Életmód, gasztronómia

Csökkenti a koleszterinszintet a napi lencsefogyasztás

Agrofórum Online

A lencsét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig híresen nagy tápértékkel rendelkezik. Ezért a kutatók egyre nagyobb érdeklődéssel tanulmányozzák, hogy mi történik, ha az ember rendszeresen fogyaszt lencsét.

A legújabb tanulmányok szerint a lencse előnyös lehet mindazok számára, akik a különféle anyagcsere-betegségek szempontjából magas kockázatúnak tekinthetőek. A Nutrients című folyóiratban közzétett kutatás összefüggést talált a 12 héten át napi rendszerességű lencsefogyasztás és az alacsonyabb LDL („rossz” koleszterinszint), az étkezés utáni vércukorszint, valamint a gyulladást mérő mutatók között a vizsgált csoportban.

Szív- és érbarát diéta

A magas koleszterinszint, vércukorszint és gyulladásos folyamatok kulcsszerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, a cukorbetegségben és más krónikus betegségekben.

„Ez az tanulmány további információt nyújt a vizsgált csoportokban a betegségek kockázatának csökkentésére és a metabolikus betegségek progressziójának lassítására vagy visszafordítására irányuló étrendi stratégiák kidolgozásához” – írták a szerzők.

Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus, orvos igazgató elmondta, hogy a vizsgálat korlátozott volt, mivel csak 38 embert vontak be, és minden résztvevőnél magas volt az anyagcsere-betegségek kockázata. Az eredmények azonban összhangban voltak a hasonló étrendeket vizsgáló korábbi kutatásokkal.

Ebédre lencse

Bár más tanulmányok is foglalkoztak a lencsefogyasztás egészségügyi hatásaival, a kutatók megállapították, hogy eddig kevesen fókuszáltak arra, hogy a lencse miként fejti ki hatását a szervezet metabolikus állapotára. Az információhiány pótlására a tudósok egy 12 hetes kutatást dolgoztak ki, amelyben összehasonlították a lencsealapú és a húsalapú ételek hatását az anyagcsereértékekre.

A kutatók a résztvevők felét arra utasították, hogy fogyasszanak el hetente hét adag, előre elkészített ebédet, amely körülbelül háromnegyed csésze lencsét tartalmaz. Ez meghaladja az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által a napi 2000 kalóriát fogyasztó felnőttek számára ajánlott, heti 1,5 csésze főtt hüvelyes mennyiséget.

A többi résztvevő hasonló ételeket evett, de lencse helyett pulykát vagy csirkét fogyasztott. A résztvevők vérvizsgálaton is részt vettek, és kérdőíveket töltöttek ki az étkezési szokásaikról és az egészségi állapotukról. A lencsefogyasztó csoportban nem jelentkezett súlyosabb gyomor-bélrendszeri probléma; a résztvevők mindkét csoportban tünetmentességről vagy csak enyhe tünetekről számoltak be.

„Az eredményeink arra utalnak, hogy a mindennapos lencsefogyasztás elősegítheti a koleszterinszint, a reggeli étkezés utáni vércukorszint és gyulladásos folyamatok csökkentését, anélkül hogy emésztőrendszeri stresszt okozna” – írták a szerzők.

Hogyan serkenti a lencse az anyagcserét?

„A rostok kölcsönhatásba lépnek a bélmikrobáinkkal, hogy rövid szénláncú zsírsavakat termeljenek, amelyek segítenek javítani az inzulinérzékenységet. Ezzel egyidejűleg az élelmi rostok lelassítják a cukor felszívódását az étkezés során.

Ezért annak, aki lencsét evett ebédre, jobb lesz a vércukorszint-szabályozása a későbbiekben. Ami a koleszterint illeti, az oldékony rostok bizonyítottan csökkentik a szintjét azáltal, hogy korlátozzák a felszívódását, és segítenek nekünk a bélmozgás részeként kiüríteni azt” – mondta Bulsiewicz.

A lencse emellett gazdag forrása a szaponinoknak, bioaktív vegyületeknek, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez kapcsolódnak. A gyulladáscsökkentés Jones szerint a polifenoloknak, a gyulladáscsökkentő hatásukról ismert növényi vegyületeknek köszönhető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Kilő a hüvelyesekből készített lisztek piaca

2020. május 23. 14:47

A lencse az ágazat egyik legdinamikusabban növekvő terméke. A teljes kiőrlésű lencselisztből készült termékek érzékszervi tulajdonságait kedvelik a fogyasztók.

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!

Miért egészséges a fekete lencse?

2024. december 10. 06:40

A fekete lencsének a legtöbb fajtánál kissé vastagabb a héja, ami megakadályozza, hogy főzés közben szétessen.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.