Életmód, gasztronómia

Hogyan párásítsuk télen a lakást, hogy ne penészedjen?

Agrofórum Online

Nagy divatja van a diffúzoroknak manapság, ami alapvetően nem baj, de párásítóból is igen sokféle létezik. Nézzük is, hogyan célszerű párásítani a lakásban?

Az egyik jó hír az, hogy nem kell minden lakásban párásítani. Vannak igen párás lakások, melyeknél pont az a gond, hogy nem tudnak átszellőzni, és az emberi szervezet számára is egy káros folyamat indul el: a penészesedés.

Alapszabály: penészesedő lakásban nem párásítunk!

De hogyan párásítsuk a lakást, ha száraz a levegő?

A központi fűtésű, távfűtésű, padlófűtéses vagy falfűtéses lakásokban igen száraz lehet a levegő, ami szintén nem tesz jót a tüdőnek sem. Ilyenkor számos betegség esetén a párásítást szokták javasolni. Kruppos betegségnél, asztmák egyes típusainál gyakori, hogy kell a párásabb levegő és ehhez már a 80-as években is lehetett kapni speciális párásítót: melegpárát és hidegpárát is adó készülékek formájában.

Ezeknek a régi típusú párásítóknak viszont az volt a bajuk, hogy nagy cseppméretben jött ki a vizes levegő belőlük, mely lecsapódott a falakon, szekrényajtókon, és mint a nedves szaunában, tényleg egy nagy párában úszott az egész helyiség.

A mai modern diffúzorok már sokkal finomabb szemcsével tudnak dolgozni, ahol a levegő párásabb lesz, de nem folyik a falakon, polcokon és szekrényajtókon a víz.

Aromaterápiára és tiszta vízre is valók a diffúzorok?

A diffúzorokat a mai napig gyógyászatban is használják, de az utóbbi években az aromaterápiában is igen kedveltek lettek. Egyesek javasolják a különböző gyógyvizekkel való használatukat is, de mivel a diffúzor hamar vízkövesedhet, az veszélyezteti a gép műszaki állapotát. Ugyanígy a rossz minőségű illóolajok is megmarhatják a belső burkolatot.

A növények szemszögéből sem mindegy, hogy milyen párásítást végzünk. Ha csak a növények miatt szeretnénk párásítani a lakásunkban, akkor a diffúzort tehetjük akár a növények közé is.

A diffúzorokat még a gyógyászatban is használják (fotó: Pixabay)

Ugyanezt a célt szolgálja a cserépedény vízzel megtöltve és a meleg radiátorra téve, csak nyilván modern világunkban már mindenre vannak eszközök és gépek. Emellett a diffúzor hidegködöt képez, míg a radiátorra tett párásító meleg páraként jut a levegőbe. Ugyanígy a régi asztmás és kruppos betegeknél használt párásítók is meleg párát juttattak a levegőbe szinte kizárólag.

Ha viszont gyógyvizekkel akarunk párásítani, akkor ne felejtsük el, hogy a bútorokon és a növények levelén, talaján is megjelenhet sókiválás vagy foltosodás! Ez az adott gyógyvízből kerül a levelekre, felületekre. Ezt eltűntetni nemcsak macerás feladat, de állandó elfoglaltság is lehet, mint amikor a fürdőszobai szaniterek ápolását kell végezni. Minél telítettebb (magasabb EC-jű) vízzel párologtatunk, annál több ilyen feladat is keletkezik.

Melyik a jobb, a hideg vagy a meleg párásítás a lakásban?

A növények szempontjából talán majdnem mindegy. A melegigényes, igazán trópusi növények a meleg és páradús levegőt szeretik, nem véletlen hát, hogy többnyire melegházi növényként ismerjük őket.

Egy télikertben viszont, ahol nem tudunk állandó 25-30 Celsius-fokot tartani, hanem inkább hidegházként funkcionál a téli időszakban, ott szintén mindegy, mert vissza fog hűlni a pára, és az üvegfelületeken lecsapódik nagy cseppeket alkotva a víz.

Ha mindenképpen az aromaterápián túl a párásítás is cél a lakásban, akkor érdemes egy korszerű, cseppméretállítós, időzíthető diffúzort beszerezni, lehetőség szerint könnyen tisztíthatót és ultrahangosat, hogy finom szerkezetű vízpárát juttasson csak a levegőbe.

A diffúzorok és a tisztítás

Talán az egyik legfontosabb kérdés: ha egy diffúzor nincs rendszeresen, megfelelően tisztítva, akkor az problémát is okozhat. Ez nem vicc! A vizes, párás helyek, mint a diffúzor belseje, jó táptalaja a gombáknak, baktériumoknak, és az hosszútávon a tüdőnkre nézve sem lesz jó hatással. Egy diffúzort – ahogy a légkondicionáló rendszereket is – rendszeresen tisztán kell tartani, nem lehet a peremén sem penészfolt, vagy bármi elváltozás, mindig tisztított vagy desztillált vízzel célszerű használni. Ha nem használjuk, akkor takarítsuk ki, szereljük szét annyira, hogy ki tudjon száradni, és csak utána zárjuk vissza a tartályát és egyéb vízzel, párával érintkező részeit, így elkerülhetők a kellemetlenségek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

2023. február 8. 05:36

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi más értéke is lehet még a petrezselyemnek?

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

Demeter Chocolate, a Csokimennyország

2022. március 28. 04:36

A Demeter család neve jól ismert Kiskunlacházán, hiszen a kilencvenes évektől kezdődően működtettek cukrászdát a településen. A Demeter Chocolate gyökerei így igen régre nyúlnak vissza.