16℃ 12℃
szeptember 26. Jusztina, Kozma, Damján
Életmód, gasztronómia

Klasszikus lekváros linzer

Agrofórum Online

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.

Nem keveset, sokat, nagyon sokat, így amikor már azt hittük, hogy elfogyott az összes, akkor még mosolyogva elővett egy újabb tálcányi adagot a titkos polcról. Imádtuk persze, naná, hogy imádtuk, akkoriban ez volt AZ aprósütemény.

Ma már sok modernebb keksz félét is szoktam sütni, de azért időről időre előkerül ez a régi kedvenc is. Van, hogy csak így, porcukorral megszórva, és van, hogy úgy készítem, hogy sütés előtt még egy kis tojásfehérjével is lekenem, és porcukorral kevert darált diót is szórok rá – mondanom sem kell, az is nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • Töltelék: baracklekvár

A vajat felkockázzuk, a lisztet és a porcukrot összekeverjük. A vajat a lisztes keverékhez adjuk, és kézzel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és omlós tésztát gyúrunk belőle. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett tésztát lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle. Minden második darab közepére egy lyukat is szúrunk – az lesz a teteje.

8-12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, egy teli és egy lyukas darab közé kevés lekvárt kanalazunk, és óvatosan összeragasztjuk őket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

2019. november 2. 09:05

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

2018. október 16. 03:48

Nem ismerünk olyan „társítási szituációt”, amikor a fokhagyma gátolná a másik növényt a növekedésben, vagy odavonzaná valamely kártevőjét. Sőt, inkább elkerülik a kártevők erőteljes szaga miatt.

Aratás utáni csend vagy mégsem?

2018. július 20. 04:46

Ma reggel arra ébredtem, hogy csend van. Miután felkeltem, nyugodtan megettem a reggelimet, megittam a kávémat, felöltöztem és elindultam. Semmi idegeskedés, semmi telefon, hajnalban nem jártam körül a határt, és nem az időjárás jelentést böngésztem. Miért? A 2018. évi gabonaaratást befejeztük. Egy fejezet lezárult, feldolgozzuk az eredményeket, és kezdjük az következő évet.

A szabadság kiadásának és a következő évre történő átvitelének szabályairól

2018. november 12. 15:37

A munkaügyi hatóság komolyan veszi a munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra és annak kiadására vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését, és habár a bírság mértékét több összetevő befolyásolja, ez 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet.