Életmód, gasztronómia

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

Agrofórum Online

Nagyon durván szúr, nehéz megpucolni, teaként áztatni kell, nem leforrázni! Mégis, a csipkebogyó az egyik leghasznosabb és legdekoratívabb őszi cserjénk, amelynek a terméséből rengeteg egészséges recept készülhet.

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése. Népies nevei a hecsedli, hecserli, és a némileg vulgáris (és tövises mivolta miatt érthetetlen) „seggvakaró”, legalábbis a bicskei növény-nyilvántartás szerint.

Ajtódísz vagy arckrém is készíthető belőle

Az őszi szezon egyik legszebb növénye, amelyet sokan gyűjtenek, mivel mesés ajtó- és asztaldekorációk, virágcsokrok készíthetők belőle, és emellett el lehet tenni télire teaként, dzsemet és szörpöt lehet belőle főzni, gyógyhatású krémeket, tinktúrákat lehet belőle készíteni, sőt, arcpakolásként is felhasználható.

A madarak kedvence

A csipkebogyók rendkívül dekoratívan néznek ki, hiszen olyanok, mintha apró gránátalmák piroslanának a bokrokon. Jellemzően pirosak vagy narancsosabb árnyalatúak, de léteznek lila és feketébe hajló színűek.

Általában ilyenkor, ősszel érnek be, de sokszor még decemberben is meg lehet találni őket, főként vadon termő növényeken. Sok madár kedvenc eledele, így miattuk is előnyös, ha a kertünk egy szabad szegletébe ültetünk egy csipkebogyóbokrot.

Nem egyszerű a gyűjtése

Bár a gyűjtésére azt írják a legtöbb helyen, hogy egyszerű, valójában nem az. A bokor ugyanis rettenetesen szúr, ezért kesztyűben lehet csak sérülésmentesen hozzányúlni, és maguk a bogyók kimagozása is időigényes és macerás.

Megéri azonban fáradni vele, mert a csipkebogyónak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami hideg vizes áztatással (lehet akár egy éjszaka, vagy 24 óra is) meg is marad, így frissítő italként, hideg teaként egyaránt fogyasztható a frissen leszedett csipkebogyó.

Várjunk-e az első faggyal?

Az első fagyot mindenképp érdemes kivárni, mert ezt követően érnek be a bogyók, ekkor lesznek igazán ízletesek és jó állagúak. Ilyenkor már lepotyognak a növény levelei, könnyebben láthatóak a termések.

Sokkal több fagyot azonban nem szabad kivárni, mert később összefonnyadnak, megfagynak (ha zordabb éjszakák jönnek), és ezáltal veszítenek a vitamintartalmukból. Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Miért hasznos a csipkebogyó?

  • Kiváló vitamin- és antioxidáns-forrás
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Finom téli dzsemek és szörpök főzhetők a terméséből
  • Hideg áztatással tea és üdítőital készíthető belőle
  • Levesekbe is tehetjük
  • Teának, kiszárítva is eltehető – sokáig eláll
  • Gyümölcsbor-alapnak is tökéletes
  • Bőrápoló krémek készítéséhez is használható
  • Könnyen lefagyasztható és kiszárítható
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Hűsítő teák a kertből

2021. szeptember 4. 07:46

Bár a nyár lassan eltelik, de még napközben lesznek olyan melegek, hogy egy hűsítő tea igencsak jól esik. Emellett ráadásul az iskolatáskák kulacsaiba sem mindegy mit teszünk gyermekeinknek: cukros löttyöket vagy egészséges itókát?

Lehet hazánkban teát termeszteni?

2025. május 20. 05:40

Vajon lehetséges-e hazánkban eredményesen teát termeszteni? Varga Marianna, magyar teanagykövetet kérdeztük.

Téli tea – diófalevélből

2023. november 15. 07:10

Kevesen tudják, de a diólevél egy csodálatos gyógynövény, amelyből remek tea készíthető. Ez a tea a népgyógyászati tapasztalatok szerint segít emésztési bajok esetén, de csökkenti a fogínygyulladást vagy a szembetegségeket is.