Életmód, gasztronómia

Az édes illat a gomba vonzerejének része

Agrofórum Online

A változatosság iránti vágy és a kiaknázatlan új-zélandi élelmiszerpiac csábítása késztette Brian Turley-t arra, hogy 25 éves szakácskarrierjét feladva egy kedvelt élelmiszer, a gomba termesztése mellett döntsön. Tizennyolc hónap elteltével Brian nem bánja a döntését.

Az ánizs, a vanília, a narancs és a fahéj nem azok az aromák, amelyeket általában a gombákhoz társítanak, de a Motueka-i Brian Turley számára ezek bizony a gombák lenyűgöző tulajdonságai közé tartoznak.

A legtöbb ember nem érzi a gombák micéliumának szagát, de mi, akik termesztjük őket, nagyon is érezzük, sőt, az illatuk alapján felismerjük a különböző gombákat

– árulta el a hortidaily.com weboldalnak Brian, aki friss gombákat termeszt és különféle gombatermékeket árul a helyi piacokon „Mighty Mushrooms” néven.

A micélium egy fonalakból (hifákból) álló hálózat, ami átszövi a talajt, és amiből a gombák nőnek. – Sok gombának kifejezetten édes, kellemes illata van. A főnix osztrigagomba micéliumának például ánizs és vanília illata van, az Új-Zélandon őshonos Hericium novae-zealandiae – vagy korallfog – pedig fahéj és narancs illatot áraszt.

Az ínyenc-gombák íze, textúrája, megjelenése és viszonylagos ritkasága volt azonban az, ami arra késztette az egykori séfet, hogy maga termessze őket.

– Amikor Londonban dolgoztam, nagyon sokféle gombához jutottunk hozzá, de amikor hazatértem Aucklandbe, kifejezetten nehéznek találtam a ritkább fajták beszerzését.

Változást keresett

Miután 25 évig szakácsként dolgozott Új-Zélandon és a tengerentúlon egyaránt, Brian és felesége, Chomphoo úgy döntöttek, hogy egy nyugodtabb, családbarátabb életmódot keresnek a tasmán térségben. Ez 12 évvel ezelőtt történt, és bár Brian kezdetben továbbra is főzött, a munka okozta fizikai megterhelés és a hosszú munkaidő miatt más lehetőség után nézett.

Két és fél évvel ezelőtt megalapította a Mighty Mushrooms nevű céget – eközben sok megpróbáltatáson ment keresztül és sokat hibázott – ám ezeknek köszönhetően megtanulta, hogyan kell a gombákat kereskedelmi céllal termeszteni, valamint hogyan kell őket ínyenc termékekké tenni.

Ma már Új-Zélandon őshonos gombákat termeszt; az osztriga (Pleurotus parsonsiae) vagy bársonygombát; shiitake-t (Lentinula novae-zelandiae); korallfogat (Hericium coralloides, ma Hericium novae-zealandiae néven ismert, Maori nyelven Pekepeke-kiore). Enokitake-t (Flammulina ) is termeszt – beleértve a bársonyszár néven ismert enokitake fajtát.

Városi termesztés

Az ínyenc fajtákat azért választotta, mert kevés más termelő termesztette őket, és mert komposzt helyett sterilizált fapépen nőnek, ami azt jelenti, hogy ideálisak a városi környezetben való termesztésre.

A gombatermesztés és -feldolgozás ma már főállású munka Brian számára. A folyamat minden egyes fajta esetében klónozással kezdődik, hogy a következő generációt előállíthassa.

Azért használjuk a klónozást, hogy biztosak lehessünk a termesztett gombák stabil minőségében

magyarázta, és azt is elárulta, hogy a kis szövetmintákat petri-csészében agaron, vagy sterilizált mézes-vizes oldatban tenyésztik ki. Az ezekből a folyamatokból származó anyagot nevezik ivadéknak, amelyet sterilizált szerves rozsból vagy zabból készült zsákokba juttatnak be. Miután lezárták, az ivadékot hagyják elszaporodni a zsákokban, amelyek egy sötét szobában polcokon állnak.

–  Az ideális hőmérséklet ehhez a lépéshez 20 fok körül van – magyarázta Brian, miközben leemelt a polcról egy penészesnek tűnő gabonával teli zacskót.

Steril termékek

Miután a gombák szétterjedtek a gabonában vagy zabban, azt hozzáadják az aprított fa pelletből készült termesztőközeghez.

– Régebben tölgy- és macrocarpa mulcsot használtam, de most már zsákszámra veszem a szilárd tüzelőanyaggal működő háztartási tüzelőberendezésekhez használt fenyőpellettet – folytatja Brian. – A fenyőfa pelletté alakításának folyamata során eltávolítják az összes olajat, amelyet a gombák nem szeretnek, és a termék emiatt gyakorlatilag steril.

A shiitake gombák nem nőnek a fenyőfa mulcson, ezért Brian olyan pelletet használ, amelyet halfüstöléshez árulnak. A gombák bejuttatása előtt tovább sterilizálja a fát, majd a zsákokat a négy termesztőhelyiség egyikébe szállítja, amelyek szintén szabályozott hőmérsékletűek. Ott a gombákat párásító berendezésekkel tartják nedvesen, amelyek ösztönzik a növekedést. Ahogy a gombák érnek, kinyúlnak a zsákokból, és készen állnak a betakarításra.

A szezon csúcsidőszakában a Mighty Mushrooms akár 50 kilogramm gombát is képes kiermelni. Csak a legjobb gombákat adják el a piacokon, a többit felhasználják a saját termékeik előállításához, így semmi sem megy kárba.

Ezek közé a termékek közé tartozik a savanyított gomba, a thai gombaleves és a gomba curry. – Valószínűleg több gombatermékünket adjuk el, mint friss gombát – árulta el Brian, aki azt is elmondta, hogy a legtöbb gombájukat közvetlenül a vásárlóknak adják el a piacokon, de néhány felső kategóriás étteremnek is szállítanak.

Folyamatos tanulás

Amióta belekezdett a kereskedelmi célú gombatermesztésbe, Brian folyamatosan tanul a gombákról. Több mint 2000 ehető gombafajt termesztenek szerte a világon, ám ezek közül nem egy akár halált is okozhat. Brian szerint azonban az Új-Zélandon őshonos gombafajták közül csak nagyon kevés az, ami halálos lehet.

– A gombák nem növények és nem is állatok, ők egyfajta saját „királyságba” tartoznak – zárta szavait Brian. – Közelebbi rokonságban állunk a gombákkal, mint a növényekkel, ezért van az, hogy a gombák olyan nagy hatással vannak a szervezetünkre.

A kínaiak már évezredek óta használják a gombákat gyógyszerként, de a nyugati tudomány csak most kezdi megismerni meg az előnyeiket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Mélyponton voltak májusban a világpiaci élelmiszerárak

2020. június 5. 08:46

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Veszélyes ételszínezékeket tiltottak be, érdemes átbogarászni a listát

2024. november 19. 06:40

Egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy a hiperaktivitási-zavar kialakulása összefügghet az ételszínezékek fogyasztásával.

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

2023. július 22. 08:10

Az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez.