Életmód, gasztronómia

Fejenként 3 mázsa élelmiszert dobnak ki az egyik uniós országban

Agrofórum Online

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az Európai Unióban az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítések nem vezetnek eredményre. Legalábbis ezt mutatják a Közösségi Statisztikai Hivatal (Eurostat) legfrissebb adatai.

Az Eurostat szerint a kidobott mennyiség az utóbbi időben tovább emelkedett. Ennek megfelelően 2022-ben minden uniós lakos körülbelül 132 kilogramm élelmiszerpazarlást okozott; a teljes mennyiség 59,2 millió tonna volt.

2020-hoz képest a mennyiség mintegy 2,2 millió tonnával nőtt. Az Eurostat adatai nemcsak az ehető élelmiszereket tartják nyilván, hanem a fogyasztásra alkalmatlan hulladékot, például a csontokat is.

A háztartások vezetnek

A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is a legtöbb élelmiszerpazarlás a magánháztartásokban történt. Az EU egészében 32,1 millió tonna volt, ami a teljes mennyiség mintegy 54%-ának felel meg.

Az elsődleges termelésben 4,6 millió tonnát, azaz 8%-ot dobtak ki a kereskedelemben elért 4,8 millió tonnával szemben. 6,6 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett a házon kívüli vendéglátásban; ennek a mennyiségnek csaknem kétszeresét, 11,1 millió tonnát feldolgoznak, hasznosítanak valamilyen formában.

Német adatok

Az Eurostat adatai szerint a beszámolási évben az élelmiszerhulladék Németországban elérte a 129 kilogrammot egy főre, vagyis körülbelül 10,8 millió tonnát; 2020-hoz képest ez nem jelent jelentős változást.

A háztartásokban 6,8 millió tonna, a vendéglátóhelyeken pedig mintegy 2,0 millió tonna került a szemétbe. Az elsődleges termelésben mintegy 178 ezer tonna élelmiszerhulladék, a feldolgozásban pedig 1,6 millió tonna keletkezett – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal.

Nálunk kevesebb az élelmiszerhulladék

A tagországok összehasonlításában a Szövetségi Köztársaság továbbra is a középmezőnyben volt. Az egy főre eső 123-139 kilogramm közötti mennyiség Lengyelországban, Hollandiában, Ausztriában, Észtországban, Olaszországban és Franciaországban is hasonló nagyságrendű volt. Érezhetően kevesebb élelmiszerhulladék keletkezett Szlovéniában, Horvátországban és Magyarországon, ahol az egy főre eső mennyiség 71-84 kilogrammot ért el.

Ciprus vezet

Az éllovas 2022-ben Ciprus volt, ahol a mennyiség elérte a 294 kilogrammot egy főre. A második helyen Dánia következett 254 kilogrammal lakosonként. Feldolgozásra azonban fejenként 118 kilogrammot továbbítanak, ami majdnem kétszer annyi, mint az ezen a listán második Belgium esetében.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Nébih: negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk

2022. szeptember 30. 09:34

2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban.

Élelmiszerpazarlás visszaszorítása: az EU kötelező célokat vezetne be

2023. október 9. 14:10

A fenntarthatóság része mindennapjainknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomon követése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta Felkai Beáta Olga Tapolcán, a Business Days 2023 Konferencián tartott előadásán.

Évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el

2020. október 17. 11:02

Az élelmiszerpazarlás ellen az elmúlt években Magyarországon széleskörű összefogás volt tapasztalható.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.