Életmód, gasztronómia

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

Agrofórum Online

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Beléptünk a sütőtökszezonba, a finom csemege kedvelői ilyenkor igyekeznek behozni azt, amit az év előző részében kénytelenek voltak nélkülözni. A sült tök megosztó étel, aki viszont kedveli, az képes szinte korlátlan mennyiséget elfogyasztani belőle. Pedig ezt nem feltétlenül teszi helyesen, a mértékletesség ebben az esetben sem árt.

Az előnyöket szinte felesleges is felsorolni: a sült tök fogyasztása leginkább az A-vitamin-szükségletünk fedezése miatt fontos, vagyis a látás egészségéhez, amihez a benne lévő (és a narancssárga színt okozó) béta-karotin járul hozzá. Ha ebből a szempontból nézzük a kérdést,

napi 15–20 dkg sütőtök már bőven tartalmazza azt az A-vitamin mennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van.

Bár finom csemege, kevés kalóriát tartalmaz, magas rosttartalma pedig hamar teltségérzetet okoz, így a diétázóknak is ajánlott (bár a cukortartalma magas). Emellett csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, és a szerotonintermelést serkentő hatása miatt az őszi „mélabú” ellen is hatékony. Védi a bőrt, csökkenti a rák kockázatát, vagyis az előnyei nyilvánvalóak – de akkor mégis mi a baj vele?

Kellemetlen tünetek

A Honvéd Egészség Plusz Magazin is összeszedte a túlfogyasztás kockázatait, márpedig erre bőven adódik alkalom, hiszen a tök millióféleképpen (leves, püré, főzelék, sütemény részeként stb.) elkészíthető, az édesszájúak pedig kifejezetten nagy élvezetet találnak benne. A béta-karotin túlzott bevitel esetén sárgás elszíneződést okozhat a bőrön, ez a karotinémia, amely látványos, de szerencsére ártalmatlan tünet.

A magas rosttartalom – hirtelen, túlzott bevitel esetén – megterhelheti az emésztőrendszert, puffadást, gázképződést, hasi görcsöket és akár hasmenést is okozva. Kevesen tudják, hogy ha a sült tök mellé nem fogyasztunk elegendő folyadékot, az székrekedéssel járhat. Akinek könnyen ingadozik a vércukorszintje, annak érdemes észben tartania, hogy a sütőtök valódi „bomba” ebből a szempontból, nagyobb mennyiségű természetes cukrot tartalmaz.

Sajnálatos módon sütőtök-allergia és -intolerancia is létezik, a fogyasztása tehát nem mindenkinek ajánlott. Elvileg enyhe allergiás reakciókat válthat ki, és azt is nagyon ritkán, de a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, duzzanat, orrfolyás, tüsszögés, hányinger, hányás, hasmenés nem kellemes következmények.

A nagydobosi sütőtök ízéről legendákat mesélnek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Sütőtök, cukkini, vagy mi ez? - Átporzódások a kertben

2022. szeptember 6. 05:36

A növények körében az átporzódás nagyon gyakori, a növénynemesítés is kihasználja ezt a fajta lehetőséget.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Mi okozza a sütőtök foltosodását, penészedését?

2024. január 10. 04:38

Penészesednek a saját nevelésű sütőtökök, a kisméretű parázstökről van szó. Kör alakú penészpöttyök, foltok vannak a héján. Ezt mi okozza?