Életmód, gasztronómia

Hogyan készítsünk fenyő tűlevélből tisztítószert?

Agrofórum Online

A házi készítésű bio-tisztítószerek kedvelőinek valószínűleg nem lesz újdonság ez a recept, de aki még nem hallott róla, jobb, ha kipróbálja, mert bizton beleszeret, annyira hatékony, annyira egyszerű elkészíteni, ráadásul olcsó és természetes.

Ha van a kertben saját fenyőfánk, máris nekiláthatunk a tisztítószer elkészítéséhez, ha nincs, csak egy keveset kell várnunk, hiszen nemsokára indul a karácsonyi szezon, és általában a legtöbb karácsonyfának szánt fenyő alján akadnak olyan ágak, amelyeket a talpba faragáskor úgyis levágnánk. Ha nincs türelmünk addig várni, a piacokon most is találhatunk fenyőágakat az árusoknál. 

A tisztítószer alapanyaga az ecet, ehhez kell hozzáadni a tűleveleket. Az eredmény nem csak látványos – hiszen milyen szépen néz ki egy befőttesüvegbe zárt zöldellő fenyőág? –, de roppant hatékony is: kiválóan eltünteti a vízkövet, remek ablaktisztítószer, szuper jó minden szaniterre, WC-tisztításra, a zuhanycsövek csillogóvá varázsolására, tehetjük mosógépbe (szép lesz nem csak a dob, de az üvegajtó is), zsírtalaníthatjuk a sütőt vagy az edényeinket, és fel is moshatunk vele.

A szaga – mert ennek bizony nem illata, hanem kicsit kellemetlen szaga van, még a beáztatott fenyő dacára is –, nem túl kellemes, de ezen különféle illóolajokkal segíthetünk: a legjobban a citrusfélékből készült illóolajok, a narancsos, citromos aromák illenek a fenyőhöz, és ezek elég szépen el is tudják nyomni az ecet maró szagát. 

További előnye, hogy olcsó és kevésbé környezetkárosító, mint bármelyik boltban kapható vegyszeres tisztítószer. Nem csak flakonba, de spray-ként szórófejes palackokba is tölthetjük, így kisebb felületeket is könnyen letakaríthatunk vele. 

Amennyiben az ünnepek alatt készítjük el ezt a bio-tisztítószert (mert ugye akkor van kéznél garantáltan egy fenyőfa), a legjobb eredmény érdekében törekedjünk arra, hogy friss ágrészeket vágjunk le, mivel a fáról már lehullott tűknek már általában kevesebb a nedvességtartalma és haloványabb az illata.

Ha kültéri fákról gyűjtünk gallyakat, rázzuk meg az ágakat, hogy lepotyogjanak a már elszáradt tűlevelek, és felhasználás előtt állítsuk vízbe, sőt, zuhanyoztassuk is le, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincsenek rajtuk apró rovarok – utána szárítsuk meg őket. 

A tisztítószer elkészítése:
Egy nagyobb tálba öntsünk egy üveg étkezési ecetet és áztassuk bele a megtisztított fenyőágakat 1-3 hétre. Az idő leteltével az elkészült tisztítószert szűrjük le, palackozzuk be, öntsük szórófejes üvegekbe és már használhatjuk is. Az ecet sötét aranyszínűvé válik. 

Alternatív megoldásként a tűleveles kis gallyakat azonnal befőttesüvegbe is tehetjük, és ott is felönthetjük őket ecettel, majd légmentesen záródó kupakkal lezárva a polcra kerülhetnek. Két hét múlva ezek is használhatók, de vitathatatlanul szebben mutatnak a polcokon, mint a leszűrt levű társaik. Minél tovább maradnak a fenyőágak az ecetes lében, annál erősebb lesz a fenyőillat, ezért érdemes türelemmel kivárni az idő leteltét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Citrushéjból bio tisztítószer? Így készítse el

2023. november 21. 08:10

A legtöbb ember automatikusan kidobja a citrusfélék héját, mondván, ma már úgyis vegykezeltek, nem lehet lereszelni őket, hiszen károsak lehetnek az egészségre. Ez voltaképp igaz, mégis azt állítjuk, hogy a citrusfélék héja mégis remek alapanyag lehet. Hogy mihez? Például házi készítésű tisztítószerekhez.

Biogabona: nagyobb arányú feldolgozás lenne szükséges

2019. március 24. 10:38

Mára az a helyzet alakult ki, hogy hiába vannak remek biotermékeink, vannak jó malmaink, megfelelő számú kézműves pékségünk és jó minőségű gabonánk is, az mégis elhagyja az országot, és legfeljebb feldolgozott formában érkezik vissza hozzánk.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.