Életmód, gasztronómia

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

Agrofórum Online

A hír ezúttal nem a híres mukbang (azaz az élőben közvetített, hatalmas mennyiségű étel elfogyasztását bemutató „művészeti ág”), hanem egy orvostanhallgató tudományos kísérlete kapcsán reppent fel – amit a fiatal férfi magán végzett el.

Mielőtt azonban elborzadnánk, fontos tudni, hogy a 28 éves Nick Norwitz nem valami futóbolond, aki az egészségével játszik. Nick orvostanhallgató, aki jelenleg a Harvardon tanul, de korábban a Dartmouth College-on sejtbiológia és biokémia szakon végzett évfolyamelsőként. Ezt követően Oxfordban a neurometabolizmus területén PhD-t szerzett, majd folytatta orvosi tanulmányait.

Nick legfőbb vágya, hogy a metabolikus egészség fogalmát közérthetővé tegye a lakosság körében, és rávilágítson arra, hogy milyen összefüggés van a táplálkozás és a koleszterinszint között.

Nick Norwitz így saját akaratából a kísérleti nyúl bőrébe bújt, hogy magán tesztelje a ketogén étrendet. Ennek keretében egy hónap alatt 720 tojást (azaz átlagosan napi 24 tojást) fogyasztott el. Ezzel valójában azt a köztudatba – szerinte – hibásan beidegződött teóriát akarta cáfolni, hogy a magas koleszterintartalmú ételek (esetében a tojás) növelik a koleszterinszintet.

Nehéz elképzelni, hogy vajon Nick ténylegesen milyen ritmusban fogyasztotta el a napi 24 tojást, ami óránként egyet jelent. Ő elmondása szerint általában 5-6 kisebb részletben sütötte meg őket rántottaként, ami máris csökkenti az adag abszurditását. Igaz, ő napjában ötször ette meg ezt az adagot.

A kísérlet eredményeit laborvizsgálatokkal dokumentálták. Ebből pedig kiderült, hogy Nick koleszterinbevitele több mint ötszörösére emelkedett, ami havi szinten 133,200 milligramm összkoleszterin-bevitelt jelentett.

A sokkoló tojásmennyiség ellenére azonban Nick LDL (rossz) koleszterinszintje a tesztidőszak első hetében 2%-kal, majd a következő két hétben drámaian, további 18%-kal csökkent. Ezek az adatok megdöntötték a korábbi dietetikusi szakvéleményeket, amelyek szerint a tojásfogyasztás növeli a koleszterinszintet.

A kutatás során Nick ezen túlmenően is többféle pozitív élettani hatás észlelt. Így például azt, hogy a tojásban lévő koleszterin a bél receptoraihoz kapcsolódva serkentette egy speciális hormon kibocsátását. Mivel ez a hormon a májhoz kapcsolódik, meggátolja a test saját koleszterinszintézisét. Ez megmagyarázza, hogy a kísérlet során a laborvizsgálatok miért mutattak koleszterinszint-csökkenést ahelyett, hogy az értékek egyre nőttek volna.

Az orvostanhallgató kísérlete új távlatokat nyithat a táplálkozástudományban, mivel általa világossá vált, hogy a tojásfogyasztás nem negatív, hanem épp ellenkezőleg, pozitív hatással van a koleszterinszint alakulására. Nick korábbi átlagos amerikai étrendje mellett az LDL szintje körülbelül 90 mg/dl volt, ami a ketogén tojásdiétát követően drámaian csökkent. S hogy szükség van-e ilyen mennyiségű tojásra? Valószínűleg nincs, azonban a kísérletek szerint napi 2 tojás nem hoz mérhető változást, így ha valaki változást akar elérni, ennél többet kell elfogyasztania.

Forrás: https://nypost.com/2024/09/25/lifestyle/harvard-medical-student-nick-norwitz-ate-720-eggs-in-a-month-and-cholesterol-levels-dropped/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Elfeledett magyar pótkávénk, a Franck

2025. január 16. 11:10

A Franck név először 1879-ben tűnt fel az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Linzben, ahol felépítette hatalmas pótkávégyárát.

Húslevessel és más házi módszerekkel leküzdhető-e a megfázás?

2025. január 15. 14:10

Narancslé, húsleves vagy fokhagyma – bevált receptnek számítanak a betegség ellen. De van-e tudományos bizonyíték arra, hogy működnek?

Egyre több vegán tér vissza a húsevéshez

2025. január 12. 10:10

Mi állhat a húsfogyasztás utóbbi időben tapasztalható felfutása és a vegán, növényfogyasztó életmódról való leszokás hátterében?

Emelkedtek a tojásárak

2019. december 16. 13:02

A tojásnál mint rövid szavatossági idejű terméknél gond, hogy a megnövekedett igényeket nagyon nehéz kiszolgálni ilyen rövid időn belül. Ezért a termelők készleteznek a karácsonyi szezon előtt.

Július 31-ig igényelhető a tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatása

2019. július 8. 14:03

Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatás kifizetését a Magyar Államkincstár azon ügyfelei igényelhetik, akik rendelkeznek a 2018/2019. tárgyévre vonatkozó támogatási kérelemnek helyt adó, részben helyt adó határozattal.

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

2024. március 29. 08:10

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk. De mit kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

Csak etikusan működő vállalkozásoktól származó tojást fog értékesíteni a Tesco

2019. április 18. 11:11

A Tesco számára fontos, hogy a jó ár-érték ajánlat mellett olyan termékeket tudjon kínálni a vásárlóknak, amelyek fenntartható és etikusan működő vállalkozásoktól származnak, szem előtt tartva a baromfi állatjóléti szempontokat.