Életmód, gasztronómia

Az a jó, ha sötétebb a tojássárgája?

Agrofórum Online

Valamiért az a hiedelem vésődött be a köztudatba, hogy akkor egészséges a tojás, sőt, akkor „tanyasi”, ha a sárgája sötét.

Azt gondoljuk, hogy a világos tojássárgája biztos hormonkezelt, „mű”, és amúgy is rossz ránézni, annyira egészségtelen. De vajon tényleg így van ez? Min múlik, hogy milyen színű lesz a tojássárgájának a színe?

A házi csirkék kapcsán korábban kiderült, hogy nem egyszer az árusok színezik meg sáfránnyal a csirkehúst, mivel az emberek szívesebben veszik meg azt, ami emiatt „házinak” néz ki. De miért jelent a fejünkben „háziasabb” színt a sötétsárga?

Erre a kérdésre sokan azt válaszolják, hogy azért, mert ebből látszik az, hogy mivel etették a szárnyasokat. „Rendes”, egészséges koszttal, vagy valami „hulladékkal”? Az igazság azonban ennél sokrétűbb, ám azt leszögezhetjük: nem a színmélységen múlik a tojás egészséges mivolta (ahogy a csirkehúsé sem).

Min múlik a tojássárgájának a színe?

A tojássárgája színe, vagyis annak a mélysége azon múlik, hogy milyen tápon nevelkedett a tyúk, amelyiktől a tojás származik. Ez az egész fehéres halványsárgától a mély narancsos napsárga színig terjedhet és a hiedelmekkel ellentétben

nem utal a tojás tápértékére, sem a minőségére.

A tojássárgája színét ugyanis a tyúk étrendjében lévő pigmentek határozzák meg: ha tehát például a tyúk búzaalapú tápot kap, halványabb lesz a tőle származó tojássárgája. Ezzel szemben a karotinoidokban gazdag étrend sötétebb tojássárgája-színt eredményez – ez szabadtartású gazdaságokban gyakori, főleg nyáron. A kukorica vagy szója alapú táptól így például élénkebb sárga színt várhatunk.

Melyik egészségesebb?

Tápérték szempontjából nincs jelentős különbség a tojássárgák színének mélysége között. Nem számít, hogy világos vagy épp sötétebb, mivel mindenképpen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és a szín sötétsége semmilyen módon nem utal a tápértékre.

Élelmiszerbiztonság szempontjából sincs különbség a sötét- és a halványsárga színű tojássárgák között, mind bátran fogyasztható, sőt, a színmélység a frissességre sem utal – nem ezen múlik, hogy milyen régi egy tojás.

Több tápanyag van a sötét tojássárgájában?

Nagyjából minden tojássárgája azonos tápanyagtartalmú – nem véletlen, hogy a különféle diétás alkalmazások sem különböztetik meg a tojásokat szín alapján, mindhez azonos tápértéket írnak.

Legfeljebb a tojások nagyságát szokták besorolni S, M, L és XL kategóriába a piacon. Ugyanakkor léteznek speciális tojások is, amelyek (ez a csomagolásukon is fel van tüntetve) D-vitaminnal és Omega–3-mal dúsítottak.

Ezek értelemszerűen magasabb D-vitamin- vagy Omega–3-tartalommal rendelkeznek, mivel a tyúkok étrendje ebben az esetben e tápanyagokban gazdagabb. Ha például lenmaggal etetik a tyúkokat, az is növelheti a tojásokban az Omega–3 mennyiségét, míg a D-vitaminban gazdagabb étrend magasabb D-vitamint eredményez a tojásokban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

Mindent a tavaszi takarmány-előállításról

2021. április 28. 09:40

Mint ahogy azt már megszokhatták a különböző munkaműveletekről szóló videósorozatainkban bemutatjuk az adott témakör minden részletét. Ez alkalommal a tavaszi tömegtakarmány-előállítás került terítékre, aminek minden egyes lépését bemutatjuk Önöknek egy rendhagyó interjúval is kiegészítve.

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

2023. november 24. 14:40

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.

Globális mikotoxin-helyzet 2024: trendek és jóslatok

2025. március 7. 11:10

A Nutrition globális adatbázisában elérhető nyersanyagokra és teljes takarmánymintákra vonatkozó mikotoxin-adatok alapján készült az elemzés.