Életmód, gasztronómia

Házi fűszerolaj készítése az utolsó idei zöldfűszerekből

Agrofórum Online

Karácsonyi ajándéknak és magunknak a konyhába is jó, ha gyűjtögetünk még most is fűszernövényeket. Rengetegféle fűszerolajat készíthetünk belőle!

A kertből még most is bőven szüretelhetünk, bár a Steiner-i elvek szerint ezekben a hónapokban a fűszernövényeknek már messze nem olyan a beltartalma, mint nyáron. Mivel nem eladásra szánjuk, azért magunknak bármikor csipegethetünk belőle.

Mit szedhetünk ilyenkor is?

Elsősorban a fás szárú fűszernövények lesznek a téli időszakban a kedvenceink. Gondolok itt a zsályákra, kakukkfüvekre, rozmaringokra elsősorban, melyekből igen sokféle aromájúból lehet már válogatni. Nagy kedvencünk a barbecue rozmaring, a borsillatú zsálya, melyekből kiváló fűszerkeveréket lehet alkotni.

Hogyan készülnek a fűszerolajak?

A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! Ez lehet olívaolaj, szőlőmagolaj, de akár egy jó minőségű étkezési célra szánt kenderolaj is, mely most nagyon divatos olajféle lett újra.

A fűszernövények mindig legyenek tiszták, portól és egyéb szennyeződéstől mentesek.

Az a tapasztalatom, hogy a frissen szedett fűszernövényeket ritkán lehet olajban hosszútávon tartósítani, míg ha kiszárítjuk, akkor sokkal tovább megmarad az olaj fogyasztható állapotban.

Egy időben frissen szedve raktam olajba a növényeket, de hamar opálos lett az olaj, és romlásnak indult az egész. Azóta csakis előszárítás után kerülnek üvegbe a fűszerek, majd rá a prémium olaj.

A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! (fotó: Pexels)

Melyek a jó kombinációk és tehetünk bele szemes fűszert is?

Általában többféle keveréket készítek. Mindegyik alapja szőlőmagolaj, olívaolaj, mert főleg húspácoláshoz használom és utána csak közepes lángon sütöm meg a húsokat, zöldségeket, hogy a minőségi olaj se sérüljön.

A kombinációkban az egyik fő összetevő a fokhagyma passzírozva, a szemes bors kis kőmozsárban összetörve.

Ehhez, ha vadhúsokhoz készül az olaj, akkor rozmaringokat, oregánót és borókabogyót teszek elsősorban.

Ha csirkéhez és pulykához készül az olaj, akkor főleg a hűsítőbb zöldfűszerekhez nyúlok: bazsalikom, majoranna, oregánó, citromillatú kakukkfű, menta.

Általános fűszerolajként viszont egy egyszerűbb kombinációt tartok a konyhaszekrényben: bármilyen olaj, ami bírja a sütést, hozzá tört fokhagyma, csipet zsálya, csipet bazsalikom, és egy frissítő ízvilágú kakukkfűág, és már készen is van.

Fontos, hogy ha sütni is akarunk az olajjal, akkor mindenképpen olyan alapolajat válasszunk, ami bírja a hőt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

Műfű: hova érdemes műfűburkolatot tenni?

2022. július 3. 05:36

A dekorációs célokra gyártott műfűszőnyeg vegyes szálú, az igazira jobban hasonlító szín és formavilágú szálakat tartalmaz. De hol lehet ez indokolt?

Hogyan javíthatjuk nyáron a talajunkat?

2023. július 26. 05:39

Most nagyon divatos dolog a talaj egészségéről beszélni, de rengeteg téves információ kering az interneten. Lássuk, mit és mikor érdemes csinálni!

Színkavalkád a balkonon

2022. június 2. 05:37

Ahhoz, hogy egész nyáron, egészen késő őszig gyönyörködhessünk a balkonnövényekben, ugyanúgy egy pontos és alapos tervezés és gondolkodás kell, mintha csak a kertben lennénk.