Életmód, gasztronómia

Higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

Agrofórum Online

A sikeres befőzésnek megvannak az alapvető higiéniai szabályai és fortélyai. Ezeken fogunk most végigmenni, hiszen gyártóként már 9 évnyi tapasztalattal, plusz a nagyszülőktől ellesett praktikákkal rendelkezem.

Most, hogy itt a szezon csúcsa, jön a fákról a rengeteg gyümölcs, a kertben minden szüretelhető vagy szedhető, aktuális kérdés lett a befőzés, vagyis inkább talán a tartósítási eljárások sokasága.

A befőzés inkább a gyümölcsalapú élelmiszerekre vonatkozik, a zöldségek és fűszerek már tartósítás fogalomkörbe tartoznak.

A legfontosabb higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

Az első és talán a legfontosabb az, hogy mindig egészséges gyümölcsöt dolgozzunk fel, vagy alaposan vágjuk ki a rossz részeket! Ugyanez igaz a zöldségekre is.

Emellett egy nagyon alapos mosás is kell, mert például a sárgarépa barázdáiba is meg tud ülni szennyeződés és nagyjából ez minden zöldségre és gyümölcsre igaz lehet.

A saját készítésű szilvalekvárnak nincsen párja
A saját készítésű szilvalekvárnak nincsen párja (fotó: Pixabay)

Aztán a higiéniához tartozik az üveg és a lapka is. Többször zsűriztem lekvárversenyeken, mint zsűrielnök és mondanom sem kell, hogy még kistermelői szinten is kóstoltam kovászos uborka ízű szilvalekvárt, vagy savanyú káposztás barackot. Szürreális. Ilyenkor az esetek 99%-ban a nem megfelelően elmosott üveg és a kupak (lapka) volt a felelős. Már nem vagyok elég bátor zsűrizni lekvárokat emiatt.

Ugyanígy higiéniai gond, ha penészesedés jelenik meg a lekvár tetején, de előfordulhat az is, hogy nem zár jól a kupak.

Honnan látjuk, hogy zár a kupak?

Egyrészt nem szivároghat. Ha a kupak be van „huppadva”, akkor biztosan vákuum alatt van. A romlás egyik fő jele, amikor a vákuum kienged és elkezd a kupak felül púposodni. Ilyenkor másképp is szisszen a kupak a kinyitáskor. A szisszenés is az erjedési mérték függvénye.

Az új kupakot, üveget is ki kell fertőtleníteni

Akár forró vízben forralva, akár ecetes vízbe áztatva: az új lapkákat és üvegeket is át kell nézni, ki kell mosni. Sokszor tárolás alatt is elkoszolódik, ami szintén romlási veszélyt jelent.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Mi legyen a sok leszüretelt zöldséggel?

2025. szeptember 4. 05:40

Szerencsére számos praktikus, ízletes és hosszú távon is fenntartható megoldás létezik a zöldségek tartósításához. Nézzük is sorra!

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!