14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

Agrofórum Online

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

Nem mi vagyunk a legnagyobb család. Nálunk „csak” négy gyerek van, plusz édesapám, így összesen heten élünk együtt, egy háztartásban. No és persze, a kutya, a macska és a gekkó – így tízen.

A gyerekeink osztályaiban azonban nem ritka az 5 gyerekes család, de van 7, sőt (kapaszkodjanak meg) 11 gyerekes család is! Tapasztalatból mondom, nem egyszerű ennyi éhes kis szájra úgy sütni-főzni, hogy minden finom, egészséges, elegendő – és kifizethető is legyen.

(Zárójelben jegyzem csak meg, hogy a mi nagy tepsis házi pizzánk és hamburgerünk bármikor lepipálja bármelyik pizzaláncét.)

A sok gyerekkel a legnagyobb nehézség azt hiszem, az, hogy mivel már mind kis-tinik (11-12-14-15 évesek) és mind sportolnak, tanulnak, zenélnek, különórákra, szakkörökre, mindenre járnak

A mennyiségnek hitt, eléjük tett ételek úgy tűnnek el, mintha ott sem lettek volna. Csak 30-as tálcás tojást érdemes venni, mert a 10-es tojás egy reggelire sem elég – hacsak nem trükközünk ezzel is, de erről majd legközelebb. Persze, ha megkérdezzük őket, mit ennének, azt felelik, mint a legtöbb TikTok-mémben a többi gyerek: mindegy, akármit, bármit.

A töki pompost első alkalommal egy Etyeki fesztiválon kóstoltuk meg velük. Nyár volt, a nap hét ágra sütött, sült hagyma és szalonna illata szállt a levegőben. Az egyik sátor előtt kígyózó sor állt. A szüleimtől azt tanultam, sosem a puccos, de üres éttermek előtt kell megállni, hanem ott, ahol sokan esznek.

Hát, mi is beálltunk a sorba. Kemencében sült a kenyérlángos, az illata elképesztő volt – mindenkinek szó szerint csorgott a nyála. Aztán megkaptuk a sok-sok finomságot, ki-ki a maga szeletét és csak annyit tudtunk mondani, hogy

Nem volt kérdés eztán, hogy a családi recepttárba örökös helyet kap eztán a töki pompos, amit lassan 10 éve mindig ugyanúgy készítek el – osztatlan sikerrel.

Hozzávalók: 1,5 dl víz, 1 teáskanál só, nagyobb csipet cukor, 2 evőkanál olíva olaj, 40 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő

A tetejére: tejföl (4-5 dl), 1 csomag bacon, 1 lila hagyma, só, reszelt sajt

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben bedagasztjuk, majd megkelesztjük. 

2.) Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a tészta, és 200 fokon 5-10 perc alatt elősütjük.

3.) Ha a tésztánk kicsit megsült, kivesszük a sütőből, megkenjük tejföllel, rászórjuk a felkockázott bacont, vékonyan felkarikázott lila hagymát, megsózzuk, és megszórjuk reszelt sajttal, majd további 12-15 perc alatt készre sütjük az egészet. A végén megkenhetjük még fokhagymás vízzel, amit a lángoshoz szoktunk használni. (fél dl víz + 5-6 gerezd fokhagyma átnyomva + só). Forrón tálaljuk.

Lehetne persze az egész családnak is így sütni (szoktam is), de nem tésztás ételeket, mivel a gluténmentes liszt 3x annyiba kerül, mint a hagyományos, ráadásul borzasztó nehéz vele dolgozni – és a gyerekorvos szerint a többieknek, akik nem lisztérzékenyek, nem szabad folyton gluténmentes ételeket adni, mert hajlamosíthatja őket a gluténérzékenységre, ha elszokik a szervezetük a gluténtartalmú ételektől. Nem egyszerű, igaz?

De nem is olyan bonyolult. A gluténmentes töki pompos alapja voltaképp egy jól működő gluténmentes pizzatészta, az egyetlen, ami mindig ropogós és finom, bármit is teszünk rá.

Hozzávalók (2 személyre): 300 g gluténmentes liszt (Schar), 10 g friss élesztő, 240 ml langyos víz, 10 g só, 2 ek olívaolaj

A tetejére: tejföl (4-5 dl), 1 csomag bacon, 1 lila hagyma, só, reszelt sajt

Elkészítés:

1.) A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, majd golyóvá gyúrjuk és lefedve, meleg helyen fél órán át kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk. 

2.) A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben elősütjük.

3.) Ha a tésztánk szép rózsaszínes szélű már, tehát majdnem kész, kivesszük a sütőből, megkenjük tejföllel, rászórjuk a felkockázott bacont, a felkarikázott lila hagymát, majd megsózzuk és megszórjuk reszelt sajttal, majd további 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük az egészet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Nem elírás: boza – de mi a csuda ez? 

2024. január 28. 08:10

Bár ma már hazánkban ismeretlen, de egykor nálunk is elterjedt volt ez a gabonafélékből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ízű, malátázás nélkül készült ital. Azóta azt is tudjuk, hogy ez veszteség számunkra, hiszen a boza nemcsak igen tápláló, de rendkívül egészséges is.

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.