Életmód, gasztronómia

Burgonyafehérje mint alternatíva

Agrofórum Online

Kutatási adatok rámutattak, miszerint egyes növényi alapú fehérjeturmixok megfelelő alternatívát kínálhatnak a tradicionálisan tejsavó alapú táplálékkiegészítőket fogyasztók számára, különös tekintettel a vércukorszint ingadozására hajlamos egyének esetében.

A Westminster Egyetem által Nutrients folyóiratban megjelentetett publikáció szerint a rizs– és burgonyafehérje remek opciót kínálhatnak a tejsavó alapú készítmények kiváltására étvágycsökkentés tekintetében, miközben megfigyelték, hogy a fogyasztásuk kevésbé emeli meg a vér glükózszintjét.

A kísérlet során a kísérleti személyek vérében kialakuló metabolikus válaszokat vizsgálták tejsavó, burgonya- és rizsfehérje alapú turmixok fogyasztását követően. A résztvevők étvágyának alakulását is megfigyelték a bevitelt követő 3 órában. Megállapították, hogy a vegán alapú italok kisebb mértékű inzulinszint emelkedést idéztek elő a vérben, míg a burgonyafehérje alapú ital megakadályozta annak emelkedését. Érdekes módon a legfontosabb étvágyat szabályozó hormon, a GLP-1 felszabadulása nagyobb volt a tejsavófehérje-turmix elfogyasztása után.

Ismertek alternatív fehérjetermékek a vegetáriánusok és vegánok számára, mint például a szója-, rizs-, búza- és borsófehérjék, azonban viszonylag kevés bizonyíték áll rendelkezésre ezek egészségre gyakorolt kedvező hatásaival kapcsolatban a tejfehérjéhez képest.

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210624114501.htm#

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.

Megtalálták a szójafehérje teljes emésztésének kulcsát

2023. augusztus 28. 17:10

A szójabab inhibitorai ellenállnak a természetes és exogén proteázoknak, és megakadályozzák a szójafehérje teljes emésztését. A szójadarában lévő tripszin-inhibitorok inaktiválásának hatékonyabbá és gazdaságosabbá tétele afféle Szent Grál a takarmányiparban.

Szegletes lednek szerepe klímaváltozásnál

2023. július 19. 16:10

A génmódosítás vagy a célzott nemesítés magában hordozza egy fehérjében gazdag és a szárazságnak ellenálló növény nem mérgező változatának ígéretét.

Fehérjenövények jövője az EU-ban

2022. július 4. 15:22

Felkérik az Európai Bizottságot arra, hogy vállaljon vezető szerepet a növényi alapú fehérjék előállításának előremozdításában.