Életmód, gasztronómia

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

ÖMKi

Augusztus 20. nemcsak az államalapítás ünnepe, hanem az új kenyéré is. Az ÖMKi idén az ősi gabonafajtákra és a természetes kovászolásra hívja fel a figyelmet.

Egy különleges receptgyűjteménnyel segítik azokat, akik egészséges, adalékmentes kenyeret tennének az asztalra. Az ősgabonák nemcsak finomak, de a környezet és a szervezet szempontjából is kiváló választásnak számítanak.

Miért válassza a bio- és ősgabonákat?

A bio minősítésű lisztek vegyszermentes gazdaságokból származnak, így mentesek a növényvédőszer-maradványoktól, amelyek főként a gabonaszem külső rétegeiben találhatók meg. Különösen teljes kiőrlésű lisztek esetében ajánlott a bio termék választása, hiszen ezek tartalmazzák a korpát és a csírát is.

Az ÖMKi kutatásai is megerősítik, hogy az ősbúzák az egészségre is pozitívan hatnak (Forrás: ÖMKi)

Az ősi gabonafajták, például az alakor és a tönke, megőrizték természetes ellenálló képességüket és magas tápértéküket. Az ÖMKi kutatásai is megerősítik, hogy az ősbúzák gazdagok polifenolokban, karotinoidokban, fitoszterolokban és E-vitaminban, amelyek antioxidáns hatásuk révén az egészségre is pozitívan hatnak.

Új receptgyűjtemény: több mint negyven egészséges ötlet

Az ÖMKi új kiadványa több mint negyven receptet kínál az érdeklődőknek. A kenyérreceptek mellett olyan különlegességeket is találunk, mint az alakor lisztből készült szilvás papucs, vagy a kukoricás-gombás tönkepizza. A receptfüzet online is elérhető, de nyomtatott formában is kézbe vehető a Kenyérlelke Fesztiválon, augusztus 20-án, a szentendrei Skanzenben.

A szerzők abban bíznak, hogy a különleges ízekre nyitott fogyasztók mellett azok is kedvet kapnak az ősgabonákhoz, akik az egészséges életmód hívei. A tájfajtaként termesztett alakor és tönke lisztek ráadásul kiválóan alkalmasak kenyérsütésre, tésztákhoz vagy rakott ételekhez is.

Terméktérkép és tippek a tudatos vásárláshoz

Az ÖMKi ősgabona terméktérképe közel 60 gazdálkodót, molnárt és péküzemet sorol fel, így bárki megtalálhatja a hozzá legközelebbi forrást. A minőségi kenyér alapja a jó liszt: válasszunk hazai, kisüzemi vagy bio minősítésű termelőtől származó lisztet.

Fontos a címkeolvasás is: az ideális kenyér összetevői csupán liszt, víz és só. Ha a felsorolás hosszabb, adalékanyagokra gyanakodhatunk, amelyek az ipari feldolgozás miatt kerülnek a kenyérbe, nem a táplálkozásunk szolgálatában.

Kovászos kenyér: visszatérés a gyökerekhez

Az igazi kovászos kenyérhez nem kell élesztő – elég a természetes kovász és sok idő. A fermentáció során több tucat tejsavbaktérium és élesztőgomba dolgozik együtt, ami könnyebben emészthetővé, táplálóbbá és tovább eltarthatóvá teszi a kenyeret.

A kovászos kenyér alacsonyabb glikémiás indexű, több ásványi anyagot tartalmaz, és nem penészedik meg hamar. A hosszú kelesztési idő és a természetes mikroflóra nemcsak egészségesebbé, hanem ízletesebbé is teszi a végeredményt.

Ősgabonák a mindennapokban

Az alakor és a tönke nemcsak liszt formájában, hanem szemes állapotban is felhasználhatók – például salátákban, rizottókban vagy levesekben. Az eltérő gluténösszetételük miatt nem lehet belőlük könnyű, szivacsos kenyereket sütni, viszont kiválóak formakenyérhez, pizzához vagy kenyérlángoshoz.

Az alakor és a tönke nemcsak liszt formájában, hanem szemes állapotban is felhasználhatók (Forrás: ÖMKi)

Az ősbúzák beltartalmi értéke, környezetkímélő termesztése és gasztronómiai sokszínűsége miatt egyre népszerűbbek – és jó okkal.

Receptgyűjtemény: https://biokutatas.hu/kiadvany/osbuza-receptgyujtemeny/

A kenyérünnep közeledtével a Tudatos Vásárlók Egyesülete a kovászos kenyereket vette górcső alá. Minden kovász, ami annak látszik?

Nagyon alaposan nézze meg a címkét, ha kovászos kenyeret vesz!

https://tudatosvasarlo.hu/nagyon-alaposan-nezd-meg-a-cimket-ha-kovaszos-kenyeret-veszel

Képek: ÖMKi.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Gombapaprikás

2018. március 23. 09:27

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

Cukkinis lasagne - recept

2019. augusztus 24. 07:48

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Máktorta, egyetlen kanál liszt nélkül

2024. január 27. 08:10

A mák a tél egyik legnépszerűbb élelmiszere, amiből nagyon sokféle finomság készíthető.