Életmód, gasztronómia

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

Agrofórum Online

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

A Kuopio Birth Cohort (KuBiCo) tanulmányban 2272 anya-gyermek párost vizsgáltak. Az eredmények szerint azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt avokádót fogyasztott, 43,6%-kal alacsonyabb volt az ételallergia kialakulásának esélye 12 hónapos korukra, mint azoknál, akiknek anyja nem fogyasztott avokádót.

Miért lehet hatásos az avokádó?

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben. Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat immunrendszerének fejlődéséhez. A rostok például elősegíthetik a rövid láncú zsírsavak termelődését az anya bélrendszerében, amelyek pozitívan befolyásolhatják a magzat immunválaszait.

Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben
Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostban, E-vitaminban és cinkben

Az allergiák növekvő előfordulása

Az ételallergiák előfordulása világszerte növekszik. Az Egyesült Királyságban például 2008 és 2018 között megduplázódott az ételallergiás esetek száma. A kutatók szerint ennek oka lehet a bélmikrobiom változása, az antibiotikumok túlzott használata és a modern étrend.

Magyarországon is hasonló tendencia figyelhető meg: az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a tej-, tojás- és mogyoróallergiás gyermekek száma. A hazai gyermekorvosok és dietetikusok is egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy már csecsemőkorban speciális étrendi tanácsadásra van szükség.

Gyakorlati tanácsok kismamáknak

A terhes nők számára ajánlott napi 2,5-3,5 csésze zöldség fogyasztása. Az avokádó, mint tápanyagban gazdag gyümölcs, kiváló választás lehet ennek teljesítésére. Fontos azonban, hogy a terhesség alatti étrend változatos és kiegyensúlyozott legyen, és minden étrendi változtatást előzetesen egyeztessenek egészségügyi szakemberrel.

(Forrás: Avocado reduces allergies in children, study claims)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Az Egyesült Államok 130 ezer tonna avokádót importált a Super Bowlra

2023. február 14. 08:03

Mexikó mintegy 130 000 tonna avokádót szállított az Egyesült Államokba az idei amerikaifutball-döntőre, amelyet vasárnap tartottak.

Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

2023. január 25. 04:38

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?

Az Európa-szerte visszautasított avokádó feldolgozása

2023. augusztus 3. 08:10

A Procesavo bármilyen avokádótípust felhasznál, függetlenül annak származásától, méretétől, illetve attól, hogy az exportálás vagy érlelés során megsérült-e.

Mexikó uralja az avokádópiacot

2021. február 27. 04:36

Egy év alatt 2,3 millió tonna avokádót termesztettek Mexikóban, amely első ebben a rangsorban a világon.