Életmód, gasztronómia

Balatonon új ital született: hungarikumok házasítása amerikai beütéssel

Agrofórum Online

Zamárdiban mutatta be a vendéglátós szakma képviselőinek a helyi Fenegyerekek Zrt. saját fejlesztésű Vadvíz családját.

Vadvíz-Hard seltzer-Zamárdi

„Az Egyesült Államokból érkező alkoholos italok legújabb trendje, a hard seltzer – egy áttetsző szénsavas alkoholos ital, jellemzően csipetnyi gyümölcs ízesítéssel, amelynél a kívánt alkohol- és széndioxid szintet fermentációval érik el. Nem sör, noha hasonló, hagyományos eljárással készül. Miközben a legjelentősebb és legismertebb alkoholos italok több száz, sőt több ezer évvel ezelőtt születtek, a hard seltzernek elég volt pár év, hogy teljesen felforgassa az alkoholos italok piacát a tengerentúlon. Most pedig már ott tartunk, hogy a szakemberek az idén 2,5 milliárd dolláros forgalomra számítanak az USA-ban, közben pedig Kanadában, Ausztráliában és egyes nyugat-európai országokban is egyre nagyobb a rajongók tábora.”

Pach Gábor, cégvezető elmondta: magyarosítottuk ezt a tengerentúli népszerű italt. Kiváló minőségű Fenegyerek pálinkával és saját készítésű szikvízzel dolgozunk, mindkettő Hungarikum. E kettő házasítása egy új előállítási móddal, speciális palackozási technológiával, kicsit más, mint a már magyar piacon található hard seltzerek. Ez indokolta a termék magyar elnevezését is, ami – visszavezetve a pálinka egyik színónimájára és a szikvíz jelenlétére – Vadvíz lett.

Úgy gondoltuk e termékcsaládunk megérdemel egy saját márkanevet ez pedig a: BALATONI VIRGONC. A virgonc név szintén tudatos választás, hiszen ez is egy Fenegyerek termék, talán azt is mondhatjuk, „kistesó” – tette hozzá Pach Gábor.

Ha megnézzük a Virgonc szinonimáit: erőteljes, tüzes, friss, élénk, mozgékony, izgő-mozgó, nyüzsgő, serény, pezsgő, eleven, dinamikus, lendületes, vérmes, agilis, lelkes, nyughatatlan, pörgős, életteli, fáradhatatlan, tevékeny, izgága, éber, energikus, örökmozgó, buzgó, tetterős, élő, motivált, elszánt, vérpezsdítő, igyekvő, huncut, csintalan, pajzán, pajkos, neveletlen, játékos, pimasz, bohó, csacska, komisz; ez mind igaz a termékre és a terméket megalkotó cégvezetőre is.

– Úgy gondoljuk, alkottunk valami újat, frisset! Az ízélményre büszkék vagyunk és bátran mutatjuk meg saját fejlesztésű regionális termékünket. Fontos tudni, hogy ez egy alkoholos ital, viszonylag alacsony alkohol százalékkal, két különböző 4,5 illetve 8 %-os alkoholtartalommal, mely a sör és a fröccs kihívója lehet. Nem tartalmaz sem cukrot sem ízesítő anyagot, nincs glutén, kalória tartalma pedig igen csekély, 100 illetve 160 kilokalória, ami kb. fele a sörének. Nem keserű, nem savanyú és értelemszerűen nem is édes. Teljesen natúr, sok szénsavval, mely felbontáskor igen erős hanghatással jár

– foglalta össze a cégvezető a legfontosabb tudnivalókat.

A Balatoni Virgonc 0,33-as kiszerelésben, csatos üvegben kerül forgalomba, ugyanis a betétdíjas termékkel is csökkenteni szeretnék a gyártók a környezeti terhelést, mindamellett pedig az ital így elegánsabb, jobban megőrzi a szénsavat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

2019. december 9. 17:33

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján.

Fontos lenne a világpiacra is kijuttatni a magyar pálinkát

2019. szeptember 28. 11:17

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, szakmai érdekképviseletek a kormánnyal együtt azért dolgoztak éveken át, hogy a pálinka magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen.

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka"

2018. október 15. 06:25

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka" megnevezésű eredetvédett pálinkatermék.

Vesszük a házi pálinka főzőberendezéseket, mint a cukrot

2019. január 30. 10:33

Tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba az országban. A legtöbb üstöt Borsodban regisztrálták, olyannyira, hogy az északkeleti megyében vásárolták tavaly az országos mennyiség közel egyötödét.