Életmód, gasztronómia

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

Agrofórum Online

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Nyilván, a gyerekek mellé szülő is kell, aki elintézi a veszélyesebb, vágási-sütési folyamatot, de az alapokhoz, az elkészítéshez elég néhány szorgos gyermek-kéz vagy egy-két lelkes amatőr, aki úgy döntött, ezzel a süteménnyel lenyűgözi a családját! 

Ehhez a recepthez ugyanis kész leveles tészta lapokat kell használni, amit a legtöbb élelmiszerboltban megtalálunk (ráadásul az ára is egész kedvező), ezen kívül pedig csupán néhány almára, némi porcukorra és fahéjra lesz szükségünk. 

A másik három gyerekünk is szívesen vesz részt, ha almarózsa készül a konyhában, hiszen ezt a süteményt nem lehet elrontani, rém gyorsan elkészül, és a végeredmény sokkal különlegesebb, mint bármilyen almás pite, bundás alma vagy almás rétes, amelyek egyébként sokkal komolyabb tudást is igényelnek. 

Hozzávalók: 1 csomag vajas- leveles tészta lap (fagyasztott), 3 alma, 5 ek cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 csésze víz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé.

Elkészítés:

1.) Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Érdemes piros almákat választani, hogy az elkészült almarózsák szirmai szép élénkek legyenek.

2.) Egy fazékban feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a forrásban levő vízbe merítjük mindössze 2 percre – ettől kellemesen lágyak lesznek a szeletek, könnyű lesz meghajlítani őket, amikor feltekerjük a tésztacsíkokat. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük őket a fazékból, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.

3.) A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk egy éles késsel. Megszórjuk a porcukros, fahéjas, citromhéjas keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.

4.) A tésztacsíkokat végigrakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy azok kissé fedjék egymást, majd szorosan felcsavarjuk őket. A tészta végét kissé nedves újjal odacsíptetjük az oldalához, majd muffinsütőbe / sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. 220 fokon sütjük 25 percig – a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja –, majd miután kissé kihűlt, megszórjuk porcukorral.

Ez a recept annyiban más, hogy a készítő nem főzi meg az almaszeleteket, csupán citromos vízbe áztatja a lágyság érdekében, illetve dupla tésztacsíkokat használ a feltekerés során. 

Ajándékba is elkészíthetjük (selyempapírba csomagolva, díszdobozban lélegzetelállítóan festenek!), de vendégeknek is tálalhatjuk, gyerekzsúrokba vihetjük – a siker egészen biztosan nem marad el!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Gombapaprikás

2018. március 23. 09:27

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.

Süssünk árvácskás kekszet!

2024. április 1. 08:10

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?