32℃ 20℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Életmód, gasztronómia

Klasszikus lekváros linzer

Agrofórum Online

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.

Nem keveset, sokat, nagyon sokat, így amikor már azt hittük, hogy elfogyott az összes, akkor még mosolyogva elővett egy újabb tálcányi adagot a titkos polcról. Imádtuk persze, naná, hogy imádtuk, akkoriban ez volt AZ aprósütemény.

Ma már sok modernebb keksz félét is szoktam sütni, de azért időről időre előkerül ez a régi kedvenc is. Van, hogy csak így, porcukorral megszórva, és van, hogy úgy készítem, hogy sütés előtt még egy kis tojásfehérjével is lekenem, és porcukorral kevert darált diót is szórok rá – mondanom sem kell, az is nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • Töltelék: baracklekvár

A vajat felkockázzuk, a lisztet és a porcukrot összekeverjük. A vajat a lisztes keverékhez adjuk, és kézzel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és omlós tésztát gyúrunk belőle. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett tésztát lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle. Minden második darab közepére egy lyukat is szúrunk – az lesz a teteje.

8-12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, egy teli és egy lyukas darab közé kevés lekvárt kanalazunk, és óvatosan összeragasztjuk őket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A házi rozsdafarkú és az őszapó

2022. január 22. 04:36

Az elmúlt napokban és hetekben ismét a téli időjáráshoz méltó havazás, mínuszok és benépesült madáretetők köszöntenek minket reggelente. Ismerkedjünk meg az etetők ritkább vendégeivel is, hátha szerencsénk lesz hozzájuk! Mit kell tudni az őszapóról és a házi rozsdafarkúról?

Kerti kalendárium - évkezdési teendők a házikertben

2020. január 11. 06:38

Tekintsük át a januári és februári kerti teendőinket, amelyek szükségszerű elvégzése jelentősen megkönnyíti az év további részében a dolgunkat.

Szesszionátusok legelője

2018. november 2. 10:08

Tudja-e vajon száz ember közül csak egy is hogy mit jelent a fenti latin vagy angol eredetű szó: szesszionátus.

Miért tart valaki struccot?

2018. július 16. 13:12

A szomódi Nagy Gábor hivatásos tűzoltóként dolgozik, hobbiként pedig állatokat tart, kisállat simogatót üzemeltet.