Életmód, gasztronómia

Gyömbér vagy gyömbérgyökér? Nem ugyanaz!

Agrofórum Online

A gyömbért nagyjából mindenki ismeri, hiszen a legtöbb zöldségesnél, élelmiszerboltban kapható. Na, de mi is az a gyömbérgyökér?

A gyömbérgyökér (Geum) egy igen kellemes megjelenésű kerti dísznövény. A szimpla és duplaszirmú virágaik is gyakoriak, manapság egyre jobban kezd elterjedni a kertészetek kínálatában is.

Milyen igénye van a gyömbérgyökérnek?

Jó vízáteresztő, nedves talajban fejlődik a legszebben.

Homokos és közepesen vályogos talajban érzi jól magát igazán. Ha van lehetőség, akkor a naposabb virágágyásokba tegyük, minimum félárnyékba. Árnyékban kevesebb virág lesz rajta, vagy akár el is maradhat a virágpompa.

Magasságra az ágyások elejére, közepére érdemes ültetni, mert fajtától függően 20-60 cm magasak, de térállásban 20-30 cm helyet igényelnek.

Mint a szellőrózsák, ugyanúgy összeültetéseknél mutat igazán szépen.

A gyömbér (Zingiber) rizómáját lehet megvenni a zöldségeseknél (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-egeszseges-csesze-szaraz-161556/)

Nagy előnye, hogy a nyári kánikulát is jól bírja, talán még jobban, mint a szellőrózsa. Így ez tipikusan az a növény, ami ha szépen megkedvelte a helyét, akkor akár egy hetes nyaralásra is elmehetünk, ugyanúgy virágpompával fog minket visszavárni, akár öntözés nélkül is.

Áprilisban és szeptemberben könnyen, tőosztással szaporítható, ami szintén az előnyei közé tartozik. A legtöbb fajtája meddővirágú, tehát magról nem lehet szaporítani.

Miben tér el a gyömbértől?

Egyrészt még rokoni szálak sem kötik össze őket, másrészt a gyömbér (Zingiber), melynek a rizómáját lehet megvenni a zöldségeseknél, egy ehető növény, míg a Geum, gyömbérgyökér nem.

A gyömbérgyökér levele a szamóca leveleihez hasonlít leginkább, ezzel ellentétben a gyömbéré (Zingiber) az egyszikű növényekre jellemző levélforma.

Virágukat tekintve is eltérőek: a Geum virága a rózsafélékre jellemző formát mutat, míg a Zingiberé a liliomfélék virágfelépítését hozza. Ez utóbbi ráadásul rizómáról könnyebben szaporítható, míg a Geum tőosztással szaporítható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Őszi növénytársítások hobbikertbe

2022. október 3. 05:36

Minél bátrabbak vagyunk, annál izgalmasabb növény-összeültetéseket alkothatunk a kertben, ami az őszi kertképet is átformálja az unalmasan egyhangú zöldből a hasznos és izgalmas színkavalkádba.

Mit csináljunk a pálmaliliom (kerti jukka) szárával?

2019. július 3. 10:37

Cs. Sarolta kérdése: A kerti jukkám virágszárait alig tudom levágni, feldarabolni olyan kemények. Mit lehetne tenni a szárakkal, hogy könnyebben boldoguljak velük?

Lehet a csattanó maszlagnak lila színű a virága?

2022. december 16. 04:36

Olvastam egy olvasói kérdést oldalukon, ott láttam a csattanó maszlag növény képét. Nekem ugyanolyan növényem van otthon, de a virága lila színű. Lehet-e a csattanó maszlagnak lila színű virága?

Miért és hogyan kell teleltetni a kardvirág hagymáit?

2022. október 23. 04:37

Miért kell teleltetni a kardvirág hagymáit? Hogyan kell a hagymákat betárolni télen, hogy minőségük ne romoljon?