15℃ 10℃
május 7. Gizella, Gusztáv, Bendegúz
Életmód, gasztronómia

Fejenként 3 mázsa élelmiszert dobnak ki az egyik uniós országban

Agrofórum Online

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az Európai Unióban az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítések nem vezetnek eredményre. Legalábbis ezt mutatják a Közösségi Statisztikai Hivatal (Eurostat) legfrissebb adatai.

Az Eurostat szerint a kidobott mennyiség az utóbbi időben tovább emelkedett. Ennek megfelelően 2022-ben minden uniós lakos körülbelül 132 kilogramm élelmiszerpazarlást okozott; a teljes mennyiség 59,2 millió tonna volt.

2020-hoz képest a mennyiség mintegy 2,2 millió tonnával nőtt. Az Eurostat adatai nemcsak az ehető élelmiszereket tartják nyilván, hanem a fogyasztásra alkalmatlan hulladékot, például a csontokat is.

A háztartások vezetnek

A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is a legtöbb élelmiszerpazarlás a magánháztartásokban történt. Az EU egészében 32,1 millió tonna volt, ami a teljes mennyiség mintegy 54%-ának felel meg.

Az elsődleges termelésben 4,6 millió tonnát, azaz 8%-ot dobtak ki a kereskedelemben elért 4,8 millió tonnával szemben. 6,6 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett a házon kívüli vendéglátásban; ennek a mennyiségnek csaknem kétszeresét, 11,1 millió tonnát feldolgoznak, hasznosítanak valamilyen formában.

Német adatok

Az Eurostat adatai szerint a beszámolási évben az élelmiszerhulladék Németországban elérte a 129 kilogrammot egy főre, vagyis körülbelül 10,8 millió tonnát; 2020-hoz képest ez nem jelent jelentős változást.

A háztartásokban 6,8 millió tonna, a vendéglátóhelyeken pedig mintegy 2,0 millió tonna került a szemétbe. Az elsődleges termelésben mintegy 178 ezer tonna élelmiszerhulladék, a feldolgozásban pedig 1,6 millió tonna keletkezett – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal.

Nálunk kevesebb az élelmiszerhulladék

A tagországok összehasonlításában a Szövetségi Köztársaság továbbra is a középmezőnyben volt. Az egy főre eső 123-139 kilogramm közötti mennyiség Lengyelországban, Hollandiában, Ausztriában, Észtországban, Olaszországban és Franciaországban is hasonló nagyságrendű volt. Érezhetően kevesebb élelmiszerhulladék keletkezett Szlovéniában, Horvátországban és Magyarországon, ahol az egy főre eső mennyiség 71-84 kilogrammot ért el.

Ciprus vezet

Az éllovas 2022-ben Ciprus volt, ahol a mennyiség elérte a 294 kilogrammot egy főre. A második helyen Dánia következett 254 kilogrammal lakosonként. Feldolgozásra azonban fejenként 118 kilogrammot továbbítanak, ami majdnem kétszer annyi, mint az ezen a listán második Belgium esetében.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el

2020. október 17. 11:02

Az élelmiszerpazarlás ellen az elmúlt években Magyarországon széleskörű összefogás volt tapasztalható.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

Élelmiszerpazarlás visszaszorítása: az EU kötelező célokat vezetne be

2023. október 9. 14:10

A fenntarthatóság része mindennapjainknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomon követése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta Felkai Beáta Olga Tapolcán, a Business Days 2023 Konferencián tartott előadásán.