Életmód, gasztronómia

Böjti aszaltszilvát és töltött káposztát is lehet kóstolni a Vörösmarty téren

MTI

Böjti aszaltszilvát, csorbát és szabolcsi böjti töltött káposztát is kóstolhatnak a Vörösmarty téren a Budapesti Tavasz Vásár látogatói.

A nagyböjtre való tekintettel péntekre böjti aszaltszilvával, csorbával, szabolcsi böjti töltött káposztával készülnek a helyi szakácsok, szombattól pedig az ünnepkör hagyományos ételeit lehet kóstolni. Lesz például nyúl vadasan vagy számos sonkaféle, például levegőn érlelt füstölt és főtt sonkák, csülök, de bivalysonka is. A vásáron felállított látványpékségben sós és édes húsvéti kalács is szül majd – közölték a vásár szervezői.

A helyszínen készült ételkülönlegességekből ingyenes kóstolóval vár mindenkit a színpad mellett található Delikát, ahol az adott heti tematika élelmiszereit árulják elvihető formában.

A tematikus gasztrohetekhez kapcsolódva április 25-ig minden szerda délután kulináris bemutatót is tartanak a vásár séfjei. A bárány hét alatt, április 3-8-ig a bárány- és birkaételeknek szentelnek nagyobb figyelmet, ekkor készül majd a helyszínen rozmaringos báránycsülök, roston sült bárányborda és egészben sült bárány is, a Delikátban pedig báránypástétomot és kapribogyóval készült friss juhtúrókrémet is árulnak majd házi cipóval.

A vásárban válogatott alapanyagokból készült ételspecialitások, a régióra jellemző ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kóstolhatók, amelyek kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Nőhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban

2023. március 31. 09:17

A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban - közölte a Juh Terméktanács.

Megindult a keresletnövekedés a sonka és a tojás iránt

2019. április 1. 09:33

A jövedelmek bővülése az elmúlt évek során a keresletet érzékelhetően eltolta a jobb minőségű, drágább készítmények felé.

Tojásdíszítési technikák otthon

2023. április 6. 05:37

Különlegesebb húsvéti hímes tojásokra vágyunk idén? Hogyan díszítsünk, hogy egyedi tojásokat kapjunk? Gyerekekkel is elkészíttethető tojásdíszítési technikákat gyűjtöttünk össze.

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.