Életmód, gasztronómia

Az a jó, ha sötétebb a tojássárgája?

Agrofórum Online

Valamiért az a hiedelem vésődött be a köztudatba, hogy akkor egészséges a tojás, sőt, akkor „tanyasi”, ha a sárgája sötét.

Azt gondoljuk, hogy a világos tojássárgája biztos hormonkezelt, „mű”, és amúgy is rossz ránézni, annyira egészségtelen. De vajon tényleg így van ez? Min múlik, hogy milyen színű lesz a tojássárgájának a színe?

A házi csirkék kapcsán korábban kiderült, hogy nem egyszer az árusok színezik meg sáfránnyal a csirkehúst, mivel az emberek szívesebben veszik meg azt, ami emiatt „házinak” néz ki. De miért jelent a fejünkben „háziasabb” színt a sötétsárga?

Erre a kérdésre sokan azt válaszolják, hogy azért, mert ebből látszik az, hogy mivel etették a szárnyasokat. „Rendes”, egészséges koszttal, vagy valami „hulladékkal”? Az igazság azonban ennél sokrétűbb, ám azt leszögezhetjük: nem a színmélységen múlik a tojás egészséges mivolta (ahogy a csirkehúsé sem).

Min múlik a tojássárgájának a színe?

A tojássárgája színe, vagyis annak a mélysége azon múlik, hogy milyen tápon nevelkedett a tyúk, amelyiktől a tojás származik. Ez az egész fehéres halványsárgától a mély narancsos napsárga színig terjedhet és a hiedelmekkel ellentétben

nem utal a tojás tápértékére, sem a minőségére.

A tojássárgája színét ugyanis a tyúk étrendjében lévő pigmentek határozzák meg: ha tehát például a tyúk búzaalapú tápot kap, halványabb lesz a tőle származó tojássárgája. Ezzel szemben a karotinoidokban gazdag étrend sötétebb tojássárgája-színt eredményez – ez szabadtartású gazdaságokban gyakori, főleg nyáron. A kukorica vagy szója alapú táptól így például élénkebb sárga színt várhatunk.

Melyik egészségesebb?

Tápérték szempontjából nincs jelentős különbség a tojássárgák színének mélysége között. Nem számít, hogy világos vagy épp sötétebb, mivel mindenképpen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és a szín sötétsége semmilyen módon nem utal a tápértékre.

Élelmiszerbiztonság szempontjából sincs különbség a sötét- és a halványsárga színű tojássárgák között, mind bátran fogyasztható, sőt, a színmélység a frissességre sem utal – nem ezen múlik, hogy milyen régi egy tojás.

Több tápanyag van a sötét tojássárgájában?

Nagyjából minden tojássárgája azonos tápanyagtartalmú – nem véletlen, hogy a különféle diétás alkalmazások sem különböztetik meg a tojásokat szín alapján, mindhez azonos tápértéket írnak.

Legfeljebb a tojások nagyságát szokták besorolni S, M, L és XL kategóriába a piacon. Ugyanakkor léteznek speciális tojások is, amelyek (ez a csomagolásukon is fel van tüntetve) D-vitaminnal és Omega–3-mal dúsítottak.

Ezek értelemszerűen magasabb D-vitamin- vagy Omega–3-tartalommal rendelkeznek, mivel a tyúkok étrendje ebben az esetben e tápanyagokban gazdagabb. Ha például lenmaggal etetik a tyúkokat, az is növelheti a tojásokban az Omega–3 mennyiségét, míg a D-vitaminban gazdagabb étrend magasabb D-vitamint eredményez a tojásokban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

Baromfiágazat: égető szükség lenne az exportra

2020. május 26. 06:37

Az exportra égető szükségünk lenne, a magyar baromfiágazat jelentősen külföldre termel. Az úgynevezett „nagyvevő országaink” részben Európában, részben Távol-Keleten vannak.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Év elejéhez képest nőtt a sertés ára

2018. október 1. 13:18

Az utóbbi időben Románia az ottani, a házisertés-állományban is terjedő afrikai sertéspestis miatt jelentősen növelte élősertés-behozatalát Magyarországról.