Életmód, gasztronómia

Az olasz kagylóipart a kék rák „inváziója” fenyegeti

Agrofórum Online

Egy különösen agresszív az Atlanti-óceán nyugati részéről származó rákfaj veszélyezteti Olaszország szerepét a világ egyik vezető kagylótermelőjeként – és potenciálisan az egyik jellegzetes tésztaételét is.

Az eredetileg Észak- és Dél-Amerika partvidékéről származó „kék rák” Olaszország több lagúnaszerű helyén elterjedt, és a helyi kagylókkal, halikrával és más vízi élőlényekkel táplálkozik.

Az észak-olaszországi Pó-folyó völgyének deltájában található kagyló-akvafarmokat különösen súlyosan érintik, egy helyi tengerbiológus azt mondta a Reutersnek, hogy a rákok egyes helyeken megették a fiatal kagylók akár 90 százalékát is, ami megtizedelte a jövőbeni termelést.

Az biztos, hogy jövőre nagyon nagy válság és hiány lesz a piacon”

– mondta Emanuele Rossetti, a Polesine-i Halászszövetkezet munkatársa, amely a Pó-delta területén dolgozik.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének 2021-es adatai szerint Olaszország Európa legnagyobb kagylótermelője, Kína és Dél-Korea mögött pedig a harmadik legnagyobb a világon. Itt található a „spagetti alle vongole” (kagylós spagetti), amely az olasz konyha klasszikusa.

Sasa Raicevich, az Olasz Környezetvédelmi és Kutatóintézet (ISPRA) tengeri vízi erőforrások szakértője elmondta, hogy a kék rákok feltehetően fenékvízzel érkeztek Olaszországba. Elmondása szerint körülbelül egy évtizede észlelték őket először, és még mindig nem világos, miért szaporodnak most ilyen sebességgel. „Van összefüggés a klímaváltozással, de nincs bizonyítékunk arra, hogy ezt biztosan állítsuk” – tette hozzá.

Az érintett területek halászainak azt tanácsolták, hogy a lehető legtöbb kékrákot fogják ki, hogy visszaszorítsák számukat, de a Pó-delta völgyében az erőfeszítések ellenére nem sokat változott e helyzet.

Ma körülbelül 12 tonnát fogtunk, minden nap ilyen mennyiségben halászunk, de nem látunk csökkenést a rákpopulációban”

– mondta Rossetti, hozzátéve.

A kifogott rákok csak kis hányadát értékesítik emberi fogyasztásra, mivel viszonylagos újdonságnak számítanak, alacsony utánuk a kereslet. A többit ártalmatlanítják, bár a tervek szerint néhányat takarmányozási célokra is felhasználnak.

A múlt héten a Coldiretti mezőgazdasági lobbicsoport azt közölte, hogy a rák „inváziója” „természeti csapássá” változik, amely 3000 családi cég túlélését fenyegeti a Pó-deltában, és kormányzati támogatást kérnek. Az olasz mezőgazdasági minisztérium nem reagált azonnal a felvetésre.

Sasa Raicevich kutató szerint a helyzet nagyon súlyos az ökológiai és gazdasági károk szempontjából, és arra figyelmeztetett, hogy nincs lehetőség a kékrákok teljes kiirtására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

Szárazság fenyegeti Észak-Olaszország termésének felét

2022. június 20. 07:36

A mezőgazdasági lobbi azonnali cselekvést sürget, sürgős öntözést kérve a növények, például a paradicsom és a görögdinnye megmentése érdekében.

Spanyolország jelentős része aszállyal sújtott

2023. április 27. 08:37

Spanyolország jelentős része aszállyal sújtott, és Olaszország északi részén is nehéz körülmények között növekednek a vízhiányos időjárás miatt az őszi vetések.

Olaszország a gabonaexport visszafogásán gondolkodik

2022. március 10. 06:06

A római ipari minisztérium közleménye szerint "megvizsgálja a korlátozások bevezetésének lehetőségét, mint például vámok és kiviteli engedélyek bevezetését bizonyos nyersanyagok exportjára".

Már az olasz kávé ára sem a régi

2025. január 11. 10:10

Olaszországban átlagosan 1,21 euró lett a csésze kávé ára, ami tizennyolc százalékos emelkedést jelent 2021 óta.