8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Így készül a házi pörkölt mandula, mogyoró

Agrofórum Online

Az olajos magokból készült csemegék talán a legizgalmasabbak, ha nassolni van kedvünk. A pörkölt mandula és mogyoró sokféleképpen ízesíthető, így akár kiváló vendégvárónak, antipasti mellé, vagy csak úgy, önmagában egy jó film és egy meleg pokróc társaságában.

Édesen vagy sósan?

Őszinte leszek: bárhogyan finom! De ha intenzív ízekre vágyunk, akkor a pörkölésnél, pirításnál mindegyik verziónál legalább egy csipet sót teszünk hozzá, mert a só mindig kihozza az ízeket. Bizony, még az édességek esetében is egy csipet só nagyon meg tudja bolondítani az ízélményt, ha már egy gourmet manufaktúra szemén keresztül nézem a gasztronómiát.

Az már érdekesebb kérdés, hogy milyen zsiradékon pörköljünk, pirítsunk, mert nem minden olajjal lesz ízletes a végeredmény.

Ugye alapjáraton az olívaolajjal nem szokás azért főzni, mert az értékes beltartalma az olívaolajnak sérül, elveszik. De ha például egy kevéske olívaolajjal pirítunk, majd a fűszerezés után még hozzákeverünk frissen is olajat, akkor jut is marad is alapon a beltartalom is megmarad. Olívaolajjal főleg a sós verziókat érdemes készíteni.

Édes csemegéhez inkább a semlegesebb ízű olajakat ajánlom, akár szőlőmagolaj, akár szezámolaj, mákolaj, de a házi vaj is kiváló lesz. Ez utóbbi főleg azért, mert alapból édeskésebb.

Édességnek olajos magvak

Nekem a nagy kedvencem az, amikor kevéske vajon összepirítom a szecsuáni borsot, kevéske mézet, fahéjat és abba forgatom bele a magvakat. A méz miatt egy finom bevonat keletkezik a magokon és jobban tapadnak meg rajtuk a fűszerek is.

Ugyanígy a pirított mogyoróhoz, mandulához jól illeszkedik édeskés verzióban egy kevéske kakaópor is, csipet vaníliával.

A kevéske zsiradék alatt ilyenkor azt értem, hogy csak pont annyi kell a serpenyőbe, hogy ne égjenek a pirítás során a magvak, hanem csak sercegve piruljanak. Ez akár az egy teáskanálnyi mennyiség is lehet egy 250 g mandula esetében.

Jobb-e a blansírozott?

Abban az esetben, ha a héjat amúgy sem szeretjük a mandulán vagy mogyorón, akkor a blansírozott magokkal jobban járunk, viszont mivel ezek felülete sokkal simább, nehezebben is maradnak meg a fűszerek rajta bevonatként.

Sós nassolnivalóként

Chilirajongóknak az a jó hírem, hogy itt aztán bármit ki lehet próbálni, ami csak ízlésünkbe belefér. A fokhagymás chiliporos ízvilágtól kedve a különböző sófajták kipróbálásáig rengeteg lehetőségünk van. Az a legjobb, ha a fűszereket kombináljuk, mert akkor lesz izgalmas az ízvilág.

Ha wasabival próbálkozunk, akkor először csak csínyán használjuk, mert könnyű túladagolni. Ugyanígy a bitang erős chilifajtákkal is, mint a Moruga Scorpio poroktól a Carolina reaperig, inkább csak késhegynyivel kezdjük, még lehet, hogy az is sok!

A sós nassolnivalónál, ha egy csipet ecetet is használunk vagy citromlevet, akkor a savanyú-sós íz még jobban fog érvényesülni, olyan igazán ízletes dolgokat lehet kialakítani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Mi bántja a mandula termését?

2020. augusztus 3. 06:22

F. Klára kérdése. Mézgásodást figyeltem meg mandulám termésein, melyek sajnos idő előtt le is hullanak. Mi bánthatja a terméseket?

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

2020. október 25. 10:51

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.

Felgyorsult a gabonalisztharmat terjedése

2020. március 23. 08:47

Mint ahogy az várható volt, a vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatossá vált, meleg, napsütéses napokon 10 hálócsapásban 5-6 bogarat is látni lehet.