15℃ 7℃
október 31. Farkas, Rodrigó, Wolfgang
Életmód, gasztronómia

Fejenként 3 mázsa élelmiszert dobnak ki az egyik uniós országban

Agrofórum Online

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az Európai Unióban az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítések nem vezetnek eredményre. Legalábbis ezt mutatják a Közösségi Statisztikai Hivatal (Eurostat) legfrissebb adatai.

Az Eurostat szerint a kidobott mennyiség az utóbbi időben tovább emelkedett. Ennek megfelelően 2022-ben minden uniós lakos körülbelül 132 kilogramm élelmiszerpazarlást okozott; a teljes mennyiség 59,2 millió tonna volt.

2020-hoz képest a mennyiség mintegy 2,2 millió tonnával nőtt. Az Eurostat adatai nemcsak az ehető élelmiszereket tartják nyilván, hanem a fogyasztásra alkalmatlan hulladékot, például a csontokat is.

A háztartások vezetnek

A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is a legtöbb élelmiszerpazarlás a magánháztartásokban történt. Az EU egészében 32,1 millió tonna volt, ami a teljes mennyiség mintegy 54%-ának felel meg.

Az elsődleges termelésben 4,6 millió tonnát, azaz 8%-ot dobtak ki a kereskedelemben elért 4,8 millió tonnával szemben. 6,6 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett a házon kívüli vendéglátásban; ennek a mennyiségnek csaknem kétszeresét, 11,1 millió tonnát feldolgoznak, hasznosítanak valamilyen formában.

Német adatok

Az Eurostat adatai szerint a beszámolási évben az élelmiszerhulladék Németországban elérte a 129 kilogrammot egy főre, vagyis körülbelül 10,8 millió tonnát; 2020-hoz képest ez nem jelent jelentős változást.

A háztartásokban 6,8 millió tonna, a vendéglátóhelyeken pedig mintegy 2,0 millió tonna került a szemétbe. Az elsődleges termelésben mintegy 178 ezer tonna élelmiszerhulladék, a feldolgozásban pedig 1,6 millió tonna keletkezett – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal.

Nálunk kevesebb az élelmiszerhulladék

A tagországok összehasonlításában a Szövetségi Köztársaság továbbra is a középmezőnyben volt. Az egy főre eső 123-139 kilogramm közötti mennyiség Lengyelországban, Hollandiában, Ausztriában, Észtországban, Olaszországban és Franciaországban is hasonló nagyságrendű volt. Érezhetően kevesebb élelmiszerhulladék keletkezett Szlovéniában, Horvátországban és Magyarországon, ahol az egy főre eső mennyiség 71-84 kilogrammot ért el.

Ciprus vezet

Az éllovas 2022-ben Ciprus volt, ahol a mennyiség elérte a 294 kilogrammot egy főre. A második helyen Dánia következett 254 kilogrammal lakosonként. Feldolgozásra azonban fejenként 118 kilogrammot továbbítanak, ami majdnem kétszer annyi, mint az ezen a listán második Belgium esetében.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Cél az élelmiszerpazarlás csökkentése

2023. március 29. 14:41

Az élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos javaslatcsomagot állított össze az EU uniós állampolgárok bevonásával.

Nébih: negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk

2022. szeptember 30. 09:34

2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban.

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.