25℃ 17℃
szeptember 5. Viktor, Lőrinc, Ofélia
Életmód, gasztronómia

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

Agrofórum Online

Nagyon durván szúr, nehéz megpucolni, teaként áztatni kell, nem leforrázni! Mégis, a csipkebogyó az egyik leghasznosabb és legdekoratívabb őszi cserjénk, amelynek a terméséből rengeteg egészséges recept készülhet.

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése. Népies nevei a hecsedli, hecserli, és a némileg vulgáris (és tövises mivolta miatt érthetetlen) „seggvakaró”, legalábbis a bicskei növény-nyilvántartás szerint.

Ajtódísz vagy arckrém is készíthető belőle

Az őszi szezon egyik legszebb növénye, amelyet sokan gyűjtenek, mivel mesés ajtó- és asztaldekorációk, virágcsokrok készíthetők belőle, és emellett el lehet tenni télire teaként, dzsemet és szörpöt lehet belőle főzni, gyógyhatású krémeket, tinktúrákat lehet belőle készíteni, sőt, arcpakolásként is felhasználható.

A madarak kedvence

A csipkebogyók rendkívül dekoratívan néznek ki, hiszen olyanok, mintha apró gránátalmák piroslanának a bokrokon. Jellemzően pirosak vagy narancsosabb árnyalatúak, de léteznek lila és feketébe hajló színűek.

Általában ilyenkor, ősszel érnek be, de sokszor még decemberben is meg lehet találni őket, főként vadon termő növényeken. Sok madár kedvenc eledele, így miattuk is előnyös, ha a kertünk egy szabad szegletébe ültetünk egy csipkebogyóbokrot.

Nem egyszerű a gyűjtése

Bár a gyűjtésére azt írják a legtöbb helyen, hogy egyszerű, valójában nem az. A bokor ugyanis rettenetesen szúr, ezért kesztyűben lehet csak sérülésmentesen hozzányúlni, és maguk a bogyók kimagozása is időigényes és macerás.

Megéri azonban fáradni vele, mert a csipkebogyónak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami hideg vizes áztatással (lehet akár egy éjszaka, vagy 24 óra is) meg is marad, így frissítő italként, hideg teaként egyaránt fogyasztható a frissen leszedett csipkebogyó.

Várjunk-e az első faggyal?

Az első fagyot mindenképp érdemes kivárni, mert ezt követően érnek be a bogyók, ekkor lesznek igazán ízletesek és jó állagúak. Ilyenkor már lepotyognak a növény levelei, könnyebben láthatóak a termések.

Sokkal több fagyot azonban nem szabad kivárni, mert később összefonnyadnak, megfagynak (ha zordabb éjszakák jönnek), és ezáltal veszítenek a vitamintartalmukból. Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Miért hasznos a csipkebogyó?

  • Kiváló vitamin- és antioxidáns-forrás
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Finom téli dzsemek és szörpök főzhetők a terméséből
  • Hideg áztatással tea és üdítőital készíthető belőle
  • Levesekbe is tehetjük
  • Teának, kiszárítva is eltehető – sokáig eláll
  • Gyümölcsbor-alapnak is tökéletes
  • Bőrápoló krémek készítéséhez is használható
  • Könnyen lefagyasztható és kiszárítható
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Őszi teakeverékek a kertből

2021. november 26. 17:18

Az őszi és téli időszak a forró teaázás ideje és ha gondos kertész módjára dolgoztunk év közben, akkor most telis-tele lehet a kamra a leszárított aromanövényekből, amit a saját kertünkből szüreteltünk.