Életmód, gasztronómia

Házi fűszerolaj készítése az utolsó idei zöldfűszerekből

Agrofórum Online

Karácsonyi ajándéknak és magunknak a konyhába is jó, ha gyűjtögetünk még most is fűszernövényeket. Rengetegféle fűszerolajat készíthetünk belőle!

A kertből még most is bőven szüretelhetünk, bár a Steiner-i elvek szerint ezekben a hónapokban a fűszernövényeknek már messze nem olyan a beltartalma, mint nyáron. Mivel nem eladásra szánjuk, azért magunknak bármikor csipegethetünk belőle.

Mit szedhetünk ilyenkor is?

Elsősorban a fás szárú fűszernövények lesznek a téli időszakban a kedvenceink. Gondolok itt a zsályákra, kakukkfüvekre, rozmaringokra elsősorban, melyekből igen sokféle aromájúból lehet már válogatni. Nagy kedvencünk a barbecue rozmaring, a borsillatú zsálya, melyekből kiváló fűszerkeveréket lehet alkotni.

Hogyan készülnek a fűszerolajak?

A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! Ez lehet olívaolaj, szőlőmagolaj, de akár egy jó minőségű étkezési célra szánt kenderolaj is, mely most nagyon divatos olajféle lett újra.

A fűszernövények mindig legyenek tiszták, portól és egyéb szennyeződéstől mentesek.

Az a tapasztalatom, hogy a frissen szedett fűszernövényeket ritkán lehet olajban hosszútávon tartósítani, míg ha kiszárítjuk, akkor sokkal tovább megmarad az olaj fogyasztható állapotban.

Egy időben frissen szedve raktam olajba a növényeket, de hamar opálos lett az olaj, és romlásnak indult az egész. Azóta csakis előszárítás után kerülnek üvegbe a fűszerek, majd rá a prémium olaj.

A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! (fotó: Pexels)

Melyek a jó kombinációk és tehetünk bele szemes fűszert is?

Általában többféle keveréket készítek. Mindegyik alapja szőlőmagolaj, olívaolaj, mert főleg húspácoláshoz használom és utána csak közepes lángon sütöm meg a húsokat, zöldségeket, hogy a minőségi olaj se sérüljön.

A kombinációkban az egyik fő összetevő a fokhagyma passzírozva, a szemes bors kis kőmozsárban összetörve.

Ehhez, ha vadhúsokhoz készül az olaj, akkor rozmaringokat, oregánót és borókabogyót teszek elsősorban.

Ha csirkéhez és pulykához készül az olaj, akkor főleg a hűsítőbb zöldfűszerekhez nyúlok: bazsalikom, majoranna, oregánó, citromillatú kakukkfű, menta.

Általános fűszerolajként viszont egy egyszerűbb kombinációt tartok a konyhaszekrényben: bármilyen olaj, ami bírja a sütést, hozzá tört fokhagyma, csipet zsálya, csipet bazsalikom, és egy frissítő ízvilágú kakukkfűág, és már készen is van.

Fontos, hogy ha sütni is akarunk az olajjal, akkor mindenképpen olyan alapolajat válasszunk, ami bírja a hőt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj blog Képgaléria

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

2023. február 14. 04:36

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?

Oregánó, avagy fűszertől az illóolajig

2023. február 1. 05:36

Az oregánót akár napi szinten használjuk a konyhában, továbbá értékes illóolaja az aromaterápia egyik fontos eleme lehet, de a kertben is hasznos funkciója van a növényvédelmi leveknél.