Életmód, gasztronómia

Hogyan párásítsuk télen a lakást, hogy ne penészedjen?

Agrofórum Online

Nagy divatja van a diffúzoroknak manapság, ami alapvetően nem baj, de párásítóból is igen sokféle létezik. Nézzük is, hogyan célszerű párásítani a lakásban?

Az egyik jó hír az, hogy nem kell minden lakásban párásítani. Vannak igen párás lakások, melyeknél pont az a gond, hogy nem tudnak átszellőzni, és az emberi szervezet számára is egy káros folyamat indul el: a penészesedés.

Alapszabály: penészesedő lakásban nem párásítunk!

De hogyan párásítsuk a lakást, ha száraz a levegő?

A központi fűtésű, távfűtésű, padlófűtéses vagy falfűtéses lakásokban igen száraz lehet a levegő, ami szintén nem tesz jót a tüdőnek sem. Ilyenkor számos betegség esetén a párásítást szokták javasolni. Kruppos betegségnél, asztmák egyes típusainál gyakori, hogy kell a párásabb levegő és ehhez már a 80-as években is lehetett kapni speciális párásítót: melegpárát és hidegpárát is adó készülékek formájában.

Ezeknek a régi típusú párásítóknak viszont az volt a bajuk, hogy nagy cseppméretben jött ki a vizes levegő belőlük, mely lecsapódott a falakon, szekrényajtókon, és mint a nedves szaunában, tényleg egy nagy párában úszott az egész helyiség.

A mai modern diffúzorok már sokkal finomabb szemcsével tudnak dolgozni, ahol a levegő párásabb lesz, de nem folyik a falakon, polcokon és szekrényajtókon a víz.

Aromaterápiára és tiszta vízre is valók a diffúzorok?

A diffúzorokat a mai napig gyógyászatban is használják, de az utóbbi években az aromaterápiában is igen kedveltek lettek. Egyesek javasolják a különböző gyógyvizekkel való használatukat is, de mivel a diffúzor hamar vízkövesedhet, az veszélyezteti a gép műszaki állapotát. Ugyanígy a rossz minőségű illóolajok is megmarhatják a belső burkolatot.

A növények szemszögéből sem mindegy, hogy milyen párásítást végzünk. Ha csak a növények miatt szeretnénk párásítani a lakásunkban, akkor a diffúzort tehetjük akár a növények közé is.

A diffúzorokat még a gyógyászatban is használják (fotó: Pixabay)

Ugyanezt a célt szolgálja a cserépedény vízzel megtöltve és a meleg radiátorra téve, csak nyilván modern világunkban már mindenre vannak eszközök és gépek. Emellett a diffúzor hidegködöt képez, míg a radiátorra tett párásító meleg páraként jut a levegőbe. Ugyanígy a régi asztmás és kruppos betegeknél használt párásítók is meleg párát juttattak a levegőbe szinte kizárólag.

Ha viszont gyógyvizekkel akarunk párásítani, akkor ne felejtsük el, hogy a bútorokon és a növények levelén, talaján is megjelenhet sókiválás vagy foltosodás! Ez az adott gyógyvízből kerül a levelekre, felületekre. Ezt eltűntetni nemcsak macerás feladat, de állandó elfoglaltság is lehet, mint amikor a fürdőszobai szaniterek ápolását kell végezni. Minél telítettebb (magasabb EC-jű) vízzel párologtatunk, annál több ilyen feladat is keletkezik.

Melyik a jobb, a hideg vagy a meleg párásítás a lakásban?

A növények szempontjából talán majdnem mindegy. A melegigényes, igazán trópusi növények a meleg és páradús levegőt szeretik, nem véletlen hát, hogy többnyire melegházi növényként ismerjük őket.

Egy télikertben viszont, ahol nem tudunk állandó 25-30 Celsius-fokot tartani, hanem inkább hidegházként funkcionál a téli időszakban, ott szintén mindegy, mert vissza fog hűlni a pára, és az üvegfelületeken lecsapódik nagy cseppeket alkotva a víz.

Ha mindenképpen az aromaterápián túl a párásítás is cél a lakásban, akkor érdemes egy korszerű, cseppméretállítós, időzíthető diffúzort beszerezni, lehetőség szerint könnyen tisztíthatót és ultrahangosat, hogy finom szerkezetű vízpárát juttasson csak a levegőbe.

A diffúzorok és a tisztítás

Talán az egyik legfontosabb kérdés: ha egy diffúzor nincs rendszeresen, megfelelően tisztítva, akkor az problémát is okozhat. Ez nem vicc! A vizes, párás helyek, mint a diffúzor belseje, jó táptalaja a gombáknak, baktériumoknak, és az hosszútávon a tüdőnkre nézve sem lesz jó hatással. Egy diffúzort – ahogy a légkondicionáló rendszereket is – rendszeresen tisztán kell tartani, nem lehet a peremén sem penészfolt, vagy bármi elváltozás, mindig tisztított vagy desztillált vízzel célszerű használni. Ha nem használjuk, akkor takarítsuk ki, szereljük szét annyira, hogy ki tudjon száradni, és csak utána zárjuk vissza a tartályát és egyéb vízzel, párával érintkező részeit, így elkerülhetők a kellemetlenségek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Mire jó a növényekben a szaponin?

2023. június 11. 05:36

A szaponin egy olyan természetben előforduló anyag, mely a növénynek az élősködők elleni védelemhez szükséges anyagként, fitokemikáliaként ismert.

Tanúhegyeket mászva 3. rész: Haláp

2023. február 4. 05:36

A Tapolcai-medence északi szélén magányosan álló, félig elbányászott vulkáni hegy, a Haláp (358 méter) furcsa, rendellenes sziluettjével első látásra kilóg a klasszikus balatoni tanúhegyek közül.