Életmód, gasztronómia

Burgonyafehérje mint alternatíva

Agrofórum Online

Kutatási adatok rámutattak, miszerint egyes növényi alapú fehérjeturmixok megfelelő alternatívát kínálhatnak a tradicionálisan tejsavó alapú táplálékkiegészítőket fogyasztók számára, különös tekintettel a vércukorszint ingadozására hajlamos egyének esetében.

A Westminster Egyetem által Nutrients folyóiratban megjelentetett publikáció szerint a rizs– és burgonyafehérje remek opciót kínálhatnak a tejsavó alapú készítmények kiváltására étvágycsökkentés tekintetében, miközben megfigyelték, hogy a fogyasztásuk kevésbé emeli meg a vér glükózszintjét.

A kísérlet során a kísérleti személyek vérében kialakuló metabolikus válaszokat vizsgálták tejsavó, burgonya- és rizsfehérje alapú turmixok fogyasztását követően. A résztvevők étvágyának alakulását is megfigyelték a bevitelt követő 3 órában. Megállapították, hogy a vegán alapú italok kisebb mértékű inzulinszint emelkedést idéztek elő a vérben, míg a burgonyafehérje alapú ital megakadályozta annak emelkedését. Érdekes módon a legfontosabb étvágyat szabályozó hormon, a GLP-1 felszabadulása nagyobb volt a tejsavófehérje-turmix elfogyasztása után.

Ismertek alternatív fehérjetermékek a vegetáriánusok és vegánok számára, mint például a szója-, rizs-, búza- és borsófehérjék, azonban viszonylag kevés bizonyíték áll rendelkezésre ezek egészségre gyakorolt kedvező hatásaival kapcsolatban a tejfehérjéhez képest.

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210624114501.htm#

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

A rovarevés nem menti meg a Földet, jobb, ha ezzel tisztában vagyunk

2023. július 29. 15:10

Mintegy 2 milliárd ember étrendjében máris szerepet kapnak a rovarok – de vajon érdemes globálisan is fehérjeforrásként tekinteni rájuk?

Rovar van a levesben!

2023. január 16. 08:00

A globális népességnövekedés hatására a húsfogyasztás mértéke nőni fog az elkövetkezendő évtizedekben.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Az olaszok jelentős része nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre

2023. március 24. 12:41

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését.