Életmód, gasztronómia

Honnan jön az organikus?

Agrofórum Online

Az Európai Unióban egyre növekszik az ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása, miközben az ilyen árucikkek behozatali mértéke 2019 és 2020 között kissé csökkent.

Az Európai Bizottság „Az organikus agrár-élelmiszeripari termékek behozatala az EU-ba: a legfontosabb fejlemények 2020-ban” című közleménye tartalmazza a fő mutatókat.

2020-ban a trópusi gyümölcsök és az organikus rizs behozatala fellendült, miközben a cukoré, liszté, és egyéb gabonaféléké csökkent. Ugyanebben az évben az EU 2,79 millió tonna bio-élelmiszeripari terméket importált, azaz 1,9%-kal kevesebbet, mint 2019-ben (2,85 millió tonna). Az áruk (beleértve a gabonaféléket, a növényi olajokat és az olajos magvakat, a cukrot, a tejport, a vajat, a pörköletlen kávét és a kakaót) a 2020-as behozatal mennyiségének 48%-át, értékben pedig 29%-át tették ki. Egyéb primer termékek (beleértve a húskészítményeket, gyümölcsöket, zöldségeket, joghurtot és mézet) az import 42%-át, értékben pedig 53%-át tették ki.

A legnagyobb mennyiségű biotermék Hollandián keresztül kerül az EU-ba (ez a teljes importmennyiség mintegy 31%-a). Az országot Németország (18%), Belgium (11%) és Franciaország (10%) követi a sorban. Az EU fő ökológiai termék-beszállítói Ecuador (12%), a Dominikai Köztársaság (9%), Kína (8%) és Ukrajna (8%).

A Bizottság jelentése értelmében az organikus zöldségek és gyümölcsök importja bizonyult a legélénkebbnek: az EU 1,29 millió tonnát hozott be 2020-ban (a teljes importmennyiség 46%-a). Ennek nagy részét trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek (65% organikus gyümölcs és zöldség) teszik ki. A trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek behozatala 2020-ban meredeken, 0,84 millió tonnára nőtt (+ 9%). A citrusfélék (+ 31%) és az egyéb organikus gyümölcsök (+ 7%) importja is növekedett. Csak az organikus gyümölcslevek importja csökkent 2020-ban (-11%).     

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Kevesebb élő szarvasmarhát és juhot exportál az EU idén

2020. május 2. 10:47

A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellet az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak.

Az EU kiterjeszti az ukrán gabonaimportra vonatkozó korlátozásokat

2023. június 6. 07:36

Az Európai Bizottság közölte, hogy szeptember 15-ig meghosszabbítja azt a megállapodást, amellyel Ukrajna EU-s szomszédai közül öt korlátozhatja az ukrán gabona behozatalát.

280 százalékkal nőtt az importált amerikai szójabab mennyisége az EU-ban

2018. augusztus 3. 06:52

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az amerikai szójabab részesedése a júliusi 360 ezer tonnával 37 százalékra nőtt az uniós importban, szemben az egy évvel korábbi 9 százalékkal.

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

2019. április 15. 09:47

Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél.