Életmód, gasztronómia

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

Agrofórum Online

Az egyébként igen látványos, praktikus és könnyen takarítható, fekete műanyag konyhai eszközök a legújabb kutatások szerint árthatnak az egészségünknek.

Egy, a Chemosphere című szaklapban nemrégiben közzétett tanulmányban a kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a fekete műanyag konyhai eszközeinkben káros – égésgátló anyagok találhatóak.

Ezek a használatuk során az ételekbe és a szervezetünkbe kerülhetnek, így – bár a műanyag eszközökkel való sütés-főzés a kezdetekben (az alacsony bekerülési ár miatt) kedvező lehet, – idővel valószínűleg komoly károkat okozhatnak.

Észrevétlenül ártanak

„A konyhai eszközökben lévő káros anyagok beszennyezhetik az ételt, amit főzünk és megeszünk – ezáltal növelve a közvetlen expozíció kockázatát – magyarázta Nicole Sparks, a Kaliforniai Egyetem Környezeti és Foglalkozás-egészségügyi Tanszékéről. – Mivel ezek a vegyi anyagok nem bomlanak le könnyen, éveken át felhalmozódhatnak a szervezetben, ami káros egészségügyi hatásokhoz vezethet.”

Mivel ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt, szinte lehetetlen teljesen kiküszöbölni a velük való érintkezést. Ennek ellenére Dr. Sparks azt javasolja, hogy korlátozzuk az ezeknek való kitettségünket. A BPA-t, teflont, ftalátokat és tapadásmentes bevonatokat tartalmazó termékek elkerülése mellett mindig fából vagy rozsdamentes acélból készült eszközöket használjunk.

Ezen információk fényében összegyűjtöttünk nyolc nem toxikus kanalat, evőeszközkészletet, fogót, spatulát és egyebeket, amelyek az Amazonon mindössze 7 dollártól (2800 Ft) elérhetők.

Lássuk is a termékeket!

  • Cuisinart rozsdamentes acélból készült szűrőkanál
    Ezzel a rozsdamentes acélból készült csodával ugyanolyan könnyedén kivehetjük az al dente raviolit a forrásban lévő vízből, mint ahogy a tojássárgáját a tojásfehérjéről, vagy a zsírt a házi készítésű húsleves felszínéről.   
  • OXO 3 darabos fa evőeszközkészlet
    Az OXO háromrészes, fából készült konyhai fakanálszettje tömör bükkfából készült, természetes olajos fényezéssel a hosszú élettartam érdekében. Ha kézzel mossuk el őket (mosogatógép helyett), sokáig kitartanak.
  • Walfos 3-as csomag rozsdamentes acél konyhai fogó
    A konyhai eszközök közül vitathatatlanul a fogók a leghasznosabbak, mivel képesek az ételek forgatására, feldobására, megragadására, felemelésére és tálalására. Ez a teljesen rozsdamentes acélból készült fogókból álló csomag három hosszméretben készült, a könnyű tárolás érdekében zárható mechanizmussal. Mosogatógépben moshatóak.
  • Anmarko rozsdamentes acél spatulakészlet
    Minden szakácsnak szüksége van egy erős spatulakészletre, és ezt a három különböző méretű és szélességű spatulát tartalmazó készletet több mint 2100 vásárló ajánlja. Rozsdamentes acélból és fából készültek, rendkívül tartósak és az egészségre nem ártalmasak.
  • Viking Culinary rozsdamentes acélból készült 8 darabos konyhai eszközkészlet
    Ha az összes fekete műanyag konyhai eszközt le szeretné cserélni nem mérgező rozsdamentes acél modellekre, akkor ne keressen tovább, ez az elegáns készlet tökéletes választás lesz.

Frissítés: Schwarcz Joe, a McGill Egyetem Tudomány és Társadalom Tanszék igazgatója 2024. december 15-én felfedezett egy kalkulációs hibát. Megállapításai szerint a brómozott égésgátlóknak való kitettség kockázata alacsonyabb, mint ahogyan azt korábban állították. Ennek ellenére mégis azt javasolják, hogy lehetőség szerint használjunk környezetbarát(abb) konyhai eszközöket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Seprűzanót: Minden, amit tudni érdemes

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

Miért nem virágzik a klívia?

2022. november 11. 05:38

A szobaliliom egy viszonylag egyszerű ápolást igénylő cserepes dísznövényünk, mégis a gyakori kérdések közé tartozik, hogy vajon miért nem virágzik?

Mérgezőből ehető növények

2021. szeptember 12. 06:37

Vajon lehetséges a mérgező növények ehetővé nemesítése? Valójában már most is számos olyan növényt fogyasztunk, amelyek toxikus vegyületeket tartalmaznak.

Mérgező gyomnövények III. – további mérgező növényfajok

2021. április 2. 12:47

Ismerjük fel környezetünkben a gyengén mérgező, valamint a ritkábban előforduló gyomnövényeket, amelyekkel nemcsak mi, de gyermekeink és a ház körül élő állatok is alkalmanként találkozhatnak!