Életmód, gasztronómia

Higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

Agrofórum Online

A sikeres befőzésnek megvannak az alapvető higiéniai szabályai és fortélyai. Ezeken fogunk most végigmenni, hiszen gyártóként már 9 évnyi tapasztalattal, plusz a nagyszülőktől ellesett praktikákkal rendelkezem.

Most, hogy itt a szezon csúcsa, jön a fákról a rengeteg gyümölcs, a kertben minden szüretelhető vagy szedhető, aktuális kérdés lett a befőzés, vagyis inkább talán a tartósítási eljárások sokasága.

A befőzés inkább a gyümölcsalapú élelmiszerekre vonatkozik, a zöldségek és fűszerek már tartósítás fogalomkörbe tartoznak.

A legfontosabb higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

Az első és talán a legfontosabb az, hogy mindig egészséges gyümölcsöt dolgozzunk fel, vagy alaposan vágjuk ki a rossz részeket! Ugyanez igaz a zöldségekre is.

Emellett egy nagyon alapos mosás is kell, mert például a sárgarépa barázdáiba is meg tud ülni szennyeződés és nagyjából ez minden zöldségre és gyümölcsre igaz lehet.

A saját készítésű szilvalekvárnak nincsen párja
A saját készítésű szilvalekvárnak nincsen párja (fotó: Pixabay)

Aztán a higiéniához tartozik az üveg és a lapka is. Többször zsűriztem lekvárversenyeken, mint zsűrielnök és mondanom sem kell, hogy még kistermelői szinten is kóstoltam kovászos uborka ízű szilvalekvárt, vagy savanyú káposztás barackot. Szürreális. Ilyenkor az esetek 99%-ban a nem megfelelően elmosott üveg és a kupak (lapka) volt a felelős. Már nem vagyok elég bátor zsűrizni lekvárokat emiatt.

Ugyanígy higiéniai gond, ha penészesedés jelenik meg a lekvár tetején, de előfordulhat az is, hogy nem zár jól a kupak.

Honnan látjuk, hogy zár a kupak?

Egyrészt nem szivároghat. Ha a kupak be van „huppadva”, akkor biztosan vákuum alatt van. A romlás egyik fő jele, amikor a vákuum kienged és elkezd a kupak felül púposodni. Ilyenkor másképp is szisszen a kupak a kinyitáskor. A szisszenés is az erjedési mérték függvénye.

Az új kupakot, üveget is ki kell fertőtleníteni

Akár forró vízben forralva, akár ecetes vízbe áztatva: az új lapkákat és üvegeket is át kell nézni, ki kell mosni. Sokszor tárolás alatt is elkoszolódik, ami szintén romlási veszélyt jelent.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.

Nem vész kárba: tippek a kerti felesleg feldolgozásához

2025. június 29. 13:10

Túl sok termett a kertben? Mutatjuk, hogyan őrizheti meg, dolgozhatja fel vagy cserélheti el a felesleget – ötletesen és kíméletesen.

Vége a nyárnak, itt az ideje a befőzésnek és a „besütésnek”

2024. augusztus 29. 09:40

Azoknak, akik nem tudnak alapanyagokhoz jutni, jó alternatívát jelenthetnek az ökopiacok, ahol garantáltan vegyszermentes a kínálat.

Mi legyen a sok leszüretelt zöldséggel?

2025. szeptember 4. 05:40

Szerencsére számos praktikus, ízletes és hosszú távon is fenntartható megoldás létezik a zöldségek tartósításához. Nézzük is sorra!