Életmód, gasztronómia

Jelölés nélkül nem tartalmazhatnak „tücsköt, bogarat” az élelmiszerek

Nébih

Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nébih-hez a rovarokat tartalmazó élelmiszerek kapcsán.

Régi rovar, új élelmiszer

A rovar alapú élelmiszerek ún. új élelmiszernek* minősülnek. E kategóriába soroljuk azokat az élelmiszereket, melyeknél nem igazolt, hogy 1997. május 15-ét megelőzően hagyományosan fogyasztották az EU területén.

Az új élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók forgalomba. Az új összetevők biztonságosságának átfogó értékelését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi, majd a jóváhagyásról egy tagállami képviselőkből álló testület dönt. Pozitív döntés esetén az EU Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt.

Fontos kiemelni, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő.

Mi Magyarország álláspontja a témában?

Magyarország nem támogatta a rovar összetevők új élelmiszerként való forgalomba hozatalának engedélyezését. Nincs komoly fehérjehiány, ezért hazánk nem tartja indokoltnak a rovarok élelmiszerként történő fogyasztását az EU-ban. Mivel azonban a tagállamok többsége megszavazta a kérelmeket, így a Bizottság elfogadta azokat.

Mely rovarokat használhatják fel élelmiszerben?

  • Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár) – 2021. június 22. óta engedélyezve
  • Fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska) – 2021. december 5. óta engedélyezve
  • Közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva) – 2022. március 1. óta engedélyezve
  • Fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök) – 2022. március 3. óta engedélyezve
  • Az Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por – 2023. január 24. óta engedélyezve
  • Fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák) – 2023. január 26. óta engedélyezve

Ezek csak az engedélyekben szereplő előírások (pl. termékkategóriák, amelyekben felhasználhatóak, maximális mennyiségek, jelölési követelmények és specifikációs előírások, mint a feldolgozás előtti táplálékmegvonás) szigorú betartása mellett hozhatók forgalomba. Például az „Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított porból” a sokmagvas kenyér 100g-ja legfeljebb 2g-ot tartalmazhat.

Kötelező jelölni

Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. A forgalomba hozatalt engedélyező végrehajtási rendeletek a feltüntetendő pontos megnevezést is tartalmazzák.
Emellett – ahol releváns – az allergiás keresztreakcióra való kötelező utalásról is rendelkeznek.

Az allergiás keresztreakciókra vonatkozó jelölések a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is kötelezőek. Ezt például egy kereskedelmi egységben jelölhetik a polccímkén, de elhelyezhetnek dedikált digitális eszközöket, vagy kitehetnek egy tájékoztatót, hogy az érintettek kitől kérdezhetik meg az allergénekkel kapcsolatos információkat.

E-számnak álcázva?

Ahogy a jelenlét elhallgatásától, úgy attól sem kell tartani, hogy E-számnak „álcázva” rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben. E-száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak** van. A rovarok nem tartoznak ebbe a körbe, azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni, és új élelmiszerként engedélyezték őket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Gumórontó fonálféreg egy romániai vetőburgonya tételben

2018. február 22. 08:37

Gumórontó fonálférget (Ditylenchus destructor) azonosított egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányból múlt héten a Nébih laboratóriuma.

Az őstermelői jogviszony igazolása a Nébihnél igényelhető

2020. október 28. 06:57

A pályázatok közelgő beadási határidejére való tekintettel felhívják az érintettek figyelmét, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások igénybevételéhez szükséges az őstermelői jogviszonyuk igazolása.

Az eGN adategyeztetésben érintett gazdálkodókat a Nébih megkeresi

2024. február 23. 15:41

Február 15. éjfélig lehetett feltölteni a gazdálkodási naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eGN rendszerébe.

Ellenőrizték a balatoni vendéglátókat is, ez lett az eredménye

2023. szeptember 8. 16:40

Szünet nélkül zajlottak az elmúlt két hónapban a Dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár által június közepén elrendelt nyári élelmiszerbiztonsági szezonális ellenőrzések.