8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

Agrofórum Online

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Mivel hivatalosan is megkezdődött az idei medvehagyma-szezon, fontos, hogy idejében hírül adjuk, mostantól a boltokban érdemes keresni a friss medvehagyma csokrokat, mert nem csak isteni ízűek, roppant egészségesek is.

A- és C-vitaminban rendkívül gazdag, de kálium, vas és mangán tartalma is jelentős. Ízületi panaszokra is javasolják, mivel erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra és erősíti az immunrendszert is.

Mivel az év csak ezen szakaszában szedhető, érdemes kimaxolni a medvehagyma-szezont, és amíg csak lehet, az asztalra tenni – valamilyen formában.

Lássuk, miként különböztethető meg e három növény!

Illata: Jellegzetes erős fokhagyma illatot áraszt, ami már messziről érezhető

Levele: Hosszú, lándzsaszerű levelei párban ölelik körül a szárat

Virága: Fehér csillag alakú virágokat hoz, csokorszerű elrendezésben

Illata: Enyhe (van, hogy nem is érződik)

Levele: Hosszúkás, hegyes végű levelei vannak

Virága: Fehér, jellegzetes harang alakú pici virágokat hoz

Illata: Enyhe, nem jellegzetes

Levelei: Sárgás-zöld, hosszúkás, sima leveleket hoz

Virágai: Lehetnek halvány lilák, fehérek, sárgák

A medvehagymát piacokon is árulják, de ha bármi aggályunk van ezek eredetével kapcsolatban, a boltban kapható fóliás verzió lesz számunkra a legbiztonságosabb. Én például mindig ott vásárolom meg (szeretem látni, hogy BIZTOS medvehagymát veszek), noha pl. Martonvásáron, a kastélyparkban valóságos medvehagyma-erdő várja a látogatókat, akik mindig csokrokkal távoznak a tó közepén lévő kis szigetről.

Felhasználás előtt mindig nagyon alaposan mossuk meg a medvehagymát, mert a boltban kapható csokrok is mindig sarasak, homokosak – ne rontsa el a receptünket, hogy a végén a fogunk alatt serceg a homok…

A recept hozzá pofonegyszerű, főleg, ha van egy jókora csokor medvehagymánk. (Gluténmentes verzióban ugyanígy készítem el, csak GM liszttel és egy kicsit több zsiradékkal – a liszttől függően.)

Hozzávalók: 1 csokor (kb. 10-12 levél) medvehagyma, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl tej, csipetnyi kockacukor, 3 mokkáskanál só, 2 tojássárga, 1 csomag szárított élesztő, 50 dkg liszt. A tetejére: felvert tojás, reszelt sajt.

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat begyúrjuk, dagasztjuk, duplájára kelesztjük.

2.) A kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (nagyon puha a tészta, jócskán kell hozzá plusz liszt!), kinyújtjuk, kétszer hajtogatjuk, pihentetjük, majd kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat és megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hozzávalók: 1 csokor (2 csésze) medvehagyma, 1/2 csésze pirított dió vagy fenyőmag, 1/2 csésze reszelt parmezán sajt, 1/2 csésze extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.

Elkészítés:

1.) Megmossuk és megszárítjuk a medvehagymát, majd turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a pirított diót vagy fenyőmagot, a reszelt parmezánt, a fokhagymát, a sót és a borsot.
2.) Elindítjuk a gépet, és fokozatosan öntjük hozzá az olívaolajat. Sóval, borssal ízesítjük és addig pépesítjük, amíg szép krém állaga lesz. Zárható üvegedényben napokig eláll a hűtőben.

A medvehagyma azonban nem csak feldolgozva finom – úgy is mennyei az íze, ha csak elrágjuk egy vajas kenyér mellé, éppúgy, mintha újhagyma lenne. Kiválóan illik hozzá a tojás, a sajtfélék, a vajkrémek és a túró (utóbbiba felaprítva is belekeverhető).

(Fotók: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!

Imádni való pulykás finomságok

2018. november 1. 06:35

Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, de vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából is. A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi ad ötleteket, hogy mivel is érdemes tálalni a pulykahúst.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.