Manapság a legtöbb orvos azt javasolja, hogy ha tehetjük, csökkentsük a koleszterinszintünket. Az első lépés ehhez az, hogy megvizsgáljuk, mi kerül nap mint nap a tányérunkra és – ha szükséges – az egészséges táplálkozás irányelveihez igazodva módosítsuk azt.
Ha megszokta, hogy jókora hamburgereket és ropogósra sült csirkét eszik, akkor az egészséges táplálkozás gondolata nem biztos, hogy különösebben vonzza. De nem kell aggódnia, mivel a legújabb kutatásokból kiderült, hogy nem kell feláldoznia a finom falatokat az egészséges táplálkozás érdekében.
Csak meg kell fontolnia, mit és milyen formában eszik. A csirkehús ugyanis jó lehet, ha párolva készíti el, és a hamburger sem ördögtől való, ha nem vörös hússal és zsíros szalonnával tömi meg a bucik belsejét.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azon élelmiszerek listáját, amelyek bizonyítottan koleszterinszint-csökkentő hatással bírnak:
Vöröshagyma
Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a hagymában található egyik fontos vegyület, a kvercetin hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. A hagymának ily módon fontos szerepe lehet a gyulladásos folyamatok és az artériákban fellépő panaszok megelőzésében. Fogyasszon nyers hagymát frissen kevert salátákban, házi készítésű hamburgerben vagy omlettben. A panírozott, olajban kisütött hagymakarikát viszont engedje el – az nem koleszterinbarát választás.
Fokhagyma
Egy 2016-os kutatás kimutatta, hogy a fokhagyma akár 30 milligramm per deciliter (mg/dl) mértékben is csökkentheti az összkoleszterinszintet. A fokhagyma nyersen, pirítósra kenve tökéletes választás lehet, de áttörve, pástétomokba, szendvicskrémekbe is keverhetjük. Olívaolajban puhára párolva a fokhagyma egészségesebb, mintha a kenyerünkre vajat kennénk.
Gomba
A shiitake gomba rendszeres fogyasztása koleszterinszint-csökkentő hatású. Párolva, megfőzve, grillezve, pirítva egyaránt fogyasztható, diéták kiegészítésére is alkalmas, így fogyasztása erősen javallott, főként, ha koleszterinbarát étrendet folytatunk.
Avokádó
Az avokádó fogyasztása csökkenti az összkoleszterinszintet, az alacsony sűrűségű lipoproteinek (más néven rossz koleszterin) és a trigliceridek szintjét. A titok nyitja az avokádóban található egészséges zsírokban rejlik. Önmagában fogyasztva, pirítósra kenve, egy kis sóval-borssal fűszerezve isteni csemege lehet, de guacamolét is készíthetünk belőle, akár az egész család részére.
Csípős paprika
Semmi sem „dobja fel” annyira a vért (jó értelemben), mint a paprika csípőssége. Az erős paprikában található kapszaicin fontos szerepet játszik az artériák elzáródásának, az elhízásnak, a vérnyomásnak és a stroke kockázatának csökkentésében. Akár levesbe aprítva, akár pörköltbe főzve használjuk, jót teszünk vele magunknak és az egészségünknek.
Salsa szósz
Felejtse el a bolti majonézt vagy a ketchupot, az egyik túl zsíros, a másik túl cukros. Készítsen inkább házilag salsa szószt egy kis paradicsommal, fokhagymával, korianderrel és más szívbarát összetevőkkel. Legyen azonban óvatos a boltban vásárolt salsa szószokkal, amelyek gyakran magas nátriumtartalmúak. Szívbetegség vagy magas vérnyomás esetén ugyanis fokozottan figyelnie kell a nátriumbevitelére.
Gyümölcsök
Nemcsak a zöldségek tesznek jót a szívnek. A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, a legtöbbjük polifenolokban is gazdag. Ezek olyan növényi eredetű anyagok, amelyekről úgy vélik, hogy pozitív szerepet játszanak a szívbetegség és a cukorbetegség megelőzésében. Ide tartoznak többek között az alma, a citrusfélék, a mangó, a szilva, a körte, a szőlő és a bogyós gyümölcsök.
Diófélék
Itt az ideje egy kis ropogtatásnak! A Harvard Medical School szerint a dióban gazdag étrend csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a cukorbetegség, a különböző fertőzések és a tüdőbetegségek okozta halálozás kockázatát is. A felesleges nátriumfogyasztás elkerülése érdekében válasszon sótlan dióféléket: a mandula, a dió és a pisztácia egyaránt remek rágcsálnivaló.
Amennyiben megpróbál szívbarát étrendet tartani, a koleszterinszint-csökkentő és szívbarát összetevők mellett célszerű ügyelnie arra, hogy vörös hús ne kerüljön többé a tányérjára. Helyette fogyasszon olyan sovány húsokat, mint a pulyka, a csirke és a hal.
(Fotó: Anali Matheus/Pixabay)