Életmód, gasztronómia

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

Agrofórum Online

A csicsóka elődeink régen ismert növénye, mégis most éli újra reneszánszát. Számos jótékony hatással rendelkezik, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) egy fészkesvirágzatú gumós évelő gyógynövény, mely Észak-Amerikából származik, és csak a 17. század elején érkezett el Európába.

Nagyon közeli rokonságban áll a díszcsicsókával és a mindenki számára ismert napraforgóval. Tavasszal, a kezdeti időszakban akár össze is lehet a napraforgóval keverni, de onnantól, hogy a virágfejek elkezdenek fejlődni, már egyértelmű eltéréseket mutatnak.

A csicsóka virágai jóval kisebbek és augusztus felé nyílnak, a napraforgónál vékonyabbak a virágszárak és maga a hajtás is, ráadásul akár 3 méter magasra is megnőhet.

Mi a fontos része a csicsókának?

Rögtön sokan rávágnák, hogy a gumója csak, pedig a csicsóka más részei is fontosak. Ha hagyjuk a nagy lombtömeget leszáradni, akkor kiváló gyújtós lehet kandallóba, kemencébe is.

Friss levelei és hajtásai a házinyulaknak jó eleség, ráadásul több kutatás kimutatta, hogy gyógyászati célra is lehet a házinyúllal csicsókahajtásokat etetni, mert segíti az immunrendszerüket a mixomatózis ellen.

SAJÁT TAPASZTALAT: Pár évvel ezelőtt elkéstünk a vakcinázással a nyúlállományunkban és komoly mixomatózisos probléma lett a szúnyogcsípések miatt. Akkor az állatorvos azt mondta fél szóban, hogy ha gondoljuk, engedjük el a nyuszikat és meg fogják találni a nekik gyógyhatású növényeket, és talán megmaradnak. Így is tettünk és a házinyulak elindultak a kertben csicsókalevelet, akáclevelet és diólevelet enni. Az amúgy 100% mortalitást mutató mixomatózis ellenére ez az állomány sok egyede megmenekült és felgyógyult a betegségből, így a mai napig megelőzésképpen is etetünk velük kis mennyiségben ezekből a növényekből.

A csicsóka virágai jóval kisebbek és augusztus felé nyílnak, a napraforgónál vékonyabbak a virágszárak és maga a hajtás is (fotó: Pixabay)

A csicsóka gumói is nagyon értékesek. A gumók megvastagodott szárképletek, melyek nem közvetlen a tövön nőnek, hanem az 5-20 cm hosszú gyökérrészen találhatók.

Beltartalma is figyelemre méltó (100 grammra):

Fehérje 2,4 g

Víz 79,0 g

A-vitamin ekviv. 12 μg – 2%

Tiamin (B1-vitamin) 0,2 mg – 17%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,06 mg – 5%

Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg – 9%

C-vitamin 4,0 mg – 5%

E-vitamin 0,2 mg – 1%

Kalcium 10,0 mg – 1%

Vas 0,6 mg – 5%

Magnézium 20,0 mg – 6%

Foszfor 78,0 mg – 11%

Kálium 478,0 mg – 10%

Nátrium 3,0 mg – 0%

Cink 0,1 mg – 1%

A százalékos értékek az amerikai, felnőttek számára javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

A csicsóka dietetikai oldalon is hasznos. Ízre édesebb a burgonyánál, 16%-a inulin és polifruktozán, és a belőle keletkező fruktóz lassan emeli meg a vércukorszintet.

Az inulintartalma miatt viszont a bélrendszernek hozzá kell szokni a fogyasztásához, különben meglepő puffadásokat tud okozni.

A burgonyához képest 6-szor magasabb a rosttartalma, ami miatt a fogyókúrákban is előszeretettel alkalmazzák.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Csicsóka: ízletesek a gumói, de vigyázzunk, mert a növény agresszíven terjed!

2025. február 10. 14:10

A csicsókából finom ételeket készíthetünk. Igen egészséges növény. Manapság azonban ritkán kapható a boltokban és a piacokon.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség a csicsóka

2019. szeptember 15. 04:37

Az elmúlt évtizedben a sokoldalú hasznosítás lehetősége miatt került a csicsóka az érdeklődés homlokterébe. A klasszikus humán étkezési hasznosítás és a fruktózgyártásra történő felhasználás mellett a leveles szár egy tenyészidőszakon belül többször is visszavágva igen értékes levélfehérje-koncentrátum alapanyag. Emellett közvetlen takarmányozásra is alkalmas. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan 15%-nyi inulin adja.

Csicsóka: fenntartható megoldás a kertben, tányéron

2025. április 8. 11:10

Ez a rendkívül szívós, kevés gondozást igénylő gumós növény nemcsak ellenáll a szárazságnak és a szegényes talajviszonyoknak, hanem jelentős egészségügyi és környezeti előnyökkel is bír.