7℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Életmód, gasztronómia

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

Agrofórum Online

A sütőtök az ősz egyik legjobb ajándéka, ezért minden évben igyekszünk minél többet megmenteni belőle a hideg hónapokra is. A tartósításnak számos módja létezik, de csak azok működnek igazán, amelyeknél a tök édessége és friss aromája is megmarad.

Mi most olyan recepteket és technikákat mutatunk, amelyek nem bonyolultak, mégis megbízhatóak. Így a konyha illata még januárban is felidézheti az őszi sütőtökszezon hangulatát.

A tök kiválasztása

A sütőtök akkor működik igazán a konyhában, ha a húsa tömör és kevésbé vizes. A Hokkaido, a Butternut és a Musquée de Provence típusok pontosan ezt hozzák, édesek, selymesek, és főzés közben sem esnek szét. Mi is ezekkel dolgozunk a legtöbbször, mert a belőlük készült püré vagy kocka stabil marad akár lekvárban, akár savas lében. A megfelelő állag a tartósítás sikerét is meghatározza, ezért sok bosszúságot megspórolunk, ha már a zöldségesnél tudatosan választunk.

Előkészítés: a legfontosabb lépések

A tököt először alaposan megtisztítjuk, kettévágjuk és eltávolítjuk a magházat. Innentől két irányba mehetünk: meghámozzuk és felkockázzuk, ha befőtt vagy chutney készül, vagy puhára főzzük és pürésítjük, ha lekvárt szeretnénk. Mi arra figyelünk, hogy a kockák nagyjából azonos méretűek legyenek, mert így egyenletesen puhulnak, ami a tartósításnál és az ízek fejlődésénél is számít.

Sütőtökpüré: sokféle recept alapja

A püré elkészítése egyszerű. A tököt vízben vagy gőzben puhára főzzük, majd melegen turmixoljuk. A pürét önmagában nem szoktuk befőttesüvegben tartósítani, mert túl sűrű és nem elég savas, viszont a lekvárok és chutney-k tökéletes alapja. Ha nincs idő rögtön tovább dolgozni vele, a püré remekül fagyasztható, így később is bármikor előkaphatjuk.

Ha nincs idő rögtön tovább dolgozni vele, a püré remekül fagyasztható

Édes-savanyú, gyömbéres sütőtök: friss és illatos befőtt

Ehhez a változathoz nagyjából két kiló megtisztított tökkockát használunk. A levet fél liter alma- vagy fehérbor-ecetből, valamivel több mint egy liter vízből és bő egy kiló cukorból főzzük, amit fahéjjal, szegfűszeggel és egy kevés reszelt gyömbérrel illatosítunk. Amikor a lé felforr, ráöntjük a tökre, majd együtt is felforraljuk néhány percre. Forrón üvegbe kanalazzuk, rácsavarjuk a tetőt, és takaró alatt hagyjuk lassan kihűlni. A végeredmény friss, enyhén citrusos és nagyon jól harmonizál a tök természetes édességével.

Sütőtök-lekvár: sűrű, narancsos, téli hangulatú krém

A lekvárt mindig püréből készítjük, egy kiló tök mellé egy kiló cukor kerül. A narancs és a citrom leve adja azt a savasságot, ami nemcsak biztonságosabbá, de frissebb ízűvé is teszi a lekvárt. A főzés lassú, türelmet kívánó folyamat, a lekvár akkor jó, amikor a kanálról lassan, vastagon folyik le. Az üvegekbe forrón töltve hosszú ideig megőrzi élénk, gyümölcsös karakterét, ami remek páros reggeli kalácshoz vagy natúr joghurthoz.

Sütőtök chutney: gazdag, fűszeres, ünnepi ízvilág

A chutney a legizgalmasabb módja a tök tartósításának. A felkockázott tök mellé hagymát, almát és friss gyömbért adunk, majd almaecettel és cukorral főzzük össze. A chili, a fahéj és a só mélyítik az ízeket, a lassú párolás pedig sűrű, dús állagot ad. Mi szeretjük hagyni néhány hetet érni, mert ekkorra teljesedik ki igazán, és ilyenkor húsok, sajtok, hidegtálak mellé is tökéletes kiegészítő.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?

Gesztenyeízű tök a kertből: bemutatkozik a Hokkaido

2025. augusztus 24. 14:10

Kiváló íze, jó tárolhatósága és igénytelen termesztése miatt érdemes vele próbálkozni hobbikertészeknek és termelőknek is.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

2024. szeptember 20. 07:10

Általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét.