9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Életmód, gasztronómia

Gond lehet az olívaolajjal, könnyen egészségkárosítóvá válhat

Agrofórum Online

A mediterrán konyha csodaszere a több ezer éve használt olívaolaj, amelynek a viszonylag alacsony lobbanáspontja gerjesztett vitákat a közelmúltban.

Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból kipréselt olívaolajat a mediterrán népek csodaszerének tartják, hiszen számos betegség megelőzésére szolgál. A növényi zsiradék a szervezet számára kiemelkedően fontos telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint természetes antioxidánsokat, de az izomsejtek erősítésére és a reumás ízületi gyulladás enyhítésére, elkerülésére is alkalmas.

Az olívaolajnak epehajtó hatása van, de csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek létrejöttének kockázatát is. Most mégis úgy tűnik, hogy a rengeteg – kétségkívül előnyös – tulajdonsága mellett van egy komoly hátulütője is.

A közelmúltban a luxus konyhaeszközöket előállító francia Le Creuset cég mutatott rá arra (vásárlói panaszok kapcsán), hogy az olívaolaj az alacsony lobbanáspontja (füstpontja) miatt viszonylag hamar égni kezd, és onnantól mérgezővé válik. A lobbanáspont az a hőmérséklet, amelyen az olaj oxidálódni kezd.

Szakemberek szerint olívaolajjal sütni felesleges, mert elsősorban nem arra alkalmas. Elég csupán a kész ételeket meglocsolni az édeskés növényi zsiradékkal, mert így is élvezhetjük jótékony hatását. A sütéshez használjuk inkább a jól bevált napraforgó- vagy repceolajat, esetleg a kókuszzsírt.

Újabb kutatások szerint felesleges ennyire aggódni az olívaolaj alacsony lobbanáspontja miatt, de tény, hogy ha odaégetjük, akkor az edény alján barnás színű, toxikus bevonat képződik.

Ennek részben ellentmond az a 2018-as tanulmány, amely szerint az extraszűz olívaolaj nemcsak biztonságos magas hőmérsékletű hevítésnél, de kémiailag sokkal stabilabb, mint a közönséges sütőolajok.

Az ausztrál szerzők szerint magas hőmérsékleten éppen azok a szabad zsírsavak, poláris vegyületek és más bomlástermékek illannak el az olajból, amelyek (például a lipid peroxidok) összefüggésbe hozhatók a tüdőrák vagy húgyhólyagrák kockázatának növekedésével. Ebből a szempontból tehát a viszonylag alacsony lobbanáspont valóban hasznosnak tűnik, bár a keletkező barnás bevonat igencsak sokat ront az edényben készülő ételek ízén, élvezeti értékén.

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Hiánycikk lesz az olivaolaj?

2019. március 30. 04:37

Várhatóan olívaolajat kell importálnia Olaszországnak az idén, mivel a tavalyi évben olyan borzasztó volt az olívatermés, amilyet 25 éve nem láttak. Szintén visszaesett a termelés Portugáliában és Görögországban, így könnyen olívaolajhiány lehet Európában.

Európai fölény az olívabogyó-termelésben

2021. január 28. 06:11

Spanyolországban egy év alatt 5,96 millió tonna olívabogyót termeltek, ezzel világelsők is lettek az ibériaiak.

Házi fűszerolaj készítése az utolsó idei zöldfűszerekből

2022. november 30. 05:38

Nagy kedvencünk ebben az időszakban a barbecue rozmaring, a borsillatú zsálya, melyekből kiváló fűszerkeveréket lehet alkotni.

Ezért egyre drágább az olívaolaj

2024. augusztus 19. 08:10

Hőség, szárazság, kedvezőtlen időjárás: a termesztő országok rossz betakarítási körülményei miatt duplájára drágult az olívaolaj.