Életmód, gasztronómia

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

Agrofórum Online

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Mivel hivatalosan is megkezdődött az idei medvehagyma-szezon, fontos, hogy idejében hírül adjuk, mostantól a boltokban érdemes keresni a friss medvehagyma csokrokat, mert nem csak isteni ízűek, roppant egészségesek is.

A- és C-vitaminban rendkívül gazdag, de kálium, vas és mangán tartalma is jelentős. Ízületi panaszokra is javasolják, mivel erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra és erősíti az immunrendszert is.

Mivel az év csak ezen szakaszában szedhető, érdemes kimaxolni a medvehagyma-szezont, és amíg csak lehet, az asztalra tenni – valamilyen formában.

Lássuk, miként különböztethető meg e három növény!

Illata: Jellegzetes erős fokhagyma illatot áraszt, ami már messziről érezhető

Levele: Hosszú, lándzsaszerű levelei párban ölelik körül a szárat

Virága: Fehér csillag alakú virágokat hoz, csokorszerű elrendezésben

Illata: Enyhe (van, hogy nem is érződik)

Levele: Hosszúkás, hegyes végű levelei vannak

Virága: Fehér, jellegzetes harang alakú pici virágokat hoz

Illata: Enyhe, nem jellegzetes

Levelei: Sárgás-zöld, hosszúkás, sima leveleket hoz

Virágai: Lehetnek halvány lilák, fehérek, sárgák

A medvehagymát piacokon is árulják, de ha bármi aggályunk van ezek eredetével kapcsolatban, a boltban kapható fóliás verzió lesz számunkra a legbiztonságosabb. Én például mindig ott vásárolom meg (szeretem látni, hogy BIZTOS medvehagymát veszek), noha pl. Martonvásáron, a kastélyparkban valóságos medvehagyma-erdő várja a látogatókat, akik mindig csokrokkal távoznak a tó közepén lévő kis szigetről.

Felhasználás előtt mindig nagyon alaposan mossuk meg a medvehagymát, mert a boltban kapható csokrok is mindig sarasak, homokosak – ne rontsa el a receptünket, hogy a végén a fogunk alatt serceg a homok…

A recept hozzá pofonegyszerű, főleg, ha van egy jókora csokor medvehagymánk. (Gluténmentes verzióban ugyanígy készítem el, csak GM liszttel és egy kicsit több zsiradékkal – a liszttől függően.)

Hozzávalók: 1 csokor (kb. 10-12 levél) medvehagyma, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl tej, csipetnyi kockacukor, 3 mokkáskanál só, 2 tojássárga, 1 csomag szárított élesztő, 50 dkg liszt. A tetejére: felvert tojás, reszelt sajt.

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat begyúrjuk, dagasztjuk, duplájára kelesztjük.

2.) A kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (nagyon puha a tészta, jócskán kell hozzá plusz liszt!), kinyújtjuk, kétszer hajtogatjuk, pihentetjük, majd kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat és megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hozzávalók: 1 csokor (2 csésze) medvehagyma, 1/2 csésze pirított dió vagy fenyőmag, 1/2 csésze reszelt parmezán sajt, 1/2 csésze extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.

Elkészítés:

1.) Megmossuk és megszárítjuk a medvehagymát, majd turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a pirított diót vagy fenyőmagot, a reszelt parmezánt, a fokhagymát, a sót és a borsot.
2.) Elindítjuk a gépet, és fokozatosan öntjük hozzá az olívaolajat. Sóval, borssal ízesítjük és addig pépesítjük, amíg szép krém állaga lesz. Zárható üvegedényben napokig eláll a hűtőben.

A medvehagyma azonban nem csak feldolgozva finom – úgy is mennyei az íze, ha csak elrágjuk egy vajas kenyér mellé, éppúgy, mintha újhagyma lenne. Kiválóan illik hozzá a tojás, a sajtfélék, a vajkrémek és a túró (utóbbiba felaprítva is belekeverhető).

(Fotók: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Ezért rossz ötlet desztillált vízzel locsolni a szobanövényeinket

2025. december 15. 09:10

Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.

Vaníliás-kakaós fenyő

2019. december 18. 04:36

Vészesen közeledik a karácsony és szép lassan én is ünnepi hangulatba kerülök. Ezt onnan is tudom, hogy egyre több karácsonyi recepten ötletelek, melyekből most egy egyszerű, de mégis látványos édességet hozok nektek.

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.