Életmód, gasztronómia

Fontos magyar fejlesztés a bélgyulladások, cukorbetegség megelőzésére

MATE

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen.

Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.

A mosonmagyaróvári MTKI Kft. egyik legfontosabb kutatási területe a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés, ahol napjainkig közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztak ki. Ezekből több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll pl. az USA-ban, Argentínában és Írországban.

A most sikeres innovációnak minősített, nagy hatékonyságú HPLC eljárás az eddigieknél nagyobb felbontás mellett és gyorsabban (hozzávetőleg 20 perc elemzési időtartam alatt) képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is különösen a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.

Ez a terület azért is kiemelten fontos, mert e variánsok élettani folyamatokra gyakorolt hatásainak vizsgálata egyre inkább az élelmiszer- és orvostudományi kutatások fókuszába kerül.

Az A1 típusú béta-kazeint például mind ember-, mind egérkísérletekben összefüggésbe hozták a bélgyulladásokkal, az irritábilis bélszindrómával, az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, a megnövekedett emésztési idővel, valamint különféle emelkedett gyulladás markerekkel is.

A vizsgálatokat többletszolgáltatásként nyújtjuk ügyfeleinknek, azaz elsősorban a kisüzemi tej- és sajtfeldolgozással foglalkozó kisvállalkozások számára. Emellett azt is tapasztaljuk, hogy a tudatos táplálkozási trendek erősödésével egyre növekszik az igény az A1 és A2 variánsok elkülönítése iránt, így a fehérjefrakciók elválasztásának új módszere egyre inkább érdekli a nagyvállalatokat is

– mutatott rá Dr. Kocsis Róbert, az MTKI Kft. ügyvezetője.

A vizsgálat iránti igény növekedésével az MTKI Kft. jövőbeli céljai között szerepel az eljárás szakmai körökben történő megismertetése, releváns laboratóriumok számára a vizsgálati módszer kiajánlása.

A szabadalom tehát más felhasználók, laboratóriumok számára is nyitott, a vizsgálati eljárás részletes leírása hozzáférhető. Ezáltal nemcsak a fejlesztő, hanem a hasonló tevékenységet végző laboratóriumok is bővíteni tudják szolgáltatási portfóliójukat, az MTKI Kft. pedig tovább erősítheti piacvezető szerepét többek között a tejipari módszertani kutatások terén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Indiában állítják elő a legtöbb tejet a világon

2020. december 24. 08:43

A világon előállított tej mennyiségének több mint 40 százaléka Indiához kötődik, az öt legnagyobb tejelőállító ország felel a globális kibocsátás több mint 80 százalékáért.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Központban a munkaerő - VII. AXIÁL Gyakorlati Akadémia

2018. április 17. 16:20

Április 11-12-én immáron 7. alkalommal került megrendezésre az AXIÁL Gyakorlati Akadémia szakmai rendezvény a szarvasmarhatartók, azon belül is elsősorban a tejtermelő gazdaságok vezetői részére.