Életmód, gasztronómia

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

Agrofórum Online

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Beléptünk a sütőtökszezonba, a finom csemege kedvelői ilyenkor igyekeznek behozni azt, amit az év előző részében kénytelenek voltak nélkülözni. A sült tök megosztó étel, aki viszont kedveli, az képes szinte korlátlan mennyiséget elfogyasztani belőle. Pedig ezt nem feltétlenül teszi helyesen, a mértékletesség ebben az esetben sem árt.

Az előnyöket szinte felesleges is felsorolni: a sült tök fogyasztása leginkább az A-vitamin-szükségletünk fedezése miatt fontos, vagyis a látás egészségéhez, amihez a benne lévő (és a narancssárga színt okozó) béta-karotin járul hozzá. Ha ebből a szempontból nézzük a kérdést,

napi 15–20 dkg sütőtök már bőven tartalmazza azt az A-vitamin mennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van.

Bár finom csemege, kevés kalóriát tartalmaz, magas rosttartalma pedig hamar teltségérzetet okoz, így a diétázóknak is ajánlott (bár a cukortartalma magas). Emellett csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, és a szerotonintermelést serkentő hatása miatt az őszi „mélabú” ellen is hatékony. Védi a bőrt, csökkenti a rák kockázatát, vagyis az előnyei nyilvánvalóak – de akkor mégis mi a baj vele?

Kellemetlen tünetek

A Honvéd Egészség Plusz Magazin is összeszedte a túlfogyasztás kockázatait, márpedig erre bőven adódik alkalom, hiszen a tök millióféleképpen (leves, püré, főzelék, sütemény részeként stb.) elkészíthető, az édesszájúak pedig kifejezetten nagy élvezetet találnak benne. A béta-karotin túlzott bevitel esetén sárgás elszíneződést okozhat a bőrön, ez a karotinémia, amely látványos, de szerencsére ártalmatlan tünet.

A magas rosttartalom – hirtelen, túlzott bevitel esetén – megterhelheti az emésztőrendszert, puffadást, gázképződést, hasi görcsöket és akár hasmenést is okozva. Kevesen tudják, hogy ha a sült tök mellé nem fogyasztunk elegendő folyadékot, az székrekedéssel járhat. Akinek könnyen ingadozik a vércukorszintje, annak érdemes észben tartania, hogy a sütőtök valódi „bomba” ebből a szempontból, nagyobb mennyiségű természetes cukrot tartalmaz.

Sajnálatos módon sütőtök-allergia és -intolerancia is létezik, a fogyasztása tehát nem mindenkinek ajánlott. Elvileg enyhe allergiás reakciókat válthat ki, és azt is nagyon ritkán, de a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, duzzanat, orrfolyás, tüsszögés, hányinger, hányás, hasmenés nem kellemes következmények.

A nagydobosi sütőtök ízéről legendákat mesélnek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Így tároljuk a sütőtököt, hogy hosszan eltartson

2023. október 16. 13:40

A tökfélék családjába tartozó növény Közép- és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, onnan került Európába, Amerika felfedezése után. A kertben jelentős helyigényű növény, méretes termése változatosan felhasználható.

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?