Életmód, gasztronómia

Az olasz kagylóipart a kék rák „inváziója” fenyegeti

Agrofórum Online

Egy különösen agresszív az Atlanti-óceán nyugati részéről származó rákfaj veszélyezteti Olaszország szerepét a világ egyik vezető kagylótermelőjeként – és potenciálisan az egyik jellegzetes tésztaételét is.

Az eredetileg Észak- és Dél-Amerika partvidékéről származó „kék rák” Olaszország több lagúnaszerű helyén elterjedt, és a helyi kagylókkal, halikrával és más vízi élőlényekkel táplálkozik.

Az észak-olaszországi Pó-folyó völgyének deltájában található kagyló-akvafarmokat különösen súlyosan érintik, egy helyi tengerbiológus azt mondta a Reutersnek, hogy a rákok egyes helyeken megették a fiatal kagylók akár 90 százalékát is, ami megtizedelte a jövőbeni termelést.

Az biztos, hogy jövőre nagyon nagy válság és hiány lesz a piacon”

– mondta Emanuele Rossetti, a Polesine-i Halászszövetkezet munkatársa, amely a Pó-delta területén dolgozik.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének 2021-es adatai szerint Olaszország Európa legnagyobb kagylótermelője, Kína és Dél-Korea mögött pedig a harmadik legnagyobb a világon. Itt található a „spagetti alle vongole” (kagylós spagetti), amely az olasz konyha klasszikusa.

Sasa Raicevich, az Olasz Környezetvédelmi és Kutatóintézet (ISPRA) tengeri vízi erőforrások szakértője elmondta, hogy a kék rákok feltehetően fenékvízzel érkeztek Olaszországba. Elmondása szerint körülbelül egy évtizede észlelték őket először, és még mindig nem világos, miért szaporodnak most ilyen sebességgel. „Van összefüggés a klímaváltozással, de nincs bizonyítékunk arra, hogy ezt biztosan állítsuk” – tette hozzá.

Az érintett területek halászainak azt tanácsolták, hogy a lehető legtöbb kékrákot fogják ki, hogy visszaszorítsák számukat, de a Pó-delta völgyében az erőfeszítések ellenére nem sokat változott e helyzet.

Ma körülbelül 12 tonnát fogtunk, minden nap ilyen mennyiségben halászunk, de nem látunk csökkenést a rákpopulációban”

– mondta Rossetti, hozzátéve.

A kifogott rákok csak kis hányadát értékesítik emberi fogyasztásra, mivel viszonylagos újdonságnak számítanak, alacsony utánuk a kereslet. A többit ártalmatlanítják, bár a tervek szerint néhányat takarmányozási célokra is felhasználnak.

A múlt héten a Coldiretti mezőgazdasági lobbicsoport azt közölte, hogy a rák „inváziója” „természeti csapássá” változik, amely 3000 családi cég túlélését fenyegeti a Pó-deltában, és kormányzati támogatást kérnek. Az olasz mezőgazdasági minisztérium nem reagált azonnal a felvetésre.

Sasa Raicevich kutató szerint a helyzet nagyon súlyos az ökológiai és gazdasági károk szempontjából, és arra figyelmeztetett, hogy nincs lehetőség a kékrákok teljes kiirtására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Olaszország vízkészlete 2022-ben mélypontra zuhant

2023. július 10. 09:17

A tavalyi aszály az olasz olívaolaj-termelést is erősen érintette, amely 1990 óta a legalacsonyabb szintre esett.

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

44 százalékkal zuhant az olívaolaj ára Olaszországban

2020. szeptember 28. 06:17

A vendéglátóipari kereslet csökkenése nyomán bekövetkezett veszteségeket legalább részben csillapította a nagy- és kiskereskedelmi láncok, illetve a külföldi kereslet növekedése.

Olaszország további lépéseket tesz a sertéspestis-járvány megfékezésére

2022. január 21. 07:02

Olaszország további intézkedéseket vezetett be két északi régióban a közelmúltban kitört afrikai sertéspestis megfékezésére.