Életmód, gasztronómia

Házi fűszerolaj készítése az utolsó idei zöldfűszerekből

Agrofórum Online

Karácsonyi ajándéknak és magunknak a konyhába is jó, ha gyűjtögetünk még most is fűszernövényeket. Rengetegféle fűszerolajat készíthetünk belőle!

A kertből még most is bőven szüretelhetünk, bár a Steiner-i elvek szerint ezekben a hónapokban a fűszernövényeknek már messze nem olyan a beltartalma, mint nyáron. Mivel nem eladásra szánjuk, azért magunknak bármikor csipegethetünk belőle.

Mit szedhetünk ilyenkor is?

Elsősorban a fás szárú fűszernövények lesznek a téli időszakban a kedvenceink. Gondolok itt a zsályákra, kakukkfüvekre, rozmaringokra elsősorban, melyekből igen sokféle aromájúból lehet már válogatni. Nagy kedvencünk a barbecue rozmaring, a borsillatú zsálya, melyekből kiváló fűszerkeveréket lehet alkotni.

Hogyan készülnek a fűszerolajak?

A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! Ez lehet olívaolaj, szőlőmagolaj, de akár egy jó minőségű étkezési célra szánt kenderolaj is, mely most nagyon divatos olajféle lett újra.

A fűszernövények mindig legyenek tiszták, portól és egyéb szennyeződéstől mentesek.

Az a tapasztalatom, hogy a frissen szedett fűszernövényeket ritkán lehet olajban hosszútávon tartósítani, míg ha kiszárítjuk, akkor sokkal tovább megmarad az olaj fogyasztható állapotban.

Egy időben frissen szedve raktam olajba a növényeket, de hamar opálos lett az olaj, és romlásnak indult az egész. Azóta csakis előszárítás után kerülnek üvegbe a fűszerek, majd rá a prémium olaj.

A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! (fotó: Pexels)

Melyek a jó kombinációk és tehetünk bele szemes fűszert is?

Általában többféle keveréket készítek. Mindegyik alapja szőlőmagolaj, olívaolaj, mert főleg húspácoláshoz használom és utána csak közepes lángon sütöm meg a húsokat, zöldségeket, hogy a minőségi olaj se sérüljön.

A kombinációkban az egyik fő összetevő a fokhagyma passzírozva, a szemes bors kis kőmozsárban összetörve.

Ehhez, ha vadhúsokhoz készül az olaj, akkor rozmaringokat, oregánót és borókabogyót teszek elsősorban.

Ha csirkéhez és pulykához készül az olaj, akkor főleg a hűsítőbb zöldfűszerekhez nyúlok: bazsalikom, majoranna, oregánó, citromillatú kakukkfű, menta.

Általános fűszerolajként viszont egy egyszerűbb kombinációt tartok a konyhaszekrényben: bármilyen olaj, ami bírja a sütést, hozzá tört fokhagyma, csipet zsálya, csipet bazsalikom, és egy frissítő ízvilágú kakukkfűág, és már készen is van.

Fontos, hogy ha sütni is akarunk az olajjal, akkor mindenképpen olyan alapolajat válasszunk, ami bírja a hőt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Készítsen házilag önöntözős balkonládát!

2021. március 9. 12:31

Bár az utóbbi évben nem igazán fenyegetett minket az a veszély, hogy hosszabb időre elutazzunk messzi tájakra, de az önöntözős balkonláda és dézsa akkor is praktikus, ha csak a mindennapos öntözés plusz terhét akarjuk levenni a vállunkról. Ezzel a módszerrel tavaly végre elértük azt a sikert, hogy az alföldi, igen aszályos klímájú és déli fekvésű ablakpárkányainkon is elég volt heti egyszer öntözni a balkonládákat.

Májusi virágzó cserjék a díszkertben

2022. május 11. 11:36

Májusban egyre több kerti díszcserje kezdi el virágzását, amivel bearanyozzák mindennapjainkat.

Kertépítés geotermikus fűtés földmunkái után

2023. március 15. 09:36

Az utóbbi években egyre gyakoribb lett az újépítésű házaknál a geotermikus fűtés, és ilyenkor talajszondákkal teli a kert a gyep alatt. A kertépítés oldaláról viszont vannak újszerű érdekességek, melyekkel találkoztunk és érdemesnek gondolom fontolóra venni.

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.