Első látványra sokkolónak tűnhetnek a szénfekete fokhagymagerezdek, pedig az egészségguruk szerint ez ma az egyik legegészségesebb étel!
A fekete fokhagyma a hiedelmekkel ellentétben nem egy speciális fokhagymafajta, hanem egy olyan, rövid idő alatt elkészíthető hagyományos fokhagyma, amit magas hőmérsékleten és magas páratartalom mellett heteken át érleltek.
A fokhagymagerezdek pedig a Maillard-reakció eredményeként barnává, majd végül feketévé válnak. (A Maillard-reakció egy kémiai folyamat, amely során az aminosavak és a reduktív cukrok magas hőmérsékleten reakcióba lépnek egymással.)
A fekete fokhagyma színe szénfekete, az íze enyhébb, de aromásabb, az állaga pedig ragadósabb (vagy épp szárazabb), mint a nyers fokhagymáé. A fekete fokhagyma számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek pozitív hatással vannak az egészségre és felülmúlják a nyers fokhagyma jótékony hatásait.
Cikkünkben a fekete fokhagyma 6 potenciális egészségügyi előnyét vesszük górcső alá.
1. Magasabb antioxidáns-tartalmú
Az érlelési folyamat hatására a fekete fokhagyma lényegesen több antioxidánst tartalmaz, mint a nyers fokhagyma. Ez részben azért van így, mert az allicin (az a vegyület, amely a fokhagyma csípős illatát adja, amikor szétnyomjuk) a fekete fokhagyma érlelése során antioxidáns vegyületekké, így alkaloidokká és flavonoidokká alakul át.
A fekete fokhagymában az érlelés során jelentősen megnövekedik az antioxidánsok mennyisége. A kutatás eredményei szerint a fokhagyma 21 napos érlelés után éri el a legmagasabb antioxidáns-szintet.
2. Szabályozza a vércukorszintet
A cukorbetegeknél a kontrollálatlanul magas vércukorszint növeli a szövődmények kockázatát, beleértve a vesekárosodást, a fertőzéseket és a szívbetegségeket. Egy 2019-es vizsgálatban, melynek során magas zsír- és cukortartalmú étrenden táplált patkányokat vizsgáltak, megállapították, hogy a fekete fokhagyma kivonatával történő kezelés anyagcsere-javulást eredményezett. Csökkent az állatok koleszterinszintje, csökkentek a gyulladásos folyamatok és mérséklődött az éhségérzet.
Az érlelt fekete fokhagyma magasabb szintű antioxidáns-aktivitást eredményezett, mint a friss fokhagyma. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érlelt fekete fokhagyma antioxidáns tulajdonságai révén segíthet megelőzni a cukorbetegség szövődményeit. Továbbá a fekete fokhagymát fogyasztó patkányok vérében jelentősen alacsonyabb glükóz- és inzulinszintet tapasztaltak azokhoz képest, amelyek nem fogyasztottak fekete fokhagymát.
3. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát
Az állatokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a fekete fokhagyma csökkentheti a szívbetegségek mutatóinak, többek között a vérben lévő összkoleszterin, LDL (rossz) koleszterin és trigliceridek szintjét, valamint a HDL (jó) koleszterinszintet is növelheti.
Egy állatkísérletben a nyers és a fekete fokhagyma hatását hasonlították össze olyan patkányoknál, amelyek az iszkémia – a szív-vérellátás hiánya – okozta szívkárosodásból lábadoztak. A kutatók megállapították, hogy mind a nyers, mind a fekete fokhagyma segített a vérkeringés fellendítésében, hogy megóvja a szívet a károsodástól. A fekete fokhagymakivonat segített csökkenteni a vérzsírok, a trigliceridek és az összkoleszterin szintjét a magas zsírtartalmú étrend mellett.
4. Jó hatással van az agyi funkciókra
A fekete fokhagyma segíthet megelőzni azokat a gyulladásos folyamatokat, amelyek gyengítik a memóriát és idővel káros hatással lehetnek az agyműködésre. A tudósok szerint az idegrendszer gyulladása szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában.
Egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a fekete fokhagyma fogyasztása csökkentheti a béta-amiloid okozta agyi gyulladást, sőt javíthatja a rövid távú memóriát. Egy másik kutatásban a tudósok oxidatív stresszt idéztek elő patkányok agyában. A fekete fokhagymakivonat azonban megakadályozta, hogy az oxidatív stressz memóriazavarokat okozzon.
5. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik
A fekete fokhagyma a rákos sejtek ellen is hatékony lehet. Egy kutatás során 21 önkéntes véréből származó mintákat vizsgáltak, és kimutatták, hogy a fekete fokhagyma kivonata erősebb immunerősítő, antioxidáns és rákellenes hatású, mint a nyers fokhagymakivonat. A kutatók azt is megállapították, hogy a fekete fokhagyma kivonata 72 órán belül toxikus hatást fejt ki a tüdő-, mell-, gyomor- és májrákos sejtekre és gátolta a vastagbélrákos sejtek növekedését.
6. Májvédő hatású
A fekete fokhagyma segíthet megóvni a májat a vegyszerek, gyógyszerek, alkohol és kórokozók okozta károsodástól. A fekete fokhagyma védő hatást fejt ki májkárosodás esetén, megelőzve a további sérüléseket.
Krónikus betegségek esetén is hasznos lehet. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy javította a krónikus alkohol okozta májkárosodás következtében csökkent májfunkciót, vélhetően az antioxidáns hatásának köszönhetően. Egy másik vizsgálatban az elhízott patkányoknál az érlelt fekete fokhagyma csökkentette az ALT és AST szintjét – ez a két enzim a vérben a májkárosodás jele.
Lehetséges hátrányok
Sem a nyers, sem a fekete fokhagyma fogyasztásának nincsenek komoly mellékhatásai, de mivel vérhígító hatású, nagy mennyiségben elfogyasztva megnövekedhet a vérzékenység kockázata. Emiatt a vérhígítót szedő embereknek kerülniük kell a túlzott fogyasztását.
Egy kutatás megvizsgálta az érlelt fokhagymakivonat (AGE) hatását vérhígítót szedő embereknél, és nem talált komoly kockázatot. Mindazonáltal, ha valaki ilyen jellegű gyógyszert szed, célszerű az orvosával konzultálnia, mielőtt kúraszerű fokhagymaevésbe kezdene. Azoknak, akik allergiásak a nyers fokhagymára, a fekete fokhagymát is kerülniük kell.