Életmód, gasztronómia

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

Agrofórum Online

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Nyilván, a gyerekek mellé szülő is kell, aki elintézi a veszélyesebb, vágási-sütési folyamatot, de az alapokhoz, az elkészítéshez elég néhány szorgos gyermek-kéz vagy egy-két lelkes amatőr, aki úgy döntött, ezzel a süteménnyel lenyűgözi a családját! 

Ehhez a recepthez ugyanis kész leveles tészta lapokat kell használni, amit a legtöbb élelmiszerboltban megtalálunk (ráadásul az ára is egész kedvező), ezen kívül pedig csupán néhány almára, némi porcukorra és fahéjra lesz szükségünk. 

A másik három gyerekünk is szívesen vesz részt, ha almarózsa készül a konyhában, hiszen ezt a süteményt nem lehet elrontani, rém gyorsan elkészül, és a végeredmény sokkal különlegesebb, mint bármilyen almás pite, bundás alma vagy almás rétes, amelyek egyébként sokkal komolyabb tudást is igényelnek. 

Hozzávalók: 1 csomag vajas- leveles tészta lap (fagyasztott), 3 alma, 5 ek cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 csésze víz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé.

Elkészítés:

1.) Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Érdemes piros almákat választani, hogy az elkészült almarózsák szirmai szép élénkek legyenek.

2.) Egy fazékban feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a forrásban levő vízbe merítjük mindössze 2 percre – ettől kellemesen lágyak lesznek a szeletek, könnyű lesz meghajlítani őket, amikor feltekerjük a tésztacsíkokat. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük őket a fazékból, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.

3.) A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk egy éles késsel. Megszórjuk a porcukros, fahéjas, citromhéjas keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.

4.) A tésztacsíkokat végigrakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy azok kissé fedjék egymást, majd szorosan felcsavarjuk őket. A tészta végét kissé nedves újjal odacsíptetjük az oldalához, majd muffinsütőbe / sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. 220 fokon sütjük 25 percig – a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja –, majd miután kissé kihűlt, megszórjuk porcukorral.

Ez a recept annyiban más, hogy a készítő nem főzi meg az almaszeleteket, csupán citromos vízbe áztatja a lágyság érdekében, illetve dupla tésztacsíkokat használ a feltekerés során. 

Ajándékba is elkészíthetjük (selyempapírba csomagolva, díszdobozban lélegzetelállítóan festenek!), de vendégeknek is tálalhatjuk, gyerekzsúrokba vihetjük – a siker egészen biztosan nem marad el!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

A füge levele is hasznosítható, ezt kevesen tudják

2023. július 24. 13:10

Már a múlté az, hogy a fügét az egzotikus növények közé soroljuk, hiszen napjainkban – minimális odafigyeléssel – gyakorlatilag az ország bármely részén sikerrel lehet neveli.

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 1. rész

2021. április 10. 03:36

Itt az idő, teret kell szentelnünk annak az ételnek, amely idehaza nem is egyszerűen csak egy étel, hiszen sokan a nemzeti öndefiníciónk egyik alappilléreként is tekintenek rá: a töltött káposztának.

Töltött paprika - pontyból

2019. március 10. 07:24

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.