Életmód, gasztronómia

Fotoszintetizáló és használat után lebomló bioruhákat állítottak elő

Agrofórum Online

Roya Aghighi, a kanadai-iráni divattervező olyan ruhákat készített algákból, amelyek a szén-dioxidot fotoszintézis útján oxigénné alakítják.

A Biogarmentry márkanevet kapó ruhák bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az élő, fotoszintetizáló sejtek felhasználásával készült textíliák koncepciója a gyakorlatban is működhet. A projekt a Dezeen Awards 2019-es díjátadóján a fenntartható dizájn kategóriában szerepelt a jelöltek között.

Élő növényi sejtek az anyagban

A British Colombia Egyetem (UBC) és az Emily Carr Egyetem közötti együttműködés keretében Aghighi biológiai textíliái olyan élő organizmusokat tartalmaznak, amelyek a szén-dioxidot oxigénné alakítva lélegeznek.

 A textilnek az a tulajdonsága, hogy élő sejteket tartalmaz, megváltoztatja a felhasználók ruházatukhoz való viszonyát. A fogyasztásorientált viselkedésünket, amely kollektív szokásává vált a jóléti államokban élőknek, a fenntartható jövő kialakítása felé mozdítja el” – mondta Aghighi.

A Biogarmentry szövetének előállításához a Chlamydomonas reinhardtiit, egy egysejtű zöldalgafajt fonnak össze nanopolimerekkel. A vászonszerű érzetet adó végeredmény az első olyan élő és fotoszintetizáló, nem szőtt textília, amelyet létrehoztak.

Mosás helyett ápolás

A ruhák viselőinek úgy kell gondoskodniuk ruhadarabjaikról, mint egy növényről, hogy életben tartsák őket, ahelyett hogy a szintetikus ruhákat hordva környezetpusztító gyakorlatot folytatnának, és azokat néhány használat után kidobnák. A bioruházat a napfény hatására aktiválódik. Ahelyett, hogy kimosná a ruháit, a tulajdonosnak csak hetente egyszer vízzel kell bepermeteznie őket.

Azáltal, hogy a textíliák életre kelnek, a felhasználók érzelmi kötődést alakíthatnak ki a ruháikkal – magyarázta Aghighi. – Mivel az élő és fotoszintetizáló textil életciklusa közvetlenül attól függ, hogyan gondoskodnak róla, a ruhák gondozása a rendszer egyik kulcsfontosságú részeként ismét előtérbe kerülhet.”

A ruhák azáltal, hogy a szén-dioxidot oxigénné alakítják, a viselőjük közvetlen környezetére is jó hatással vannak, és tömegesen viselve segíthetnek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. Miután a tulajdonosa elhasználta a ruháját, azt komposztálással tudja megsemmisíteni. Jelenleg a speciális textil körülbelül egy hónapig marad életképes, de ez az időtartam megfelelő ápolás esetén meghosszabbítható.

A Biogarmentry megvalósíthatósági tanulmánya az UBC Advanced Materials and Process Engineering Laboratory és a Botanikai Laboratórium közös vállalkozása volt. Aghighi jelenleg a hollandiai Material Experience Lab rezidens tervezője. A biológiai alapú gyártással kapcsolatos egyéb tervei közé tartozik a gombából készült fejhallgató és az algákból készült élelmiszer-csomagolás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Biogazdálkodás: bejelentkezéstől a tanúsítványig

2019. november 1. 11:43

Számos olyan gazdálkodóval találkozom a hétköznapoban, akik érdekeltek a biotermesztésben, de nem mernek belevágni. Minden adottságuk megvan hozzá, de tartanak a változástól és az ismeretlentől. Akiket csak a bio-ellenőrzéstől való félelem (igen, ilyen is van) tántorít el, azoknak itt egy rövid összefoglaló, mi történik és mire kell számítania egy növénytermesztőnek a bejelentkezéstől a tanúsítvány megszerzéséig.

Biogazdaságból a vállalatcsoportig

2023. május 15. 13:26

Menzel Christine, aki magyar a német neve ellenére, több szempontból is rendhagyó életet és pályaívet tudhat magáénak. Hamburgban született és közgazdász diplomáját is ott szerezte, a nyolcvanas évek végén Magyarországra jött, ahol megalapított egy kis biogazdaságot.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.