32℃ 20℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Életmód, gasztronómia

Ami a komposztálásba belefér – és ami nem

Agrofórum Online

Éves szinten háztartásonként megközelítőleg 300 kg háztartási hulladék keletkezik, amelynek egy részéből megfelelő ismeretekkel kiváló minőségű komposzt készíthető.

Videóriportjában Baklanov Szandra F. Nagy Zsuzsannával, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnökével beszélgetett a beltéri komposztálás lehetőségeiről, némi kültéri kitekintéssel. Ismerje meg a komposztálás megkezdésekor felmerülő legfontosabb kérdéseket és válaszokat! Utána pedig nézze meg a videót, amiből további fontos információkat és érdekességeket is megtudhat, például a birkagyapjú tápanyagtartalmáról vagy a glisztakomposztálóról.

Hogyan kezdjünk bele?

Mindenkinél más az alapanyag, a mikroklíma, a lehetőség, hogy erkélyen, beltérben vagy éppen egy családi házban szeretne-e komposztálni. A szervesanyag-gyűjtéshez a legegyszerűbb megoldás is megfelelő, például egy kiürült műanyag doboz jól zárható fedéllel.

Mit gyűjtsünk, és mit ne?

Zöldség, gyümölcshéj, papír, de például a „papír” pohár nem, hiszen a vízállóságát éppen egy műanyag réteg biztosítja. Sajnos valójában a „biológiailag lebomló” zacskók sem bomlanak le, ezért ezeket se tegyük a komposztra. Viszont akár a kisállatok alma, de szőr, haj is bekerülhet a lebomló anyagok közé.

Hová tegyük?

Lehetőségeink szerint választhatunk Bokashi-komposztálót, beltéri gilisztakomposztálót, kültéri hagyományosat vagy egyszerű prizmát. Ezek közül a gilisztakomposztáló a legizgalmasabb, amellyel egy saját beltéri – és hasznos munkát végző – életközösséget nevelgethetünk.

Meddig tart a folyamat?

A komposzt szó a kompozit, összetett kifejezésből ered, tehát minél összetettebb alapanyaggal dolgozunk, annál jobb és gyorsabb lesz a lebontás, amely fél, egy, de akár három évig is eltarthat.

Közben a rendszer folyamatos gondoskodásra szorul: nedvesség-utánpótlásra, forgatásra, nedvességmegőrzésre. Ugyanis élőlények milliárdjai dolgoznak benne – egy grammban több száz millió baktérium, gomba, különböző egysejtűek fordulnak elő, de magasabb rendű élőlények is, csak nem mindig látjuk őket.

A végeredmény egy humuszban gazdag anyag, ám azt tudni kell, hogy még a jó komposztban is legfeljebb 10% a humusz aránya. Ezt visszajuttatva nemcsak a növényeink lesznek hálásak, hanem a megtermelt szemét akár 30%-át is megspórolhatjuk.

Nézze meg a teljes videót!

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A kerti hulladék csökkentésének 7 módja

2022. szeptember 30. 13:39

A kertészkedés ma már sokkal több egy izgalmas hobbinál, hisz ez egyfajta állásfoglalás is – egy bizonyos életmód mellett, amit magunknak választunk.

Komposztálás: a ,,lebomló" zacskók valósága + videó

2025. március 4. 16:45

A biológiailag lebomló zacskó egyre több üzletlánc polcán ígér szebb, fenntarthatóbb jövőt, azonban érdemes fokozni a velük kapcsolatos tudatosságot.

Mit tehetünk télen a komposzttal?

2024. december 10. 08:10

A téli hideg jelentősen lelassítja a komposztálás természetes folyamatait, mivel a bomlásban kulcsszerepet játszó mikroorganizmusok hőmérsékletérzékenyek.

Penész a komposztban – természetes vagy veszélyes?

2025. július 3. 11:10

A penész megjelenése a komposztban elsőre riasztónak tűnhet, de nem minden esetben baj. Mutatjuk, mikor kell beavatkozni és hogyan.