Életmód, gasztronómia

Fotoszintetizáló és használat után lebomló bioruhákat állítottak elő

Agrofórum Online

Roya Aghighi, a kanadai-iráni divattervező olyan ruhákat készített algákból, amelyek a szén-dioxidot fotoszintézis útján oxigénné alakítják.

A Biogarmentry márkanevet kapó ruhák bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az élő, fotoszintetizáló sejtek felhasználásával készült textíliák koncepciója a gyakorlatban is működhet. A projekt a Dezeen Awards 2019-es díjátadóján a fenntartható dizájn kategóriában szerepelt a jelöltek között.

Élő növényi sejtek az anyagban

A British Colombia Egyetem (UBC) és az Emily Carr Egyetem közötti együttműködés keretében Aghighi biológiai textíliái olyan élő organizmusokat tartalmaznak, amelyek a szén-dioxidot oxigénné alakítva lélegeznek.

 A textilnek az a tulajdonsága, hogy élő sejteket tartalmaz, megváltoztatja a felhasználók ruházatukhoz való viszonyát. A fogyasztásorientált viselkedésünket, amely kollektív szokásává vált a jóléti államokban élőknek, a fenntartható jövő kialakítása felé mozdítja el” – mondta Aghighi.

A Biogarmentry szövetének előállításához a Chlamydomonas reinhardtiit, egy egysejtű zöldalgafajt fonnak össze nanopolimerekkel. A vászonszerű érzetet adó végeredmény az első olyan élő és fotoszintetizáló, nem szőtt textília, amelyet létrehoztak.

Mosás helyett ápolás

A ruhák viselőinek úgy kell gondoskodniuk ruhadarabjaikról, mint egy növényről, hogy életben tartsák őket, ahelyett hogy a szintetikus ruhákat hordva környezetpusztító gyakorlatot folytatnának, és azokat néhány használat után kidobnák. A bioruházat a napfény hatására aktiválódik. Ahelyett, hogy kimosná a ruháit, a tulajdonosnak csak hetente egyszer vízzel kell bepermeteznie őket.

Azáltal, hogy a textíliák életre kelnek, a felhasználók érzelmi kötődést alakíthatnak ki a ruháikkal – magyarázta Aghighi. – Mivel az élő és fotoszintetizáló textil életciklusa közvetlenül attól függ, hogyan gondoskodnak róla, a ruhák gondozása a rendszer egyik kulcsfontosságú részeként ismét előtérbe kerülhet.”

A ruhák azáltal, hogy a szén-dioxidot oxigénné alakítják, a viselőjük közvetlen környezetére is jó hatással vannak, és tömegesen viselve segíthetnek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. Miután a tulajdonosa elhasználta a ruháját, azt komposztálással tudja megsemmisíteni. Jelenleg a speciális textil körülbelül egy hónapig marad életképes, de ez az időtartam megfelelő ápolás esetén meghosszabbítható.

A Biogarmentry megvalósíthatósági tanulmánya az UBC Advanced Materials and Process Engineering Laboratory és a Botanikai Laboratórium közös vállalkozása volt. Aghighi jelenleg a hollandiai Material Experience Lab rezidens tervezője. A biológiai alapú gyártással kapcsolatos egyéb tervei közé tartozik a gombából készült fejhallgató és az algákból készült élelmiszer-csomagolás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Mit hozott a tavalyi év az ökológiai mezőgazdaságnak?

2023. január 10. 10:34

Így értékeli a 2022-es évet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Lendületben a hazai bioágazat

2019. április 24. 07:17

Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban az ökológiai művelésű ültetvények és szántók aránya nőtt, a közeljövőben az ökogyepterületek nagyobb mértékű emelkedése várható.

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.