4℃ 2℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Életmód, gasztronómia

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

Agrofórum Online

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Nyilván, a gyerekek mellé szülő is kell, aki elintézi a veszélyesebb, vágási-sütési folyamatot, de az alapokhoz, az elkészítéshez elég néhány szorgos gyermek-kéz vagy egy-két lelkes amatőr, aki úgy döntött, ezzel a süteménnyel lenyűgözi a családját! 

Ehhez a recepthez ugyanis kész leveles tészta lapokat kell használni, amit a legtöbb élelmiszerboltban megtalálunk (ráadásul az ára is egész kedvező), ezen kívül pedig csupán néhány almára, némi porcukorra és fahéjra lesz szükségünk. 

A másik három gyerekünk is szívesen vesz részt, ha almarózsa készül a konyhában, hiszen ezt a süteményt nem lehet elrontani, rém gyorsan elkészül, és a végeredmény sokkal különlegesebb, mint bármilyen almás pite, bundás alma vagy almás rétes, amelyek egyébként sokkal komolyabb tudást is igényelnek. 

Hozzávalók: 1 csomag vajas- leveles tészta lap (fagyasztott), 3 alma, 5 ek cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 csésze víz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé.

Elkészítés:

1.) Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Érdemes piros almákat választani, hogy az elkészült almarózsák szirmai szép élénkek legyenek.

2.) Egy fazékban feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a forrásban levő vízbe merítjük mindössze 2 percre – ettől kellemesen lágyak lesznek a szeletek, könnyű lesz meghajlítani őket, amikor feltekerjük a tésztacsíkokat. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük őket a fazékból, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.

3.) A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk egy éles késsel. Megszórjuk a porcukros, fahéjas, citromhéjas keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.

4.) A tésztacsíkokat végigrakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy azok kissé fedjék egymást, majd szorosan felcsavarjuk őket. A tészta végét kissé nedves újjal odacsíptetjük az oldalához, majd muffinsütőbe / sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. 220 fokon sütjük 25 percig – a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja –, majd miután kissé kihűlt, megszórjuk porcukorral.

Ez a recept annyiban más, hogy a készítő nem főzi meg az almaszeleteket, csupán citromos vízbe áztatja a lágyság érdekében, illetve dupla tésztacsíkokat használ a feltekerés során. 

Ajándékba is elkészíthetjük (selyempapírba csomagolva, díszdobozban lélegzetelállítóan festenek!), de vendégeknek is tálalhatjuk, gyerekzsúrokba vihetjük – a siker egészen biztosan nem marad el!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

2024. március 9. 08:10

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.