22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Életmód, gasztronómia

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

Agrofórum Online

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

A Kuopio Birth Cohort (KuBiCo) tanulmányban 2272 anya-gyermek párost vizsgáltak. Az eredmények szerint azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt avokádót fogyasztott, 43,6%-kal alacsonyabb volt az ételallergia kialakulásának esélye 12 hónapos korukra, mint azoknál, akiknek anyja nem fogyasztott avokádót.

Miért lehet hatásos az avokádó?

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben. Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat immunrendszerének fejlődéséhez. A rostok például elősegíthetik a rövid láncú zsírsavak termelődését az anya bélrendszerében, amelyek pozitívan befolyásolhatják a magzat immunválaszait.

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben
Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben

Az allergiák növekvő előfordulása

Az ételallergiák előfordulása világszerte növekszik. Az Egyesült Királyságban például 2008 és 2018 között megduplázódott az ételallergiás esetek száma. A kutatók szerint ennek oka lehet a bélmikrobiom változása, az antibiotikumok túlzott használata és a modern étrend.

Magyarországon is hasonló tendencia figyelhető meg: az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a tej-, tojás- és mogyoróallergiás gyermekek száma. A hazai gyermekorvosok és dietetikusok is egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy már csecsemőkorban speciális étrendi tanácsadásra van szükség.

Gyakorlati tanácsok kismamáknak

A terhes nők számára ajánlott napi 2,5-3,5 csésze zöldség fogyasztása. Az avokádó, mint tápanyagban gazdag gyümölcs, kiváló választás lehet ennek teljesítésére. Fontos azonban, hogy a terhesség alatti étrend változatos és kiegyensúlyozott legyen, és minden étrendi változtatást előzetesen egyeztessenek egészségügyi szakemberrel.

(Forrás: Avocado reduces allergies in children, study claims)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Hogyan gondozzuk a magról kikelt avokádót?

2023. május 9. 04:36

Magról kikelt avokádót gondozok, amely kb. 30 cm magas. Nagyon szép, egészséges, nagy levelei vannak már. Cserépben van. Hogyan gondozzam a továbbiakban?

Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

2023. január 25. 04:38

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?

Az Egyesült Államok 130 ezer tonna avokádót importált a Super Bowlra

2023. február 14. 08:03

Mexikó mintegy 130 000 tonna avokádót szállított az Egyesült Államokba az idei amerikaifutball-döntőre, amelyet vasárnap tartottak.

Mexikó uralja az avokádópiacot

2021. február 27. 04:36

Egy év alatt 2,3 millió tonna avokádót termesztettek Mexikóban, amely első ebben a rangsorban a világon.