Életmód, gasztronómia

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

Agrofórum Online

A hír ezúttal nem a híres mukbang (azaz az élőben közvetített, hatalmas mennyiségű étel elfogyasztását bemutató „művészeti ág”), hanem egy orvostanhallgató tudományos kísérlete kapcsán reppent fel – amit a fiatal férfi magán végzett el.

Mielőtt azonban elborzadnánk, fontos tudni, hogy a 28 éves Nick Norwitz nem valami futóbolond, aki az egészségével játszik. Nick orvostanhallgató, aki jelenleg a Harvardon tanul, de korábban a Dartmouth College-on sejtbiológia és biokémia szakon végzett évfolyamelsőként. Ezt követően Oxfordban a neurometabolizmus területén PhD-t szerzett, majd folytatta orvosi tanulmányait.

Nick legfőbb vágya, hogy a metabolikus egészség fogalmát közérthetővé tegye a lakosság körében, és rávilágítson arra, hogy milyen összefüggés van a táplálkozás és a koleszterinszint között.

Nick Norwitz így saját akaratából a kísérleti nyúl bőrébe bújt, hogy magán tesztelje a ketogén étrendet. Ennek keretében egy hónap alatt 720 tojást (azaz átlagosan napi 24 tojást) fogyasztott el. Ezzel valójában azt a köztudatba – szerinte – hibásan beidegződött teóriát akarta cáfolni, hogy a magas koleszterintartalmú ételek (esetében a tojás) növelik a koleszterinszintet.

Nehéz elképzelni, hogy vajon Nick ténylegesen milyen ritmusban fogyasztotta el a napi 24 tojást, ami óránként egyet jelent. Ő elmondása szerint általában 5-6 kisebb részletben sütötte meg őket rántottaként, ami máris csökkenti az adag abszurditását. Igaz, ő napjában ötször ette meg ezt az adagot.

A kísérlet eredményeit laborvizsgálatokkal dokumentálták. Ebből pedig kiderült, hogy Nick koleszterinbevitele több mint ötszörösére emelkedett, ami havi szinten 133,200 milligramm összkoleszterin-bevitelt jelentett.

A sokkoló tojásmennyiség ellenére azonban Nick LDL (rossz) koleszterinszintje a tesztidőszak első hetében 2%-kal, majd a következő két hétben drámaian, további 18%-kal csökkent. Ezek az adatok megdöntötték a korábbi dietetikusi szakvéleményeket, amelyek szerint a tojásfogyasztás növeli a koleszterinszintet.

A kutatás során Nick ezen túlmenően is többféle pozitív élettani hatás észlelt. Így például azt, hogy a tojásban lévő koleszterin a bél receptoraihoz kapcsolódva serkentette egy speciális hormon kibocsátását. Mivel ez a hormon a májhoz kapcsolódik, meggátolja a test saját koleszterinszintézisét. Ez megmagyarázza, hogy a kísérlet során a laborvizsgálatok miért mutattak koleszterinszint-csökkenést ahelyett, hogy az értékek egyre nőttek volna.

Az orvostanhallgató kísérlete új távlatokat nyithat a táplálkozástudományban, mivel általa világossá vált, hogy a tojásfogyasztás nem negatív, hanem épp ellenkezőleg, pozitív hatással van a koleszterinszint alakulására. Nick korábbi átlagos amerikai étrendje mellett az LDL szintje körülbelül 90 mg/dl volt, ami a ketogén tojásdiétát követően drámaian csökkent. S hogy szükség van-e ilyen mennyiségű tojásra? Valószínűleg nincs, azonban a kísérletek szerint napi 2 tojás nem hoz mérhető változást, így ha valaki változást akar elérni, ennél többet kell elfogyasztania.

Forrás: https://nypost.com/2024/09/25/lifestyle/harvard-medical-student-nick-norwitz-ate-720-eggs-in-a-month-and-cholesterol-levels-dropped/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Új módszer miatt szűnhet meg a csibemészárlás

2018. december 22. 17:02

A "Seleggt" fantázianevű módszerrel a kutatók a még ki nem kelt tojásról is úgy 95 százalékos valószínűséggel meg tudják állapítani, hogy abból egy hím vagy egy nőstény baromfi bújna ki.

Együnk több baromfit és tojást!

2020. november 3. 06:47

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.