Életmód, gasztronómia

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

Agrofórum Online

Bár a fatelepen legalább 4-5-féle fából lehet választani, nem mindenki tudja, hogy ezek fűtőértéke, tehát végeredményben az égés közben keletkező, melegítésre szolgáló energiamennyiség eltérő.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a tűzifák víztartalma nagyban befolyásolja a fűtőértéket. Csak a megfelelő ideig szárított fa ég jól. A tűzifa nedvességtartalma égetéskor legfeljebb 20-25% lehet. Viszont a túl hosszú ideig tárolt fa szintén veszít a fűtőértékéből.

Praktikus tudnivaló, hogy a szárazanyag-kilogrammonkénti fűtőérték és a köbméterenkénti fűtőérték eltér egymástól. Mivel a fafajok sűrűsége eltérő, megkülönböztetünk puhafát és keményfát. A keményfa – a lombos fákból, például bükkből, tölgyből vagy nyírfából származó fa – hosszú ideig és egyenletesen melegszik. A puhafa– a tűlevelűek, például erdei vagy lucfenyő – egységnyi térfogatának fűtőértéke kisebb, gyakrabban kell a kályhát újrarakni, mert gyorsan leég.

Fűtőérték vagy égéshő?

A fűtőérték a maximális hőenergiát jelzi, amely egy kilogramm tüzelőanyag teljes elégetéséből nyerhető. A fűtőérték az az energiatartalom, amely egyszerű égésből adódik, például egy fatüzelésű kályhában. Ezt MJ/kg-ban vagy kWh/m³-ben adják meg. Minél magasabb egy fafaj fűtőértéke, annál jobban fűthető egy helyiség. A fűtőérték nem tartalmazza a vízgőzzel vagy más égéstermékkel távozó energiát.

Egy fafajta égéshője a maximális fűtési teljesítményt jelzi, az elveszett energia figyelembevétele nélkül. Az égéshő tartalmazza az égés során keletkező füstgázok kondenzációs hőjét. Az égéshő azt mutatja meg, mennyi hő szabadul fel, ha a tüzelőanyag egységnyi tömegét (1 kg‑nyi mennyiségét) tökéletesen (bőséges mennyiségű oxigénben) elégetjük, és a folyamat végén az égéstermékek visszakerülnek a kiindulási hőmérsékletre (jellemzően 25 C‑ra), vagyis az égéstermék vízgőztartalma kondenzálódik cseppfolyóssá, és lehűl a kiindulási hőmérsékletre. Ez egyfajta „elméleti maximuma” a tüzelőanyagból kinyerhető hőnek, hiszen ez nem szokott bekövetkezni (hiszen a kéményen át többé-kevésbé melegen távozik az égéstermék). Az égéshő ezért mindig magasabb, mint a hőérték.

Miért fontos az égéshő?

Az égéshő azért vált ilyen fontossá, mert a modern, kondenzációs technológiával működő fűtési rendszerek a füstgázok nedvességtartalmából származó energiát is legnagyobb részbenhasznosítják. Így a régebbi rendszereknél a kéményen keresztül elveszett hő hasznosítható. Ezt a hőt a modern, kondenzációs technológiával működő faelgázosító kazánok is hasznosítják. Azonban mivel most az „egyszerű”, nem kondenzációs fatüzelésű kályhákról beszélünk, maradunk a fűtőérték kifejezésnél.

Melyik fafajta fűtőértéke a legjobb?

A bükk, a tölgy és a kőris rendelkezik a legjobb fűtőértékkel. Ezért nagyon alkalmasak kandallóval való fűtésre. A középső szegmensben a nyírfa, a vörösfenyő, a fenyő, az éger és a lucfenyő található.

  • A kőris fűtőértéke: 16,9 MJ/kg
  • A csertölgy fűtőértéke: 16,8 MJ/kg.
  • A bükk fűtőértéke: 15,62 MJ/kg
  • A gyertyán fűtőértéke: 15,8 MJ/kg
  • Az akác fűtőértéke: 14,9 MJ/kg
  • A nyír fűtőértéke 14,2 MJ/kg
  • A fenyőfélék átlagos fűtőértéke: 14 MJ/kg

A legjobb tűzifák

A bükk, a tölgy és a nyír a legjobb és legnépszerűbb tűzifa.

1. bükk: A bükk nagyon népszerű tűzifa, úgymond a klasszikus. A bükk kiváló fűtőértékkel és alacsony gyantatartalommal rendelkezik. Egyenletesen ég, ezzel kellemes meleget biztosít, alig szikrázik. A bükk könnyen hasítható.

2. tölgy: A tölgy tűzifaként ugyanolyan jó fűtőértékkel rendelkezik, mint a bükk, és égéskor kiváló parazsat termel. Csersavtartalma miatt a tölgyfa sok levegő-utánpótlást igényel, különben a kémény kormosodhat.

3. kőris: A kőrisnek szintén nagyon jó a fűtőértéke, egyenletesen és csendesen ég, keveset szikrázik. Nyílt kandallókhoz nagyon alkalmas. A kőrist sokan azért nem kedvelik, mert nehezen hasítható és lassan szárad.

4. nyírfa: A nyír fűtőértéke valamivel alacsonyabb, mint a fent említett tűzifáké, de könnyen ég és kellemes meleget ad. Bónusz az illata, amely a maga illóolaj-tartalomból ered. A kéreg jól használható gyújtósnak.

5. Fenyő: A fenyő fűtőértéke közepes. A fa égés közben pattog és szikrázik. Könnyen hasítható, és ami nem utolsó szempont, viszonylag olcsó. A lucfenyő alkalmasabb tűzifának, mint sokan feltételezik. A kandallóba is tehető; szárazanyagban kifejezve még magasabb a fűtőértéke is.

Hogyan kell helyesen tárolni a tűzifát?

Hasábban és rönkként is lehet tárolni a tűzifát, de úgy kell egymásra halmozni őket, hogy szellőzni tudjanak. Érdemes fedett helyre tenni, hogy eső ne érje, akár a ház meleg déli vagy nyugati oldalára, az eresz alá. Tegyünk alá raklapot vagy deszkákat, hogy alulról se tudjon felázni és emiatt elrohadni. Általában a friss fát 1-2 évig kell tárolni, míg 25% alá csökken a nedvességtartalma.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Tűzifavásárlás – ne legyünk átverés áldozatai!

2022. november 8. 05:36

Mire figyeljünk tűzifa vásárlásánál, hogy a megfelelő minőséget és mennyiséget kapjuk? Hogyan kerülhetjük el, hogy visszaéljenek a jóhiszeműségünkkel? Hogyan kerülhetjük ki a csalókat?

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

2018. július 24. 10:16

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.

Ha fával fűt, ezeket a hibákat ne kövesse el!

2024. október 24. 08:10

A legkisebb fatüzelésű kályha is kellemesebb meleget ad, mint a radiátor. De a begyújtásának és az újrarakásának is megvannak a maga trükkjei.

Minden, amit a tűzifa vásárlásáról tudni érdemes

2022. október 30. 06:36

A tűzifavásárlással kapcsolatos mikor, honnan, mennyit és milyet kérdések létfontosságúak ahhoz, hogy jó minőségű, biztonságosan alkalmazható és a fűtési lehetőségeinkhez leginkább illeszkedő tüzelőanyagot szerezzünk be. Nézzük a kérdésekre a válaszokat!