Életmód, gasztronómia

Az olasz kagylóipart a kék rák „inváziója” fenyegeti

Agrofórum Online

Egy különösen agresszív az Atlanti-óceán nyugati részéről származó rákfaj veszélyezteti Olaszország szerepét a világ egyik vezető kagylótermelőjeként – és potenciálisan az egyik jellegzetes tésztaételét is.

Az eredetileg Észak- és Dél-Amerika partvidékéről származó „kék rák” Olaszország több lagúnaszerű helyén elterjedt, és a helyi kagylókkal, halikrával és más vízi élőlényekkel táplálkozik.

Az észak-olaszországi Pó-folyó völgyének deltájában található kagyló-akvafarmokat különösen súlyosan érintik, egy helyi tengerbiológus azt mondta a Reutersnek, hogy a rákok egyes helyeken megették a fiatal kagylók akár 90 százalékát is, ami megtizedelte a jövőbeni termelést.

Az biztos, hogy jövőre nagyon nagy válság és hiány lesz a piacon”

– mondta Emanuele Rossetti, a Polesine-i Halászszövetkezet munkatársa, amely a Pó-delta területén dolgozik.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének 2021-es adatai szerint Olaszország Európa legnagyobb kagylótermelője, Kína és Dél-Korea mögött pedig a harmadik legnagyobb a világon. Itt található a „spagetti alle vongole” (kagylós spagetti), amely az olasz konyha klasszikusa.

Sasa Raicevich, az Olasz Környezetvédelmi és Kutatóintézet (ISPRA) tengeri vízi erőforrások szakértője elmondta, hogy a kék rákok feltehetően fenékvízzel érkeztek Olaszországba. Elmondása szerint körülbelül egy évtizede észlelték őket először, és még mindig nem világos, miért szaporodnak most ilyen sebességgel. „Van összefüggés a klímaváltozással, de nincs bizonyítékunk arra, hogy ezt biztosan állítsuk” – tette hozzá.

Az érintett területek halászainak azt tanácsolták, hogy a lehető legtöbb kékrákot fogják ki, hogy visszaszorítsák számukat, de a Pó-delta völgyében az erőfeszítések ellenére nem sokat változott e helyzet.

Ma körülbelül 12 tonnát fogtunk, minden nap ilyen mennyiségben halászunk, de nem látunk csökkenést a rákpopulációban”

– mondta Rossetti, hozzátéve.

A kifogott rákok csak kis hányadát értékesítik emberi fogyasztásra, mivel viszonylagos újdonságnak számítanak, alacsony utánuk a kereslet. A többit ártalmatlanítják, bár a tervek szerint néhányat takarmányozási célokra is felhasználnak.

A múlt héten a Coldiretti mezőgazdasági lobbicsoport azt közölte, hogy a rák „inváziója” „természeti csapássá” változik, amely 3000 családi cég túlélését fenyegeti a Pó-deltában, és kormányzati támogatást kérnek. Az olasz mezőgazdasági minisztérium nem reagált azonnal a felvetésre.

Sasa Raicevich kutató szerint a helyzet nagyon súlyos az ökológiai és gazdasági károk szempontjából, és arra figyelmeztetett, hogy nincs lehetőség a kékrákok teljes kiirtására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

2021. április 25. 05:19

A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.

Az agrivoltaikus rendszerek jelentik az üvegházak jövőjét?

2023. június 2. 11:27

A Mari Serre a megújuló energiák piacán a fotovoltaikus üvegházakkal landolt, amelyek egyre népszerűbbek Dél-Olaszországban is.

A legjobb 50 - díjazták a borvilág remekeit

2021. július 15. 08:37

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek.

Olaszország a gabonaexport visszafogásán gondolkodik

2022. március 10. 06:06

A római ipari minisztérium közleménye szerint "megvizsgálja a korlátozások bevezetésének lehetőségét, mint például vámok és kiviteli engedélyek bevezetését bizonyos nyersanyagok exportjára".