32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

Csökkenti a koleszterinszintet a napi lencsefogyasztás

Agrofórum Online

A lencsét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig híresen nagy tápértékkel rendelkezik. Ezért a kutatók egyre nagyobb érdeklődéssel tanulmányozzák, hogy mi történik, ha az ember rendszeresen fogyaszt lencsét.

A legújabb tanulmányok szerint a lencse előnyös lehet mindazok számára, akik a különféle anyagcsere-betegségek szempontjából magas kockázatúnak tekinthetőek. A Nutrients című folyóiratban közzétett kutatás összefüggést talált a 12 héten át napi rendszerességű lencsefogyasztás és az alacsonyabb LDL („rossz” koleszterinszint), az étkezés utáni vércukorszint, valamint a gyulladást mérő mutatók között a vizsgált csoportban.

Szív- és érbarát diéta

A magas koleszterinszint, vércukorszint és gyulladásos folyamatok kulcsszerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, a cukorbetegségben és más krónikus betegségekben.

„Ez az tanulmány további információt nyújt a vizsgált csoportokban a betegségek kockázatának csökkentésére és a metabolikus betegségek progressziójának lassítására vagy visszafordítására irányuló étrendi stratégiák kidolgozásához” – írták a szerzők.

Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus, orvos igazgató elmondta, hogy a vizsgálat korlátozott volt, mivel csak 38 embert vontak be, és minden résztvevőnél magas volt az anyagcsere-betegségek kockázata. Az eredmények azonban összhangban voltak a hasonló étrendeket vizsgáló korábbi kutatásokkal.

Ebédre lencse

Bár más tanulmányok is foglalkoztak a lencsefogyasztás egészségügyi hatásaival, a kutatók megállapították, hogy eddig kevesen fókuszáltak arra, hogy a lencse miként fejti ki hatását a szervezet metabolikus állapotára. Az információhiány pótlására a tudósok egy 12 hetes kutatást dolgoztak ki, amelyben összehasonlították a lencsealapú és a húsalapú ételek hatását az anyagcsereértékekre.

A kutatók a résztvevők felét arra utasították, hogy fogyasszanak el hetente hét adag, előre elkészített ebédet, amely körülbelül háromnegyed csésze lencsét tartalmaz. Ez meghaladja az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által a napi 2000 kalóriát fogyasztó felnőttek számára ajánlott, heti 1,5 csésze főtt hüvelyes mennyiséget.

A többi résztvevő hasonló ételeket evett, de lencse helyett pulykát vagy csirkét fogyasztott. A résztvevők vérvizsgálaton is részt vettek, és kérdőíveket töltöttek ki az étkezési szokásaikról és az egészségi állapotukról. A lencsefogyasztó csoportban nem jelentkezett súlyosabb gyomor-bélrendszeri probléma; a résztvevők mindkét csoportban tünetmentességről vagy csak enyhe tünetekről számoltak be.

„Az eredményeink arra utalnak, hogy a mindennapos lencsefogyasztás elősegítheti a koleszterinszint, a reggeli étkezés utáni vércukorszint és gyulladásos folyamatok csökkentését, anélkül hogy emésztőrendszeri stresszt okozna” – írták a szerzők.

Hogyan serkenti a lencse az anyagcserét?

„A rostok kölcsönhatásba lépnek a bélmikrobáinkkal, hogy rövid szénláncú zsírsavakat termeljenek, amelyek segítenek javítani az inzulinérzékenységet. Ezzel egyidejűleg az élelmi rostok lelassítják a cukor felszívódását az étkezés során.

Ezért annak, aki lencsét evett ebédre, jobb lesz a vércukorszint-szabályozása a későbbiekben. Ami a koleszterint illeti, az oldékony rostok bizonyítottan csökkentik a szintjét azáltal, hogy korlátozzák a felszívódását, és segítenek nekünk a bélmozgás részeként kiüríteni azt” – mondta Bulsiewicz.

A lencse emellett gazdag forrása a szaponinoknak, bioaktív vegyületeknek, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez kapcsolódnak. A gyulladáscsökkentés Jones szerint a polifenoloknak, a gyulladáscsökkentő hatásukról ismert növényi vegyületeknek köszönhető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Új, ősszel vethető lencsefajták

2019. május 14. 11:17

Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.

Áztassuk a lencsét főzés előtt?

2024. december 30. 10:10

A lencsét könnyű megfőzni, de a legjobb, ha főzés előtt leöblítjük, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket.

Miért egészséges a fekete lencse?

2024. december 10. 06:40

A fekete lencsének a legtöbb fajtánál kissé vastagabb a héja, ami megakadályozza, hogy főzés közben szétessen.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.