Életmód, gasztronómia

Hogyan ismerhetjük fel a hamisított olívaolajat?

Agrofórum Online

Az olívaolaj a görög, olasz, spanyol konyhaművészet egyik gyöngyszeme. A mediterrán táplálkozás talán legfontosabb eleme. Fogyasztása számos előnnyel jár.

Sajnos az előállítás során néha gyenge minőségű olajokkal helyettesítik az olívaolajat. Így rontva a termék minőségét. A valódi, jó minőségű olívaolaj hasznos tápanyagokat tartalmaz.

Az olívaolaj jótékony hatásai

Telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A világ legjobb olívaolajait túlnyomórészt Görögországban állítják elő.

Az olívaolaj jótékony tulajdonságait számos tanulmány is megerősítette. Köztük egy – a „Journal of the American College of Cardiology” című folyóiratban közzétett – kutatás is. Ez a 28 éven át tartó kutatás mintegy 90 000 olyan ember étrendjét vizsgálta, akik korábban nem szenvedtek szív-, keringési- vagy rákos megbetegedésekben.

A résztvevők négyévente beszámoltak az élelmiszer-fogyasztási szokásaikról. A kutatásból kiderült, hogy azoknál, akik nagyobb mennyiségben, napi fél evőkanálnál több olívaolajat fogyasztottak, csökkent a különböző okokból bekövetkező halálozás kockázata.

Ezek közé tartozott a szívbetegség, a stroke, a rák, a tüdőbetegségek, az Alzheimer-kór és az érrendszeri károsodásból fakadó demencia.

Mit jelent pontosan az olívaolaj hamisítása?

  • Az olívaolaj-hamisítás során az olívaolajat rosszabb minőségű olajokkal, például más növényi vagy szójaolajjal keverik. Így csökkentve az előállítás során fellépő költségeket.
  • A címkéket is hamisítják. Az „extra szűz” címkével ellátott üvegek sokszor nem felelnek meg a címkén feltüntetett állításoknak. Ugyanis íz- és illatbeli eltéréseket mutatnak. A valódi extra szűz olívaolaj selymes állagú, finom illatú és zamatos ízű.
  • Az olívaolaj-hamisítás egy másik formája az olaj eredetének hamis feltüntetése. A „Made in Italy” címkével ellátott olívaolajas üvegek többsége nem Olaszországból, hanem olyan országokból származik, mint Szíria, Marokkó, Tunézia vagy Törökország. Ezeket sokszor hamis címkével palackozzák és autentikus olasz olívaolajként forgalmazzák.

Hamis olívaolajok az EU-ban és azon kívül

Az olívaolaj népszerűvé válása nagymértékben növelte meg a hamisítványok számát. Az extra szűz olívaolaj az Európai Unióban és azon kívül is a csalások célpontjává vált. Egy 2019-es felülvizsgálat 32 hamisítási esetet fedezett fel világszerte. Beleértve az olajcserét, a hamis címkézést és a hígítást is.

Az EU-n kívül az olívaolaj-hamisítás gyakran hígítással és olajcserével jár:

  • Brazíliában például az olívaolajat szójaolajjal dúsították fel.
  • Dániában néhány szupermarketben 35 mintából csak hat minta volt valódi extra szűz olívaolaj.
  • Görögországban letartóztatásokra került sor, mert a zöld színűre festett napraforgóolajat olívaolajként forgalmazták.
  • Spanyolországban pénzbírságot szabtak ki, mert az importált tunéziai olívaolajat gyengébb minőségű olajjal keverték össze. Így értékesítették extra szűz olívaolajként az Egyesült Államokban.
Olívaolaj salátában (Forrás: Pixabay)

Hogyan ismerjük fel az igazi olívaolajat?

1. Figyeljünk a feliratokra!

Vásárlás közben részesítse előnyben az „extra szűz” feliratú palackokat. Az olyan kifejezések, mint a „pure”, „light” vagy „cold-pressed” gyakran hamisítványok. Ezért az „extra szűz” címke a biztonságosabb választás.

Ezenkívül győződjünk meg róla, hogy a palackon az elmúlt 12-14 hónapon belüli szüreti dátum szerepel, ami garantálja a termék frissességét.

2. Fontos a betakarítás időpontja

Az olívaolaj kiválasztásakor fontos, hogy olyan palackokat keressünk, amelyeken fel van tüntetve a szüretelés dátuma. Győződjünk meg róla, hogy a palackon a szüreti dátum az utóbbi 12-14 hónapból származik, így garantálva a termék frissességét.

Óvakodjunk a dátum nélküli vagy a régebbi dátummal ellátott termékektől, mivel ezek gyengébb minőségre vagy hamis címkézésre utalhatnak.

3. Végezzünk (otthon) ízpróbát!

Bár nem biztos, hogy pusztán az ízlelés alapján ki lehet szúrni a hamis olívaolajat, ez a lépés mégis hasznos lehet. A valódi olívaolajok a polifenolok jelenlétének köszönhetően élénk, borsos ízzel büszkélkedhetnek.

Ezzel szemben a hamisított termékekből gyakran hiányzik ez a sajátos jellegzetesség, így az ízük kellemetlen, az állaguk viaszos, zsírkrétaszerű is lehet. Ha otthon erre rádöbbenünk, visszavihetjük a boltba az üveget és panaszt tehetünk a termék ellen.

4. A palack színe és anyaga

A jobb minőségű olívaolajat sötét üvegpalackokba csomagolják. Ez megvédi az olajat a fény és a hő káros hatásaitól. Ennek ismeretében az a legjobb, ha kerüljük a műanyag palackokat, hogy megelőzzük a nemkívánatos vegyületek esetleges kioldódását.

5. Földrajzi elhelyezkedés

Az olívaolaj alapanyagának eredete szintén fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni.

Nézzük meg a címkén szereplő származási országot. Keressük meg a leírásban azokat a részleteket, amelyek az olajbogyó termesztésének pontos régióját, a felhasznált olajbogyófajtákat, az ízprofilokat és egyéb ízbéli jellemzőket sorolják fel.

Azok az olívaolajos palackok, amelyek ilyen szintű részletességgel rendelkeznek, általában megbízhatóbbak, mint azok, amiken mindez nem szerepel.

6. Minőségi jelzés

A hamisított olívaolajokkal ellentétben a hiteles palackokon gyakran látható minőségi jelzések vannak. Ezek közé tartozik az OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) vagy az OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés), amelyek jól láthatóan szerepelnek a címkén.

Ezek a pecsétek a szigorú minőségi és eredetiségi előírások betartásának megbízható biztosítékául szolgálnak.

7. Az ár

Mivel a jó minőségű olívaolaj több ezer éves hagyományokkal rendelkezik, ezért az ára magas lehet. A szokatlanul alacsony áron kínált termékek aggodalomra adnak okot.

Különösen, ha azt állítják, hogy extra szűz vagy prémium minőségű. A kiváló minőségű olívaolajért általában magasabb árat kell fizetni. Ennek okai az aprólékos gyártási folyamatok.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Spanyol rozéból "varázsoltak" francia bort

2018. november 17. 09:08

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók.

Hihetetlen mennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le a magyar hatóságok

2024. április 15. 08:40

A Magyar Növényvédelmi Szövetség hamisítás és illegális növényvédő szer forgalmazás elleni rendezvényének célja, hogy fórumot biztosítson a konzultációra a különböző területeken dolgozó hatóságok, szakértők számára, akik az illegális termékek piacra jutásának megakadályozásán, visszaszorításán dolgoznak.

Hamisított vetőmagok elleni küzdelem „nem klónozható” címkékkel

2023. április 24. 09:17

Afrikában az átlagos terméshozamok rendszeresen jelentősen elmaradnak a várakozásoktól.

Biztonságosabb élelmiszer: egyeztetés a hamis és illegális növényvédő szerek visszaszorításáról

2018. november 21. 06:36

A két napos konferencia során a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással.