Életmód, gasztronómia

Hogyan készítsünk fenyő tűlevélből tisztítószert?

Agrofórum Online

A házi készítésű bio-tisztítószerek kedvelőinek valószínűleg nem lesz újdonság ez a recept, de aki még nem hallott róla, jobb, ha kipróbálja, mert bizton beleszeret, annyira hatékony, annyira egyszerű elkészíteni, ráadásul olcsó és természetes.

Ha van a kertben saját fenyőfánk, máris nekiláthatunk a tisztítószer elkészítéséhez, ha nincs, csak egy keveset kell várnunk, hiszen nemsokára indul a karácsonyi szezon, és általában a legtöbb karácsonyfának szánt fenyő alján akadnak olyan ágak, amelyeket a talpba faragáskor úgyis levágnánk. Ha nincs türelmünk addig várni, a piacokon most is találhatunk fenyőágakat az árusoknál. 

A tisztítószer alapanyaga az ecet, ehhez kell hozzáadni a tűleveleket. Az eredmény nem csak látványos – hiszen milyen szépen néz ki egy befőttesüvegbe zárt zöldellő fenyőág? –, de roppant hatékony is: kiválóan eltünteti a vízkövet, remek ablaktisztítószer, szuper jó minden szaniterre, WC-tisztításra, a zuhanycsövek csillogóvá varázsolására, tehetjük mosógépbe (szép lesz nem csak a dob, de az üvegajtó is), zsírtalaníthatjuk a sütőt vagy az edényeinket, és fel is moshatunk vele.

A szaga – mert ennek bizony nem illata, hanem kicsit kellemetlen szaga van, még a beáztatott fenyő dacára is –, nem túl kellemes, de ezen különféle illóolajokkal segíthetünk: a legjobban a citrusfélékből készült illóolajok, a narancsos, citromos aromák illenek a fenyőhöz, és ezek elég szépen el is tudják nyomni az ecet maró szagát. 

További előnye, hogy olcsó és kevésbé környezetkárosító, mint bármelyik boltban kapható vegyszeres tisztítószer. Nem csak flakonba, de spray-ként szórófejes palackokba is tölthetjük, így kisebb felületeket is könnyen letakaríthatunk vele. 

Amennyiben az ünnepek alatt készítjük el ezt a bio-tisztítószert (mert ugye akkor van kéznél garantáltan egy fenyőfa), a legjobb eredmény érdekében törekedjünk arra, hogy friss ágrészeket vágjunk le, mivel a fáról már lehullott tűknek már általában kevesebb a nedvességtartalma és haloványabb az illata.

Ha kültéri fákról gyűjtünk gallyakat, rázzuk meg az ágakat, hogy lepotyogjanak a már elszáradt tűlevelek, és felhasználás előtt állítsuk vízbe, sőt, zuhanyoztassuk is le, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincsenek rajtuk apró rovarok – utána szárítsuk meg őket. 

A tisztítószer elkészítése:
Egy nagyobb tálba öntsünk egy üveg étkezési ecetet és áztassuk bele a megtisztított fenyőágakat 1-3 hétre. Az idő leteltével az elkészült tisztítószert szűrjük le, palackozzuk be, öntsük szórófejes üvegekbe és már használhatjuk is. Az ecet sötét aranyszínűvé válik. 

Alternatív megoldásként a tűleveles kis gallyakat azonnal befőttesüvegbe is tehetjük, és ott is felönthetjük őket ecettel, majd légmentesen záródó kupakkal lezárva a polcra kerülhetnek. Két hét múlva ezek is használhatók, de vitathatatlanul szebben mutatnak a polcokon, mint a leszűrt levű társaik. Minél tovább maradnak a fenyőágak az ecetes lében, annál erősebb lesz a fenyőillat, ezért érdemes türelemmel kivárni az idő leteltét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Biogazdálkodás: bejelentkezéstől a tanúsítványig

2019. november 1. 11:43

Számos olyan gazdálkodóval találkozom a hétköznapoban, akik érdekeltek a biotermesztésben, de nem mernek belevágni. Minden adottságuk megvan hozzá, de tartanak a változástól és az ismeretlentől. Akiket csak a bio-ellenőrzéstől való félelem (igen, ilyen is van) tántorít el, azoknak itt egy rövid összefoglaló, mi történik és mire kell számítania egy növénytermesztőnek a bejelentkezéstől a tanúsítvány megszerzéséig.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

80 milliárd eurós üzlet a biogazdálkodás

2018. március 20. 19:27

A fogyasztói igény növekedése mellett a gazdák kedve is egyre nagyobb a bioélelmiszer előllításhoz.