételallergiás esetek száma. A kutatók szerint ennek oka lehet a bélmikrobiom változása, az antibiotikumok túlzott használata és a modern étrend.

Magyarországon is hasonló tendencia figyelhető meg: az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a tej-, tojás- és mogyoróallergiás gyermekek száma. A hazai gyermekorvosok és dietetikusok is egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy már csecsemőkorban speciális étrendi tanácsadásra van szükség.

Gyakorlati tanácsok kismamáknak

A terhes nők számára ajánlott napi 2,5-3,5 csésze zöldség fogyasztása. Az avokádó, mint tápanyagban gazdag gyümölcs, kiváló választás lehet ennek teljesítésére. Fontos azonban, hogy a terhesség alatti étrend változatos és kiegyensúlyozott legyen, és minden étrendi változtatást előzetesen egyeztessenek egészségügyi szakemberrel.

(Forrás: Avocado reduces allergies in children, study claims)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Az Egyesült Államok 130 ezer tonna avokádót importált a Super Bowlra

2023. február 14. 08:03

Mexikó mintegy 130 000 tonna avokádót szállított az Egyesült Államokba az idei amerikaifutball-döntőre, amelyet vasárnap tartottak.

Az Európa-szerte visszautasított avokádó feldolgozása

2023. augusztus 3. 08:10

A Procesavo bármilyen avokádótípust felhasznál, függetlenül annak származásától, méretétől, illetve attól, hogy az exportálás vagy érlelés során megsérült-e.

Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

2023. január 25. 04:38

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?

Avokádó csíráztatás otthon

2024. január 9. 09:10

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.