Életmód, gasztronómia

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

Agrofórum Online

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Mivel hivatalosan is megkezdődött az idei medvehagyma-szezon, fontos, hogy idejében hírül adjuk, mostantól a boltokban érdemes keresni a friss medvehagyma csokrokat, mert nem csak isteni ízűek, roppant egészségesek is.

A- és C-vitaminban rendkívül gazdag, de kálium, vas és mangán tartalma is jelentős. Ízületi panaszokra is javasolják, mivel erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra és erősíti az immunrendszert is.

Mivel az év csak ezen szakaszában szedhető, érdemes kimaxolni a medvehagyma-szezont, és amíg csak lehet, az asztalra tenni – valamilyen formában.

Lássuk, miként különböztethető meg e három növény!

Illata: Jellegzetes erős fokhagyma illatot áraszt, ami már messziről érezhető

Levele: Hosszú, lándzsaszerű levelei párban ölelik körül a szárat

Virága: Fehér csillag alakú virágokat hoz, csokorszerű elrendezésben

Illata: Enyhe (van, hogy nem is érződik)

Levele: Hosszúkás, hegyes végű levelei vannak

Virága: Fehér, jellegzetes harang alakú pici virágokat hoz

Illata: Enyhe, nem jellegzetes

Levelei: Sárgás-zöld, hosszúkás, sima leveleket hoz

Virágai: Lehetnek halvány lilák, fehérek, sárgák

A medvehagymát piacokon is árulják, de ha bármi aggályunk van ezek eredetével kapcsolatban, a boltban kapható fóliás verzió lesz számunkra a legbiztonságosabb. Én például mindig ott vásárolom meg (szeretem látni, hogy BIZTOS medvehagymát veszek), noha pl. Martonvásáron, a kastélyparkban valóságos medvehagyma-erdő várja a látogatókat, akik mindig csokrokkal távoznak a tó közepén lévő kis szigetről.

Felhasználás előtt mindig nagyon alaposan mossuk meg a medvehagymát, mert a boltban kapható csokrok is mindig sarasak, homokosak – ne rontsa el a receptünket, hogy a végén a fogunk alatt serceg a homok…

A recept hozzá pofonegyszerű, főleg, ha van egy jókora csokor medvehagymánk. (Gluténmentes verzióban ugyanígy készítem el, csak GM liszttel és egy kicsit több zsiradékkal – a liszttől függően.)

Hozzávalók: 1 csokor (kb. 10-12 levél) medvehagyma, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl tej, csipetnyi kockacukor, 3 mokkáskanál só, 2 tojássárga, 1 csomag szárított élesztő, 50 dkg liszt. A tetejére: felvert tojás, reszelt sajt.

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat begyúrjuk, dagasztjuk, duplájára kelesztjük.

2.) A kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (nagyon puha a tészta, jócskán kell hozzá plusz liszt!), kinyújtjuk, kétszer hajtogatjuk, pihentetjük, majd kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat és megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hozzávalók: 1 csokor (2 csésze) medvehagyma, 1/2 csésze pirított dió vagy fenyőmag, 1/2 csésze reszelt parmezán sajt, 1/2 csésze extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.

Elkészítés:

1.) Megmossuk és megszárítjuk a medvehagymát, majd turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a pirított diót vagy fenyőmagot, a reszelt parmezánt, a fokhagymát, a sót és a borsot.
2.) Elindítjuk a gépet, és fokozatosan öntjük hozzá az olívaolajat. Sóval, borssal ízesítjük és addig pépesítjük, amíg szép krém állaga lesz. Zárható üvegedényben napokig eláll a hűtőben.

A medvehagyma azonban nem csak feldolgozva finom – úgy is mennyei az íze, ha csak elrágjuk egy vajas kenyér mellé, éppúgy, mintha újhagyma lenne. Kiválóan illik hozzá a tojás, a sajtfélék, a vajkrémek és a túró (utóbbiba felaprítva is belekeverhető).

(Fotók: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Cukkinis lasagne - recept

2019. augusztus 24. 07:48

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Sárgarépa kisokos ízletes recepttel

2022. augusztus 22. 12:11

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható.

Őszi körtés-fahéjas pite

2019. november 17. 09:34

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.