31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Életmód, gasztronómia

Gond lehet az olívaolajjal, könnyen egészségkárosítóvá válhat

Agrofórum Online

A mediterrán konyha csodaszere a több ezer éve használt olívaolaj, amelynek a viszonylag alacsony lobbanáspontja gerjesztett vitákat a közelmúltban.

Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból kipréselt olívaolajat a mediterrán népek csodaszerének tartják, hiszen számos betegség megelőzésére szolgál. A növényi zsiradék a szervezet számára kiemelkedően fontos telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint természetes antioxidánsokat, de az izomsejtek erősítésére és a reumás ízületi gyulladás enyhítésére, elkerülésére is alkalmas.

Az olívaolajnak epehajtó hatása van, de csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek létrejöttének kockázatát is. Most mégis úgy tűnik, hogy a rengeteg – kétségkívül előnyös – tulajdonsága mellett van egy komoly hátulütője is.

A közelmúltban a luxus konyhaeszközöket előállító francia Le Creuset cég mutatott rá arra (vásárlói panaszok kapcsán), hogy az olívaolaj az alacsony lobbanáspontja (füstpontja) miatt viszonylag hamar égni kezd, és onnantól mérgezővé válik. A lobbanáspont az a hőmérséklet, amelyen az olaj oxidálódni kezd.

Szakemberek szerint olívaolajjal sütni felesleges, mert elsősorban nem arra alkalmas. Elég csupán a kész ételeket meglocsolni az édeskés növényi zsiradékkal, mert így is élvezhetjük jótékony hatását. A sütéshez használjuk inkább a jól bevált napraforgó- vagy repceolajat, esetleg a kókuszzsírt.

Újabb kutatások szerint felesleges ennyire aggódni az olívaolaj alacsony lobbanáspontja miatt, de tény, hogy ha odaégetjük, akkor az edény alján barnás színű, toxikus bevonat képződik.

Ennek részben ellentmond az a 2018-as tanulmány, amely szerint az extraszűz olívaolaj nemcsak biztonságos magas hőmérsékletű hevítésnél, de kémiailag sokkal stabilabb, mint a közönséges sütőolajok.

Az ausztrál szerzők szerint magas hőmérsékleten éppen azok a szabad zsírsavak, poláris vegyületek és más bomlástermékek illannak el az olajból, amelyek (például a lipid peroxidok) összefüggésbe hozhatók a tüdőrák vagy húgyhólyagrák kockázatának növekedésével. Ebből a szempontból tehát a viszonylag alacsony lobbanáspont valóban hasznosnak tűnik, bár a keletkező barnás bevonat igencsak sokat ront az edényben készülő ételek ízén, élvezeti értékén.

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Hogyan ismerhetjük fel a hamisított olívaolajat?

2025. február 8. 08:10

Az olívaolaj fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Gyakran helyettesítik gyenge minőségű olajokkal, így rontva a termék minőségét.

Az ukrán napraforgó hiánya áldás lehet az olívaolaj számára

2022. március 23. 12:04

Még azután is, hogy a spanyol szupermarketek személyenként néhány palackra korlátozták a napraforgóolaj vásárlását, a polcok kiürültek.

44 százalékkal zuhant az olívaolaj ára Olaszországban

2020. szeptember 28. 06:17

A vendéglátóipari kereslet csökkenése nyomán bekövetkezett veszteségeket legalább részben csillapította a nagy- és kiskereskedelmi láncok, illetve a külföldi kereslet növekedése.

Ezért egyre drágább az olívaolaj

2024. augusztus 19. 08:10

Hőség, szárazság, kedvezőtlen időjárás: a termesztő országok rossz betakarítási körülményei miatt duplájára drágult az olívaolaj.