13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Életmód, gasztronómia

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

Agrofórum Online

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.

Egyes becslések szerint a konyhasónak akár 14 ezer felhasználási módja ismert az ízesítéstől az ételek tartósításán át az olajos felületek tisztításáig vagy a folteltávolításig; de bizonyos esetekben még a szájhigiéniában is szerepe van.

És ami egy átlagos fogyasztó számára meglepő lehet: egyes kultúrákban már nagyon régóta még a kávéba is tesznek belőle, ugyanis csökkenti a kávé keserűségét és kiemeli az ízeket. Sajnos azonban nem mindenki a jó élményt veszi célba: sokan inkább a gyengébb minőség elfedésére használják, mint az ízek kiemelésére.

A kávé sózása sok helyen a szokások része: például Törökországban a menyasszonytól elvárják, hogy a leendő vőlegénye és családja számára sózott kávét főzzön. Tajvanon pedig közkedvelt italnak számít, amikor a jeges americanóra (hígított hosszú kávé) tengeri sóval ízesített tejhabot tesznek.

Érdekes módon ennek az eljárásnak az eredete visszavezethető Európába, ahol egyes helyeken a folyók sókoncentrációja magasabb az átlagosnál, és emiatt sós vízből készítették a kávét. Rájöttek ugyanis, hogy az így készített kávénak teltebb habja képződik és kevésbé érződik keserűnek.

Mindennek megvan a tudományos alapja: a keserű íz hatására az ízlelőbimbókból kalciumionok szabadulnak fel, és ezek továbbítják a keserű érzést az agyba. Ugyanakkor a sóban lévő nátriumionok ezt a folyamatot visszafordítják, így édesebbnek érezzük a kávét.

A kávé sózásához nem a főzővízbe kell tenni a kávét, hanem a darált kávéhoz, mégpedig 0,1 gramm sót 10 gramm kávéhoz (az arány körülbelül 100 egység kávéhoz egy egység só) – tehát minimális mennyiségre kell gondolni, mert a túl sós kávé valóban ihatatlanná válik. A módszer kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik szeretnék például a cukrot elkerülni, de túl keserűnek tartják önmagában a kávét.

Ugyanakkor mielőtt nekiállna sós kávét készíteni, érdemes belegondolni, hogy a kávékülönlegességek ízét is el tudja nyomni a só, így éppen azok jellegzetes aromáját nem biztos, hogy érezni fogja, hasonlóképpen, mint amikor cukrot, tejet vagy tejszínt ad a feketéhez. Tehát ha gourmand-ként fogyasztja, továbbra is azt javasoljuk, hogy a víz-kávé kettősén túl minden kiegészítőt kerüljön, hogy az ízek teljes spektrumát kiélvezhesse.

(Fotó: Elias Shariff Falla Mardini/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül - jön a "molekuláris kávé"!

2019. február 19. 04:37

Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti. Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti.

A kávé segíthet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban

2019. július 20. 11:22

Tudósok felfedezése szerint a kávé stimulálja a barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú az energiaégetés szempontjából. Azt még nem tudják, hogy a koffeinnek van-e ilyen hatása, vagy a kávé más összetevőjének.

A következő generációs élelmiszer-technológiára figyel a Starbucks

2020. május 1. 05:36

A Starbucks kereskedelmi partnerséget hoz majd létre a következő generációs élelmiszer és kiskereskedelmi technológiai vállalatokkal.

Árt vagy használ a forró feketekávé a nyári hőségben?

2024. augusztus 28. 10:10

Nyáron sokat kell inni, ezt mindenki tudja. De vajon jót tesz-e egy csésze kávé, vagy le kellene mondanunk kedvenc serkentő italunkról?