Életmód, gasztronómia

Így komposztáljunk a lakásban!

Agrofórum Online

Mióta egyre nagyobb divat otthon komposztálni, azóta egyre több okos megoldás születik a lakásban való komposztálásra is. Elmondok pár trükköt, hogyan oldottam én meg még társasházlakó időszakomban az otthoni komposztálást. Így komposztáljunk a lakásban!

Bizony, minden konyhában bőven van zöldhulladék, még talán akkor is, ha amúgy az ételt rendeljük. Eszünk almát, hámozunk kivit és így tovább. Ha viszont van zöldhulladék, akkor egy mai kor embere már csak nem dobja simán a kukába, hanem elkezd gondolkodni, hogy mit is lehetne vele kezdeni.

Gilisztahumusz-készítő az otthon dísze

Mindig kíváncsi voltam a lakásban hogyan lehet mindenféle olyan állatot tartani, amit megfigyelhetünk, legalábbis életmódját tekintve. Így volt egy időben hangyafarmom – Próbálják ki, nagyon izgalmas!-, de sajnos a gilisztavárról lecsúsztam, mert idő előtt kertes házba sikerült költözzünk, és ott már a kertben őrködünk a gilisztákon.

Ha valaki keresgélt az interneten, hogyan komposztáljunk a lakásban témakörben, akkor biztosan találkozott már a bútornak álcázott gilisztahumusz-készítővel. Egy többrétegű “edényt” képzeljünk el, de messze nem edény kinézete van. Inkább mint egy kis „puff”, amit az ülőgarnitúra részeként használhatunk. Az ülőlapot felhajtva beledobáljuk a zöldhulladékot, visszacsukjuk a szagmentesen záródó fedelet és máris dolgozhatnak a földigiliszták a ládában. Alul van egy kis ajtó, ahol kinyerhető a kész gilisztahumusz és már indulhat is a virágok átültetése a friss otthoni talajba.

Biohulladék-tároló és otthoni komposztálók

Két irány lett az utóbbi időben, ami az otthoni komposztálást segíti. Az egyik irány, amikor csak tároljuk a zöldhulladékot a lakásban, és ehhez egy olyan kis láda vagy zárható tetejű bödön van, mely szagmentesen tudja megoldani akár az egy heti tárolást is. Így ha például közösségi kertben munkálkodunk, akkor így van idő összegyűjteni a biohulladékot és oda elvinni, ráadásul mindezt valami dizájnos kis edénykében, így akár tömegközlekedéssel is szállítható lesz. Általában 2 és 5 literes űrtartalom fér bele ezekbe a tárolókba.

Minden konyhában bőven van zöldhulladék
Minden konyhában bőven van zöldhulladék (https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-egeszseges-no-etkezes-7513225/)

Az otthoni komposztálókra is nagyon jó megoldások léteznek már, így aki a lakásban komposztálásban gondolkodik, nem kell attól tartania, hogy egy ronda, messze nem a lakásba illő újabb “csetresz” lesz a szobatársa.

Nagyon dizájnos, tényleg esztétikus és szagmentesen záró komposztálókat lehet kapni lakáskivitelre is.

Honnan szerezzünk gilisztát?

Ha addig eljutottunk, hogy legyen otthonra egy giliszták általi komposztáló berendezésünk, akkor honnan szerezzünk gilisztát?

Mivel itt csak úgy nem jelennek meg, mint a kertben lévő komposztálóban és a komposztgiliszta sem csak úgy “keletkezik”, így egyrészt vásárolhatunk, akár az interneten is komposztgilisztát, de ami még egyszerűbb, hogy ha van a környezetünkben horgászbolt, akkor gilisztákkal teli dobozzal jöhetünk onnan is haza, viszonylag fillérekért.

Nem minden giliszta egyforma! Nem mindegy, hogy milyen típusú gilisztákat alkalmazunk, mert erre a célra a legalkalmasabb fajok a vörös trágyagiliszta (Eisenia fetida) és a vöröslő giliszta (Lumbricus rubellus). Ezek a jószágok kizárólag lebomló szerves anyagokkal táplálkoznak, a legjobban akkor érzik magukat, ha fénytől elzárva, 10 °C és 27 °C között, megfelelően nedves (de nem túl nedves!) és oxigéndús környezetben tartjuk őket. Amennyiben sikerül megvalósítanunk ezeket a körülményeket, gilisztáink szaporodni fognak, így nem kell attól tartani, hogy gilisztautánpótlás nélkül marad komposztunk.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Állandó körforgásban - a talaj nitrogéntartalma

2021. október 31. 04:36

A nitrogénnek általában több mint 95%-a a feltalajban, szerves kötésben van jelen, humuszanyagokban, növényi maradványokban, a talaj biomasszájában és az elhalt szervezetekben.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.

A humuszképződés folyamata és jelentősége

A humusz a talaj egy sajátos és igen fontos alkotórésze. A humuszvegyületek talajspecifikusak, miszerint 85-90%-ban csak a talajban fordulnak elő. Tulajdonképpen a talajba jutott szerves anyagok azon része, ami már átesett a humifikáció folyamatán. Ehhez a folyamathoz viszont elengedhetetlen a talajlakó mikroorganizmusok tevékenysége.