21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Életmód, gasztronómia

Burgonyafehérje mint alternatíva

Agrofórum Online

Kutatási adatok rámutattak, miszerint egyes növényi alapú fehérjeturmixok megfelelő alternatívát kínálhatnak a tradicionálisan tejsavó alapú táplálékkiegészítőket fogyasztók számára, különös tekintettel a vércukorszint ingadozására hajlamos egyének esetében.

A Westminster Egyetem által Nutrients folyóiratban megjelentetett publikáció szerint a rizs– és burgonyafehérje remek opciót kínálhatnak a tejsavó alapú készítmények kiváltására étvágycsökkentés tekintetében, miközben megfigyelték, hogy a fogyasztásuk kevésbé emeli meg a vér glükózszintjét.

A kísérlet során a kísérleti személyek vérében kialakuló metabolikus válaszokat vizsgálták tejsavó, burgonya- és rizsfehérje alapú turmixok fogyasztását követően. A résztvevők étvágyának alakulását is megfigyelték a bevitelt követő 3 órában. Megállapították, hogy a vegán alapú italok kisebb mértékű inzulinszint emelkedést idéztek elő a vérben, míg a burgonyafehérje alapú ital megakadályozta annak emelkedését. Érdekes módon a legfontosabb étvágyat szabályozó hormon, a GLP-1 felszabadulása nagyobb volt a tejsavófehérje-turmix elfogyasztása után.

Ismertek alternatív fehérjetermékek a vegetáriánusok és vegánok számára, mint például a szója-, rizs-, búza- és borsófehérjék, azonban viszonylag kevés bizonyíték áll rendelkezésre ezek egészségre gyakorolt kedvező hatásaival kapcsolatban a tejfehérjéhez képest.

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210624114501.htm#

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Az olaszok jelentős része nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre

2023. március 24. 12:41

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését.

A rovarevés nem menti meg a Földet, jobb, ha ezzel tisztában vagyunk

2023. július 29. 15:10

Mintegy 2 milliárd ember étrendjében máris szerepet kapnak a rovarok – de vajon érdemes globálisan is fehérjeforrásként tekinteni rájuk?

Rovar van a levesben!

2023. január 16. 08:00

A globális népességnövekedés hatására a húsfogyasztás mértéke nőni fog az elkövetkezendő évtizedekben.

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat - jelentős tejipari innováció

2021. január 16. 04:36

Az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.