31℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Életmód, gasztronómia

Koleszterin csökkentő ételek

Agrofórum Online

Manapság a legtöbb orvos azt javasolja, hogy ha tehetjük, csökkentsük a koleszterinszintünket. Az első lépés ehhez az, hogy megvizsgáljuk, mi kerül nap mint nap a tányérunkra és – ha szükséges – az egészséges táplálkozás irányelveihez igazodva módosítsuk azt.

Ha megszokta, hogy jókora hamburgereket és ropogósra sült csirkét eszik, akkor az egészséges táplálkozás gondolata nem biztos, hogy különösebben vonzza. De nem kell aggódnia, mivel a legújabb kutatásokból kiderült, hogy nem kell feláldoznia a finom falatokat az egészséges táplálkozás érdekében.

Csak meg kell fontolnia, mit és milyen formában eszik. A csirkehús ugyanis jó lehet, ha párolva készíti el, és a hamburger sem ördögtől való, ha nem vörös hússal és zsíros szalonnával tömi meg a bucik belsejét.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a koleszterin csökkentő ételek listáját, amelyek bizonyítottan segítenek a koleszterinszint csökkentésében.

Koleszterin csökkentő ételek

Vöröshagyma

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a hagymában található egyik fontos vegyület, a kvercetin hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. A hagymának ily módon fontos szerepe lehet a gyulladásos folyamatok és az artériákban fellépő panaszok megelőzésében. Fogyasszon nyers hagymát frissen kevert salátákban, házi készítésű hamburgerben vagy omlettben. A panírozott, olajban kisütött hagymakarikát viszont engedje el – az nem koleszterinbarát választás.

Fokhagyma

Egy 2016-os kutatás kimutatta, hogy a fokhagyma akár 30 milligramm per deciliter (mg/dl) mértékben is csökkentheti az összkoleszterinszintet. A fokhagyma nyersen, pirítósra kenve tökéletes választás lehet, de áttörve, pástétomokba, szendvicskrémekbe is keverhetjük. Olívaolajban puhára párolva a fokhagyma egészségesebb, mintha a kenyerünkre vajat kennénk.

Gomba

A shiitake gomba rendszeres fogyasztása koleszterinszint-csökkentő hatású. Párolva, megfőzve, grillezve, pirítva egyaránt fogyasztható, diéták kiegészítésére is alkalmas, így fogyasztása erősen javallott, főként, ha koleszterinbarát étrendet folytatunk.

Avokádó

Az avokádó fogyasztása csökkenti az összkoleszterinszintet, az alacsony sűrűségű lipoproteinek (más néven rossz koleszterin) és a trigliceridek szintjét. A titok nyitja az avokádóban található egészséges zsírokban rejlik. Önmagában fogyasztva, pirítósra kenve, egy kis sóval-borssal fűszerezve isteni csemege lehet, de guacamolét is készíthetünk belőle, akár az egész család részére.

Csípős paprika

Semmi sem „dobja fel” annyira a vért (jó értelemben), mint a paprika csípőssége. Az erős paprikában található kapszaicin fontos szerepet játszik az artériák elzáródásának, az elhízásnak, a vérnyomásnak és a stroke kockázatának csökkentésében. Akár levesbe aprítva, akár pörköltbe főzve használjuk, jót teszünk vele magunknak és az egészségünknek.

Salsa szósz

Felejtse el a bolti majonézt vagy a ketchupot, az egyik túl zsíros, a másik túl cukros. Készítsen inkább házilag salsa szószt egy kis paradicsommal, fokhagymával, korianderrel és más szívbarát összetevőkkel. Legyen azonban óvatos a boltban vásárolt salsa szószokkal, amelyek gyakran magas nátriumtartalmúak. Szívbetegség vagy magas vérnyomás esetén ugyanis fokozottan figyelnie kell a nátriumbevitelére.

Gyümölcsök

Nemcsak a zöldségek tesznek jót a szívnek. A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, a legtöbbjük polifenolokban is gazdag. Ezek olyan növényi eredetű anyagok, amelyekről úgy vélik, hogy pozitív szerepet játszanak a szívbetegség és a cukorbetegség megelőzésében. Ide tartoznak többek között az alma, a citrusfélék, a mangó, a szilva, a körte, a szőlő és a bogyós gyümölcsök.

Diófélék

Itt az ideje egy kis ropogtatásnak! A Harvard Medical School szerint a dióban gazdag étrend csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a cukorbetegség, a különböző fertőzések és a tüdőbetegségek okozta halálozás kockázatát is. A felesleges nátriumfogyasztás elkerülése érdekében válasszon sótlan dióféléket: a mandula, a dió és a pisztácia egyaránt remek rágcsálnivaló.

Amennyiben megpróbál szívbarát étrendet tartani, a koleszterinszint-csökkentő és szívbarát összetevők mellett célszerű ügyelnie arra, hogy vörös hús ne kerüljön többé a tányérjára. Helyette fogyasszon olyan sovány húsokat, mint a pulyka, a csirke és a hal.

(Fotó: Anali Matheus/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Csökkenti a koleszterinszintet a napi lencsefogyasztás

2024. július 8. 13:10

A tanulmányok szerint napi háromnegyed csésze lencse fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a gyulladásos folyamatokat.

Magas koleszterinszint mellett is ehetünk tojást?

2024. október 16. 16:10

Átlagosan heti 7 tojást fogyaszt az emberek nagy átlaga anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna számukra.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

A kacsatojás-fogyasztás előnyei és hátrányai

2024. október 29. 08:10

A kacsatojás több fehérjét, zsírt és többféle vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a tyúktojás.