Életmód, gasztronómia

Ehető virágok – jégkockába zárva

Agrofórum Online

Keresve sem találhatnánk annál egyedibb megoldást, mint a jégkockába zárt, ehető virágok nyújtotta, semmihez sem fogható, üdítő látványt. Az elkészítésük pofonegyszerű, csak tudnunk kell, mely növényeket használhatjuk e célra és melyeket nem.

A virágokkal díszített jégkockák mesésen mutatnak már egy kancsó hideg vízben is, de ha bóléhez, üdítőkhöz, limonádéhoz vagy koktélokhoz kínáljuk őket, a hatás csak fokozódik. Mindehhez csak néhány jégkockatartóra van szükségünk, és egy marék ehető virágra.

A tálalás formájának csak a képzelet szab határt

Jégkockatartóból ma már sokfélét lehet kapni: érdemesebb elrugaszkodni a megszokottól és a hagyományos jégkockaformák helyett kipróbálni a gömb, virág (a rózsa forma különösen szép), szív és egyéb formákat, mert ezekben még szebben mutatnak a bennük megfagyott virágok. Ha nagy mennyiségben készítünk jégkockákat, érdemes a megszokott merev fém- vagy műanyag tartók helyett szilikonformákat választanunk, mert azokból sokkal könnyebben és gyorsabban kiboríthatók az elkészült jégdarabok.

A virágos jégkockákat azonban nemcsak poharakban és kancsókba szórva használhatjuk, esküvőkön és kisebb-nagyobb rendezvényeken vödörbe, mély tálakba szórva mesés pezsgőhűtő dekorációként is használhatóak.

Mely virágok/növények alkalmasak arra, hogy jégkockába zárjuk őket?

  • levendula
  • körömvirág
  • kamilla
  • rózsa
  • árvácska
  • szegfű
  • citromfű
  • menta
  • bársonyvirág

Elkészítés

Töltse meg a jégkockatartó minden egyes részét kétharmadig vízzel. Tegyen egy-egy ehető virágot a jégkockatartó minden egyes rekeszébe. Tegye a jégkockatartót a fagyasztóba, és hagyja, hogy a víz megfagyjon benne. Az egyes kockáknak keményre kell fagyniuk, különben ahogy több vizet öntünk rá, hamar felolvadnak, és a virágok felúsznak a felszínre. Ha a jégkockák elkészültek – ez általában hat órát vesz igénybe –, vegye ki a jégkockatartót a fagyasztóból, és töltsön fel minden egyes kockát a tetejéig hideg vízzel. Ezután tegye vissza a tartót egészen addig, amíg a jégkockák keményre fagynak.

Tipp

A virágok helyett apró gyümölcsöket (epret, áfonyát, málnát, szedret, citromszeleteket) is használhat, ezek is rendkívül látványosan mutatnak jégbe zárva, és finom ízt kölcsönöznek a nyári frissítőknek.

A videó a virágos jégkockák elkészítéséről itt nézhető meg.

Forrás: https://www.theedibleflower.com/recipes/edible-flower-ice-cubes

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Még nem késő - ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben

2024. július 22. 05:40

A nyár közepén már ontja magából a kert a gyümölcsöket, zöldségeket, de ezerszám nyílnak a virágzók is. Nézzük sorra a júliusi legfontosabb teendőket a kertben!

Ehető liliom? Bizony, létezik, és érdemes kipróbálni!

2024. június 7. 10:10

Nem javasoljuk, hogy bármit megkóstoljon, amit liliomnak hívnak. A sásliliom viszont nemcsak ehető, Ázsiában hagyománya van a fogyasztásának.

A háborús Ukrajnában kezdtek gazdálkodásba, lakásvásárlás helyett

2023. november 23. 08:10

A háború miatt Volodimir Mironenko és barátnője, Veronika Harkivból Ivano-Frankivszkba költözött. Új lakóhelyükön saját vállalkozásba kezdtek, amelyben mikrozöldeket és ehető virágokat termesztenek.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.