4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Életmód, gasztronómia

Így válik ehetővé a tölgymakk

Agrofórum Online

Első pillantásra igencsak bizarr látványt nyújt a tölgymakkzselé, de ha megkóstoljuk, rájövünk, hogy nem is olyan rossz, ráadásul egészséges, különleges – nem véletlen, hogy a világ túlsó felén valóságos ínyencségnek számít.

Tudta, hogy a világ túlsó felén megeszik a tölgy termését, vagy azt, hogy valójában az emberek már az őskor óta fogyasztanak makkot? Olyannyira, hogy például a makkból készült ételek ma is a koreai gasztronómia szerves részét képezik.

Nyersen nem ehető

A gesztenyéhez hasonlóan a makk is feldolgozást igényel ahhoz, hogy finom és fogyasztható legyen. Ha ezt a lépést kihagynánk, a friss makk a benne lévő tanninok miatt meglehetősen kellemetlen, kesernyés ízű lenne. A makk pörkölésével vagy többszöri vizes áztatásával azonban eltávolíthatjuk belőle a csersavakat. Ezzel csökkenthetjük a kesernyés mellékízt és a makk rögvest ízletes csemegévé válik.

Zselé vagy puding?

Koreában makkzselének hívják, itthon meglehet, pudingnak neveznénk, mivel makkból, vízből és cukorból/sóból készül. Vegán, gluténmentes és rendkívül egészséges, mivel rostdús, kalóriaszegény, sőt, alacsony glikémiás-indexe van. Mindemellett kalciumot, foszfort és káliumot is tartalmaz, amelyek támogatják a csontok egészségét, az izomműködést, valamint a szív- és érrendszer egészségét.

Áztatással készül

A makkzselé koreai neve dotori-muk, amelyben a dotori annyit tesz, „makk”, a muk pedig a különféle növényi alapú zselékre utal. Ez a legnépszerűbb zselétípus Koreában. A dotori-mukot hagyományosan megpucolt tölgymakk-őrleményből készítik, vizes áztatással. Miután az őrlemény leülepedett, leöntik róla a vizet és friss vizet adnak hozzá. Ezt a folyamatot többször megismétlik.

Ideális esetben az így kapott massza csak minimális csersavat tartalmaz, és főként keményítőből áll. Ha a vizes makkmasszát megfelelően felmelegítik, az sűrítőanyagként működik: a folyadék először folyékony géllé alakul át, amely kihűlés után kocsonyává szilárdul. Végül az így kapott zselé darabokra vágható, és számos ételben felhasználható.

A makkzselé-liszt elnevezésű por szinte minden szupermarketben kapható, így otthon is könnyen és gyorsan elkészíthető. Mindössze össze kell keverni némi vízzel a port, és zselévé főzni. (Magyarországon „makkliszt” néven árulják, jellemzően bioboltokban és a weben.)

Önmagában is finom

A makkzselé önmagában is finom, de még jobb, ha más ételekhez keverve fogyasztjuk, megfűszerezve, szószokkal ízesítve. Az íze leginkább a dió ízére emlékeztet, az állaga pedig a zseléfélékre és a kocsonyára, de annál rugalmasabb és sűrűbb textúrájú.

Nem olvad el a szájban, kicsit rágós, sima felületű. Pálcikával enni nem könnyű, mert csúszik és törik, de a gyakorlott makkzselé-fogyasztóknak általában ez nem okoz nehézséget.

Többnyire sós ételekhez használják fel, fűszeres mártásokkal. Leggyakrabban szójaszósszal ízesítik, amit chiliporral, mogyoróhagymával vagy fokhagymával, szezámmaggal és pirított szezámolajjal kevernek össze.

Készen is megvásárolható

Ha Koreában járunk, könnyen vásárolhatunk kész makkzselét. A legtöbb koreai szupermarketben ugyanis ma már műanyag dobozokba csomagolva árulják. A hagyományos piacokon is mindig van legalább egy árus, aki makkzselére specializálódott.

Ezek a zselék jellemzően frissen készülnek a helyszínen, és tömb formában vagy tányérra porciózva lehet megvásárolni őket. Egy darab makkzselé átlagosan 2000-5000 KRW-ba (450-1500 Ft) kerül.

A friss makkzselé akár egy hétig is eltartható, ha hűvös, árnyékos helyen tároljuk – és nem a hűtőszekrényben! A zselé ugyanis hajlamos megdermedni a hűtőben, és így elveszíti jellegzetes „ruganyosságát”. Bár a merev dotori-mukot megpuhíthatjuk, ha kis időre meleg vízbe tesszük vagy rövid ideig blansírozzuk, az eredeti állagát nem biztos, hogy teljesen visszanyeri.

Dél-Koreában így készül a makkzselé:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Egy, csak egy leány van a gáton - Hotyek Zita szőlész és kádármester

2021. december 10. 04:36

Hotyek Zita szőlészként dolgozik, de a kádár mesterséget is elsajátította, és ha ideje engedi, részt vesz a családi műhely munkájában.

Megemelték a támogatást, növekszik az erdőtelepítési kedv!

2020. február 6. 04:36

Mocz Andrást, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének Elnökét az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.

Növény-folklór: a kertben élő növényekkel kapcsolatos mítoszok, legendák és babonák I.

2022. december 22. 11:34

Egyes növények a legtöbb kultúrában varázslatos erővel bírnak, ráadásul az évszázadok alatt a hozzájuk kötődő megjegyzések és szokások olyannyira beleépültek a mindennapi életünkbe, hogy talán már észre sem vesszük őket.