Életmód, gasztronómia

Ha péntek, akkor halas recept: Halchips

MA-HAL

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

Halchips

4 személyre

elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók:

80 dkg ponty vagy busa filé, 15 dkg kukoricaliszt, olaj
20 dkg lilahagyma, 2 db lime, 1 csomag friss koriander
1 db friss chili paprika, 5 db koktélparadicsom, só

A halfilét 5-7 mm-es szeletekre vágjuk úgy, hogy 2-4 mm-enként párhuzamosan futó vágásokkal bevágjuk, az első vágásnál csak bőrig, a második vágásnál pedig átvágjuk a bőrét is. Így vékony, kihajtható szeleteket kapunk, amelyek kisütve nem tartalmaznak érezhető szálkát.

A szeleteket beirdaljuk, besózzuk, legalább 2-3 órára állni hagyjuk, majd kukoricalisztbe forgatjuk és 180°c-os olajban ropogós arany barnára sütjük. A salátához a lilahagymát szálakra vágjuk, besózzuk. A chilit, koktélparadicsomot, koriandert apróra kockázzuk, és a lilahagymához adjuk. A lime-okat kifacsarjuk, a salátához adjuk, összekeverjük. A halat tálba tesszük, a salátát lé nélkül ráhalmozzuk vagy mellette, külön tányérban szolgáljuk fel.

(Fotó: Aranyponty Halászati Zrt.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Szent Mihály hava

2018. szeptember 12. 13:32

Lassan fáradni látszik a Nyár és éjszakánként már köd üli meg a völgyeket. Ránk köszöntött az "emberek" hónapjai közül az első: szeptember, régi magyar nevén Szent Mihály hava.

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

2019. augusztus 30. 04:36

Szobanövényeink védelme érdekében alkalmazott készítményekkel ugyanúgy körültekintően kell eljárnunk, mint a növényvédő szerek kiskerti alkalmazásánál, hogy növényünk, otthonunk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ebben a rövid összefoglalóban a legfontosabb tudnivalók kerültek leírásra.

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.