Életmód, gasztronómia

Balatonon új ital született: hungarikumok házasítása amerikai beütéssel

Agrofórum Online

Zamárdiban mutatta be a vendéglátós szakma képviselőinek a helyi Fenegyerekek Zrt. saját fejlesztésű Vadvíz családját.

Vadvíz-Hard seltzer-Zamárdi

„Az Egyesült Államokból érkező alkoholos italok legújabb trendje, a hard seltzer – egy áttetsző szénsavas alkoholos ital, jellemzően csipetnyi gyümölcs ízesítéssel, amelynél a kívánt alkohol- és széndioxid szintet fermentációval érik el. Nem sör, noha hasonló, hagyományos eljárással készül. Miközben a legjelentősebb és legismertebb alkoholos italok több száz, sőt több ezer évvel ezelőtt születtek, a hard seltzernek elég volt pár év, hogy teljesen felforgassa az alkoholos italok piacát a tengerentúlon. Most pedig már ott tartunk, hogy a szakemberek az idén 2,5 milliárd dolláros forgalomra számítanak az USA-ban, közben pedig Kanadában, Ausztráliában és egyes nyugat-európai országokban is egyre nagyobb a rajongók tábora.”

Pach Gábor, cégvezető elmondta: magyarosítottuk ezt a tengerentúli népszerű italt. Kiváló minőségű Fenegyerek pálinkával és saját készítésű szikvízzel dolgozunk, mindkettő Hungarikum. E kettő házasítása egy új előállítási móddal, speciális palackozási technológiával, kicsit más, mint a már magyar piacon található hard seltzerek. Ez indokolta a termék magyar elnevezését is, ami – visszavezetve a pálinka egyik színónimájára és a szikvíz jelenlétére – Vadvíz lett.

Úgy gondoltuk e termékcsaládunk megérdemel egy saját márkanevet ez pedig a: BALATONI VIRGONC. A virgonc név szintén tudatos választás, hiszen ez is egy Fenegyerek termék, talán azt is mondhatjuk, „kistesó” – tette hozzá Pach Gábor.

Ha megnézzük a Virgonc szinonimáit: erőteljes, tüzes, friss, élénk, mozgékony, izgő-mozgó, nyüzsgő, serény, pezsgő, eleven, dinamikus, lendületes, vérmes, agilis, lelkes, nyughatatlan, pörgős, életteli, fáradhatatlan, tevékeny, izgága, éber, energikus, örökmozgó, buzgó, tetterős, élő, motivált, elszánt, vérpezsdítő, igyekvő, huncut, csintalan, pajzán, pajkos, neveletlen, játékos, pimasz, bohó, csacska, komisz; ez mind igaz a termékre és a terméket megalkotó cégvezetőre is.

– Úgy gondoljuk, alkottunk valami újat, frisset! Az ízélményre büszkék vagyunk és bátran mutatjuk meg saját fejlesztésű regionális termékünket. Fontos tudni, hogy ez egy alkoholos ital, viszonylag alacsony alkohol százalékkal, két különböző 4,5 illetve 8 %-os alkoholtartalommal, mely a sör és a fröccs kihívója lehet. Nem tartalmaz sem cukrot sem ízesítő anyagot, nincs glutén, kalória tartalma pedig igen csekély, 100 illetve 160 kilokalória, ami kb. fele a sörének. Nem keserű, nem savanyú és értelemszerűen nem is édes. Teljesen natúr, sok szénsavval, mely felbontáskor igen erős hanghatással jár

– foglalta össze a cégvezető a legfontosabb tudnivalókat.

A Balatoni Virgonc 0,33-as kiszerelésben, csatos üvegben kerül forgalomba, ugyanis a betétdíjas termékkel is csökkenteni szeretnék a gyártók a környezeti terhelést, mindamellett pedig az ital így elegánsabb, jobban megőrzi a szénsavat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

2022. május 23. 13:37

A pálinka igazi jelkép, hungarikum, amely hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét.

Vesszük a házi pálinka főzőberendezéseket, mint a cukrot

2019. január 30. 10:33

Tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba az országban. A legtöbb üstöt Borsodban regisztrálták, olyannyira, hogy az északkeleti megyében vásárolták tavaly az országos mennyiség közel egyötödét.

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

2018. június 29. 06:03

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.