28℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

Agrofórum Online

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Mivel hivatalosan is megkezdődött az idei medvehagyma-szezon, fontos, hogy idejében hírül adjuk, mostantól a boltokban érdemes keresni a friss medvehagyma csokrokat, mert nem csak isteni ízűek, roppant egészségesek is.

A- és C-vitaminban rendkívül gazdag, de kálium, vas és mangán tartalma is jelentős. Ízületi panaszokra is javasolják, mivel erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra és erősíti az immunrendszert is.

Mivel az év csak ezen szakaszában szedhető, érdemes kimaxolni a medvehagyma-szezont, és amíg csak lehet, az asztalra tenni – valamilyen formában.

Lássuk, miként különböztethető meg e három növény!

Illata: Jellegzetes erős fokhagyma illatot áraszt, ami már messziről érezhető

Levele: Hosszú, lándzsaszerű levelei párban ölelik körül a szárat

Virága: Fehér csillag alakú virágokat hoz, csokorszerű elrendezésben

Illata: Enyhe (van, hogy nem is érződik)

Levele: Hosszúkás, hegyes végű levelei vannak

Virága: Fehér, jellegzetes harang alakú pici virágokat hoz

Illata: Enyhe, nem jellegzetes

Levelei: Sárgás-zöld, hosszúkás, sima leveleket hoz

Virágai: Lehetnek halvány lilák, fehérek, sárgák

A medvehagymát piacokon is árulják, de ha bármi aggályunk van ezek eredetével kapcsolatban, a boltban kapható fóliás verzió lesz számunkra a legbiztonságosabb. Én például mindig ott vásárolom meg (szeretem látni, hogy BIZTOS medvehagymát veszek), noha pl. Martonvásáron, a kastélyparkban valóságos medvehagyma-erdő várja a látogatókat, akik mindig csokrokkal távoznak a tó közepén lévő kis szigetről.

Felhasználás előtt mindig nagyon alaposan mossuk meg a medvehagymát, mert a boltban kapható csokrok is mindig sarasak, homokosak – ne rontsa el a receptünket, hogy a végén a fogunk alatt serceg a homok…

A recept hozzá pofonegyszerű, főleg, ha van egy jókora csokor medvehagymánk. (Gluténmentes verzióban ugyanígy készítem el, csak GM liszttel és egy kicsit több zsiradékkal – a liszttől függően.)

Hozzávalók: 1 csokor (kb. 10-12 levél) medvehagyma, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl tej, csipetnyi kockacukor, 3 mokkáskanál só, 2 tojássárga, 1 csomag szárított élesztő, 50 dkg liszt. A tetejére: felvert tojás, reszelt sajt.

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat begyúrjuk, dagasztjuk, duplájára kelesztjük.

2.) A kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (nagyon puha a tészta, jócskán kell hozzá plusz liszt!), kinyújtjuk, kétszer hajtogatjuk, pihentetjük, majd kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat és megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hozzávalók: 1 csokor (2 csésze) medvehagyma, 1/2 csésze pirított dió vagy fenyőmag, 1/2 csésze reszelt parmezán sajt, 1/2 csésze extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.

Elkészítés:

1.) Megmossuk és megszárítjuk a medvehagymát, majd turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a pirított diót vagy fenyőmagot, a reszelt parmezánt, a fokhagymát, a sót és a borsot.
2.) Elindítjuk a gépet, és fokozatosan öntjük hozzá az olívaolajat. Sóval, borssal ízesítjük és addig pépesítjük, amíg szép krém állaga lesz. Zárható üvegedényben napokig eláll a hűtőben.

A medvehagyma azonban nem csak feldolgozva finom – úgy is mennyei az íze, ha csak elrágjuk egy vajas kenyér mellé, éppúgy, mintha újhagyma lenne. Kiválóan illik hozzá a tojás, a sajtfélék, a vajkrémek és a túró (utóbbiba felaprítva is belekeverhető).

(Fotók: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Téli meggyleves

2018. március 2. 13:29

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

Süssünk árvácskás kekszet!

2024. április 1. 08:10

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?

Céklaszendvics

2019. augusztus 2. 06:25

Ez az étel nem csak látványos és finom, hanem nagyon egészséges is.