Agrárközélet
Agrárközélet

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

MTI

A Brillante 2019 pálinka- és párlatverseny kereskedelmi kategóriájának eredményhirdetésével megkezdődött pénteken a 20. Gyulai Pálinkafesztivál. A fődíjat a Tuzséri Pálinkamanufaktúra Kft. 2017-ben főzött Tuzséri Szilvapálinkája érdemelte ki.

A pálinkamanufaktúra egyben elnyerte a legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzde díját is, valamint azt a lehetőséget, hogy megmérettesse magát az Érték és Minőség Nagydíjért később induló versenyen.

Az eredményhirdetés során átadták a Pannon Gasztronómiai Akadémia által újonnan alapított Magyar Pálinkaválogatás elnevezésű elismerést is. Az első helyet a Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft. által készített szomolyai cseresznyepálinka érdemelte ki.

Bora Imre fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta, hogy az idei esztendőben tovább növekedett a versenyző párlatok száma. Összességében 1176 mintát küldtek be a főzők, közülük 180 minta érkezett a kereskedelmi főzdéktől. A párlatokat, amelyek csak sorszámmal voltak ellátva, szakmai zsűri értékelte.

A díjátadó ünnepségen Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az elmúlt évek erőfeszítéseinek eredményeként ma már a pálinka szó oltalom alatt áll az egész Európai Unióban, egyedi minőséget és hungarikumot is jelent. A 2017-et megelőző években a kereskedelmi főzdék által forgalomba hozott pálinka mennyisége ugyan kis mértékben, de folyamatosan növekedett. Tavaly az előző évhez képest 30 százalékos növekedés volt tapasztalható, így több mint 5,5 millió palack került forgalomba. Évről évre növekszik a bejelentett magánfőző berendezések száma is – tette hozzá a miniszter.

Az eredményhirdetést követően tartották a pálinkalovagrendek felvonulását, majd a Magyar Pálinka Lovagrend lovagavatását. Idén lovaggá avatták Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét.

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A tavaly életre hívott kezdeményezés keretében minden évben más gyümölcsöt választanak, az idei esztendő a szilva éve. A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.

A fesztivál hivatalos megnyitóját este tartották a Várkertben, majd a szintén húszéves Magna Cum Laude zenekar adott koncertet.

Szombatra Szilva a konyhában címmel exkluzív programot is szerveztek a közeli Almásy-kastélyban, amelynek során bemutatják az ételek és a pálinka kapcsolatát. A látogatók számára mesterszakácsok által készített receptfüzet készült, amely bemutatja, hogyan lehet a különböző ételeket pálinkával ízesíteni.

Szintén szombaton hirdetik ki a magán- és bérfőzetők párlatversenyének eredményét.

A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják, a Magna Cum Laude mellett fellép többek között az Ismerős Arcok, Rúzsa Magdi, a TNT, Fenyő Miklós és a Bagossy Brothers Company. A családoknak játékos kvízműsorral, játszóházzal, vidámparkkal, és kulturális műsorokkal készülnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

2019. december 9. 17:33

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján.

Otthoni pálinkafőzés: valami nem stimmel a számokkal!

2019. február 21. 05:37

Csak egyharmada van használatban a magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezéseknek a NAV 2018-as adatai alapján.

Brüsszel a pálinka pártján áll

2018. március 2. 11:13

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelet-tervezetről kialakított tárgyalási álláspontját.

Már kiadvány is segít a pálinkaivásban

2020. október 30. 11:11

Egyre többen tudják: a pálinkát nem hűtve kell fogyasztani. De milyen pohárból kínáljuk? Milyen a jó pálinka? Mi a különbség az almatermésűek és a csonthéjasok ízvilága közt?