Életmód, gasztronómia

Így komposztáljunk a lakásban!

Agrofórum Online

Mióta egyre nagyobb divat otthon komposztálni, azóta egyre több okos megoldás születik a lakásban való komposztálásra is. Elmondok pár trükköt, hogyan oldottam én meg még társasházlakó időszakomban az otthoni komposztálást. Így komposztáljunk a lakásban!

Bizony, minden konyhában bőven van zöldhulladék, még talán akkor is, ha amúgy az ételt rendeljük. Eszünk almát, hámozunk kivit és így tovább. Ha viszont van zöldhulladék, akkor egy mai kor embere már csak nem dobja simán a kukába, hanem elkezd gondolkodni, hogy mit is lehetne vele kezdeni.

Gilisztahumusz-készítő az otthon dísze

Mindig kíváncsi voltam a lakásban hogyan lehet mindenféle olyan állatot tartani, amit megfigyelhetünk, legalábbis életmódját tekintve. Így volt egy időben hangyafarmom – Próbálják ki, nagyon izgalmas!-, de sajnos a gilisztavárról lecsúsztam, mert idő előtt kertes házba sikerült költözzünk, és ott már a kertben őrködünk a gilisztákon.

Ha valaki keresgélt az interneten, hogyan komposztáljunk a lakásban témakörben, akkor biztosan találkozott már a bútornak álcázott gilisztahumusz-készítővel. Egy többrétegű “edényt” képzeljünk el, de messze nem edény kinézete van. Inkább mint egy kis „puff”, amit az ülőgarnitúra részeként használhatunk. Az ülőlapot felhajtva beledobáljuk a zöldhulladékot, visszacsukjuk a szagmentesen záródó fedelet és máris dolgozhatnak a földigiliszták a ládában. Alul van egy kis ajtó, ahol kinyerhető a kész gilisztahumusz és már indulhat is a virágok átültetése a friss otthoni talajba.

Biohulladék-tároló és otthoni komposztálók

Két irány lett az utóbbi időben, ami az otthoni komposztálást segíti. Az egyik irány, amikor csak tároljuk a zöldhulladékot a lakásban, és ehhez egy olyan kis láda vagy zárható tetejű bödön van, mely szagmentesen tudja megoldani akár az egy heti tárolást is. Így ha például közösségi kertben munkálkodunk, akkor így van idő összegyűjteni a biohulladékot és oda elvinni, ráadásul mindezt valami dizájnos kis edénykében, így akár tömegközlekedéssel is szállítható lesz. Általában 2 és 5 literes űrtartalom fér bele ezekbe a tárolókba.

Minden konyhában bőven van zöldhulladék
Minden konyhában bőven van zöldhulladék (https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-egeszseges-no-etkezes-7513225/)

Az otthoni komposztálókra is nagyon jó megoldások léteznek már, így aki a lakásban komposztálásban gondolkodik, nem kell attól tartania, hogy egy ronda, messze nem a lakásba illő újabb “csetresz” lesz a szobatársa.

Nagyon dizájnos, tényleg esztétikus és szagmentesen záró komposztálókat lehet kapni lakáskivitelre is.

Honnan szerezzünk gilisztát?

Ha addig eljutottunk, hogy legyen otthonra egy giliszták általi komposztáló berendezésünk, akkor honnan szerezzünk gilisztát?

Mivel itt csak úgy nem jelennek meg, mint a kertben lévő komposztálóban és a komposztgiliszta sem csak úgy “keletkezik”, így egyrészt vásárolhatunk, akár az interneten is komposztgilisztát, de ami még egyszerűbb, hogy ha van a környezetünkben horgászbolt, akkor gilisztákkal teli dobozzal jöhetünk onnan is haza, viszonylag fillérekért.

Nem minden giliszta egyforma! Nem mindegy, hogy milyen típusú gilisztákat alkalmazunk, mert erre a célra a legalkalmasabb fajok a vörös trágyagiliszta (Eisenia fetida) és a vöröslő giliszta (Lumbricus rubellus). Ezek a jószágok kizárólag lebomló szerves anyagokkal táplálkoznak, a legjobban akkor érzik magukat, ha fénytől elzárva, 10 °C és 27 °C között, megfelelően nedves (de nem túl nedves!) és oxigéndús környezetben tartjuk őket. Amennyiben sikerül megvalósítanunk ezeket a körülményeket, gilisztáink szaporodni fognak, így nem kell attól tartani, hogy gilisztautánpótlás nélkül marad komposztunk.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Ássunk vagy sem: tapasztalatok - 2. rész

2022. szeptember 19. 05:37

Az elmúlt 8 év alatt igen sok saját tapasztalatot szedtem össze, és gazdatársakkal is sokat kísérletezünk a no-till témában, így nem is csoda, hogy van bőven valódi tapasztalat benne. Most ezt szeretném megosztani.

Állandó körforgásban - a talaj nitrogéntartalma

2021. október 31. 04:36

A nitrogénnek általában több mint 95%-a a feltalajban, szerves kötésben van jelen, humuszanyagokban, növényi maradványokban, a talaj biomasszájában és az elhalt szervezetekben.

Miért fontos a magas humusztartalom a talajban?

2023. december 14. 04:38

Miért fontos, hogy a talajnak magas legyen a humusztartalma? Mi az a humusz? Válaszukat előre is köszönöm!