Életmód, gasztronómia

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

Agrofórum Online

Nagyon durván szúr, nehéz megpucolni, teaként áztatni kell, nem leforrázni! Mégis, a csipkebogyó az egyik leghasznosabb és legdekoratívabb őszi cserjénk, amelynek a terméséből rengeteg egészséges recept készülhet.

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése. Népies nevei a hecsedli, hecserli, és a némileg vulgáris (és tövises mivolta miatt érthetetlen) „seggvakaró”, legalábbis a bicskei növény-nyilvántartás szerint.

Ajtódísz vagy arckrém is készíthető belőle

Az őszi szezon egyik legszebb növénye, amelyet sokan gyűjtenek, mivel mesés ajtó- és asztaldekorációk, virágcsokrok készíthetők belőle, és emellett el lehet tenni télire teaként, dzsemet és szörpöt lehet belőle főzni, gyógyhatású krémeket, tinktúrákat lehet belőle készíteni, sőt, arcpakolásként is felhasználható.

A madarak kedvence

A csipkebogyók rendkívül dekoratívan néznek ki, hiszen olyanok, mintha apró gránátalmák piroslanának a bokrokon. Jellemzően pirosak vagy narancsosabb árnyalatúak, de léteznek lila és feketébe hajló színűek.

Általában ilyenkor, ősszel érnek be, de sokszor még decemberben is meg lehet találni őket, főként vadon termő növényeken. Sok madár kedvenc eledele, így miattuk is előnyös, ha a kertünk egy szabad szegletébe ültetünk egy csipkebogyóbokrot.

Nem egyszerű a gyűjtése

Bár a gyűjtésére azt írják a legtöbb helyen, hogy egyszerű, valójában nem az. A bokor ugyanis rettenetesen szúr, ezért kesztyűben lehet csak sérülésmentesen hozzányúlni, és maguk a bogyók kimagozása is időigényes és macerás.

Megéri azonban fáradni vele, mert a csipkebogyónak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami hideg vizes áztatással (lehet akár egy éjszaka, vagy 24 óra is) meg is marad, így frissítő italként, hideg teaként egyaránt fogyasztható a frissen leszedett csipkebogyó.

Várjunk-e az első faggyal?

Az első fagyot mindenképp érdemes kivárni, mert ezt követően érnek be a bogyók, ekkor lesznek igazán ízletesek és jó állagúak. Ilyenkor már lepotyognak a növény levelei, könnyebben láthatóak a termések.

Sokkal több fagyot azonban nem szabad kivárni, mert később összefonnyadnak, megfagynak (ha zordabb éjszakák jönnek), és ezáltal veszítenek a vitamintartalmukból. Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Miért hasznos a csipkebogyó?

  • Kiváló vitamin- és antioxidáns-forrás
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Finom téli dzsemek és szörpök főzhetők a terméséből
  • Hideg áztatással tea és üdítőital készíthető belőle
  • Levesekbe is tehetjük
  • Teának, kiszárítva is eltehető – sokáig eláll
  • Gyümölcsbor-alapnak is tökéletes
  • Bőrápoló krémek készítéséhez is használható
  • Könnyen lefagyasztható és kiszárítható
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Kombucha veszélyei és hatása: mennyit érdemes inni belőle?

2024. november 2. 14:10

Néhány embernél fejfájás, gyomorpanaszok vagy enyhe hasmenés jelentkezhet, különösen az első napokban, amíg a szervezet hozzászokik a probiotikus italhoz.

Sisi kedvenc virágai és az ibolyás parfüm

2023. március 16. 05:36

Ha már Sisi és a virágok, akkor muszáj megemlíteni a fenséges parfümöket, melyeket virágillatok ihlettek még Sisi idejében. De ezeket ma már magunk is elkészíthetjük, ha egy kis kézügyességünk van.

Oroszország a világ második legnagyobb teaimportőre

2021. április 27. 05:47

Kína a legnagyobb teatermesztő ország a Földön, India a második, a harmadik helyet pedig Kenya szerezte meg a rangsorban.