Életmód, gasztronómia

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

Agrofórum Online

Nagyon durván szúr, nehéz megpucolni, teaként áztatni kell, nem leforrázni! Mégis, a csipkebogyó az egyik leghasznosabb és legdekoratívabb őszi cserjénk, amelynek a terméséből rengeteg egészséges recept készülhet.

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése. Népies nevei a hecsedli, hecserli, és a némileg vulgáris (és tövises mivolta miatt érthetetlen) „seggvakaró”, legalábbis a bicskei növény-nyilvántartás szerint.

Ajtódísz vagy arckrém is készíthető belőle

Az őszi szezon egyik legszebb növénye, amelyet sokan gyűjtenek, mivel mesés ajtó- és asztaldekorációk, virágcsokrok készíthetők belőle, és emellett el lehet tenni télire teaként, dzsemet és szörpöt lehet belőle főzni, gyógyhatású krémeket, tinktúrákat lehet belőle készíteni, sőt, arcpakolásként is felhasználható.

A madarak kedvence

A csipkebogyók rendkívül dekoratívan néznek ki, hiszen olyanok, mintha apró gránátalmák piroslanának a bokrokon. Jellemzően pirosak vagy narancsosabb árnyalatúak, de léteznek lila és feketébe hajló színűek.

Általában ilyenkor, ősszel érnek be, de sokszor még decemberben is meg lehet találni őket, főként vadon termő növényeken. Sok madár kedvenc eledele, így miattuk is előnyös, ha a kertünk egy szabad szegletébe ültetünk egy csipkebogyóbokrot.

Nem egyszerű a gyűjtése

Bár a gyűjtésére azt írják a legtöbb helyen, hogy egyszerű, valójában nem az. A bokor ugyanis rettenetesen szúr, ezért kesztyűben lehet csak sérülésmentesen hozzányúlni, és maguk a bogyók kimagozása is időigényes és macerás.

Megéri azonban fáradni vele, mert a csipkebogyónak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami hideg vizes áztatással (lehet akár egy éjszaka, vagy 24 óra is) meg is marad, így frissítő italként, hideg teaként egyaránt fogyasztható a frissen leszedett csipkebogyó.

Várjunk-e az első faggyal?

Az első fagyot mindenképp érdemes kivárni, mert ezt követően érnek be a bogyók, ekkor lesznek igazán ízletesek és jó állagúak. Ilyenkor már lepotyognak a növény levelei, könnyebben láthatóak a termések.

Sokkal több fagyot azonban nem szabad kivárni, mert később összefonnyadnak, megfagynak (ha zordabb éjszakák jönnek), és ezáltal veszítenek a vitamintartalmukból. Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Miért hasznos a csipkebogyó?

  • Kiváló vitamin- és antioxidáns-forrás
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Finom téli dzsemek és szörpök főzhetők a terméséből
  • Hideg áztatással tea és üdítőital készíthető belőle
  • Levesekbe is tehetjük
  • Teának, kiszárítva is eltehető – sokáig eláll
  • Gyümölcsbor-alapnak is tökéletes
  • Bőrápoló krémek készítéséhez is használható
  • Könnyen lefagyasztható és kiszárítható
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!

Oroszország a világ második legnagyobb teaimportőre

2021. április 27. 05:47

Kína a legnagyobb teatermesztő ország a Földön, India a második, a harmadik helyet pedig Kenya szerezte meg a rangsorban.

Teaüzlet a láthatáron

2020. június 29. 08:03

A vállalat teljes bevételének mindegy 2,4 százaléka származott teák értékesítéséből a 2019-es pénzügyi évben.

Téli tea – diófalevélből

2023. november 15. 07:10

Kevesen tudják, de a diólevél egy csodálatos gyógynövény, amelyből remek tea készíthető. Ez a tea a népgyógyászati tapasztalatok szerint segít emésztési bajok esetén, de csökkenti a fogínygyulladást vagy a szembetegségeket is.