Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.
A Kuopio Birth Cohort (KuBiCo) tanulmányban 2272 anya-gyermek párost vizsgáltak. Az eredmények szerint azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt avokádót fogyasztott, 43,6%-kal alacsonyabb volt az ételallergia kialakulásának esélye 12 hónapos korukra, mint azoknál, akiknek anyja nem fogyasztott avokádót.
Miért lehet hatásos az avokádó?
Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben. Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat immunrendszerének fejlődéséhez. A rostok például elősegíthetik a rövid láncú zsírsavak termelődését az anya bélrendszerében, amelyek pozitívan befolyásolhatják a magzat immunválaszait.

Az allergiák növekvő előfordulása
Az ételallergiák előfordulása világszerte növekszik. Az Egyesült Királyságban például 2008 és 2018 között megduplázódott az ételallergiás esetek száma. A kutatók szerint ennek oka lehet a bélmikrobiom változása, az antibiotikumok túlzott használata és a modern étrend.
Magyarországon is hasonló tendencia figyelhető meg: az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a tej-, tojás- és mogyoróallergiás gyermekek száma. A hazai gyermekorvosok és dietetikusok is egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy már csecsemőkorban speciális étrendi tanácsadásra van szükség.
Gyakorlati tanácsok kismamáknak
A terhes nők számára ajánlott napi 2,5-3,5 csésze zöldség fogyasztása. Az avokádó, mint tápanyagban gazdag gyümölcs, kiváló választás lehet ennek teljesítésére. Fontos azonban, hogy a terhesség alatti étrend változatos és kiegyensúlyozott legyen, és minden étrendi változtatást előzetesen egyeztessenek egészségügyi szakemberrel.
(Forrás: Avocado reduces allergies in children, study claims)
Képek: Pixabay