Életmód, gasztronómia

Áztassuk a lencsét főzés előtt?

Agrofórum Online

Azt mindenki „tudja”, hogy ha újévkor lencsét eszünk, gazdagok leszünk, de legalábbis pénz áll a házhoz. Persze, ez nem mindig jön össze azonnal, így ezúttal a lencsének azon előnyeire koncentrálunk, amelyek a fogyasztás hatására a remélt gazdagságnál picivel hamarabb érezhetők.

A lencse egy méltatlanul alulértékelt élelmiszer, pedig a rendszeres fogyasztásával olcsón juthatunk minőségi tápanyaghoz. Hogy miért? Mert tele van B-vitaminokkal, magnéziummal, cinkkel, vassal és káliummal, emellett több mint 25%-ban fehérjéből áll, ami kiváló hús-alternatívává (és ily módon a vegánok kedvencévé) teszi.

Bár a különböző lencsetípusok tápanyagtartalma némileg eltérhet, 100 g főtt lencse általában a következőket biztosítja:

  • Kalória: 115
  • Szénhidrát: 20 gramm
  • Fehérje: 9 gramm
  • Zsír: 0,4 gramm
  • Rost: 7,8 gramm
  • Tiamin: a napi szükséglet (DV) 14%-a
  • Niacin: a DV 6%-a
  • B6-vitamin: a DV 21%-a
  • Folsav: a DV 45%-a
  • Pantoténsav: a DV 6%-a
  • Vas: a DV 9%-a
  • Magnézium: a DV 9%-a
  • Foszfor: a DV 14%-a
  • Kálium: A DV 8%-a
  • Cink: a DV 12%-a
  • Réz: a DV 27%-a
  • Mangán: a DV 22%-a

Roppant egészséges

  • A lencse magas rosttartalmú élelmiszer, ennélfogva elősegíti az emésztést és a rendszeres bélmozgást, valamint az egészséges bélbaktériumok szaporodását.
  • A lencsében található polifenolok ugyancsak számos egészségügyi előnnyel járhatnak. A procianidinről és a flavanolokról ismert, hogy erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatással rendelkeznek.
  • Bizonyos kutatások szerint a lencsefogyasztás egyes rákos sejtek növekedését is gátolja, szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában, ráadásul a polifenolok főzés hatására sem veszítenek előnyös tulajdonságaikból.
  • A lencsefogyasztás emellett csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, növelheti a jó (HDL) koleszterin, valamint csökkentheti a rossz (LDL) koleszterinszintet.
  • A vérnyomásra is pozitív hatással lehet, folsavtartalmánál fogva pedig a szívbetegségek kockázatát növekvő homocisztein felhalmozódását is megelőzheti.
A lencsefogyasztás fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában
A lencsefogyasztás fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában

Főzve a legjobb

A lencsét könnyű megfőzni. Sok más hüvelyessel ellentétben nem igényel előzetes áztatást, és kevesebb mint 30 perc alatt megfőzhető. A legjobb, ha főzés előtt leöblítjük, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket.

Ezután tegyük fel főzni egy fazékba, adjunk hozzá 1 csipet sót, majd 30 perc múlva zárjuk el alatta a gázt. Rántással főzeléket, habarással levest lehet belőle készíteni, de finom salátaként, vagy önálló köret formájában is.

(Forrás: Lentils: Nutrition, Benefits, and How to Cook Them)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

Kilő a hüvelyesekből készített lisztek piaca

2020. május 23. 14:47

A lencse az ágazat egyik legdinamikusabban növekvő terméke. A teljes kiőrlésű lencselisztből készült termékek érzékszervi tulajdonságait kedvelik a fogyasztók.

Új, ősszel vethető lencsefajták

2019. május 14. 11:17

Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.

Miért egészséges a fekete lencse?

2024. december 10. 06:40

A fekete lencsének a legtöbb fajtánál kissé vastagabb a héja, ami megakadályozza, hogy főzés közben szétessen.