Életmód, gasztronómia

Legyen óvatos, amikor dubai csokoládét vásárol!

Agrofórum Online

Az utóbbi időben a „dubai csokoládé" népszerűsége jelentősen megnőtt, különösen a közösségi médiában folytatott ügyes marketingkampányoknak köszönhetően.

Ez a különleges édesség pisztáciakrémmel és „angyalhaj” néven is emlegetett pirított tésztaszálakkal, kadayif tésztaszálakkal van töltve, ami egyedi ízélményt nyújt a fogyasztóknak.

A kereslet növekedése miatt számos üzlet korlátozott mennyiségben kínálta a terméket, ami hosszú sorokat eredményezett a boltok előtt.

Azonban a csokoládé iránti magas kereslet és az ebből fakadó magas árak – egyes helyeken akár 6-8 ezer forint, Európa-szerte 20 euró 100 grammonként – vonzóvá tették a terméket a csempészek számára is.

Ausztriában a pénzügyminisztérium jelentése szerint két alkalommal is lefüleltek csempészeket, akik ugyanazzal a Törökországból érkező autóbusszal próbálták meg vámkezelés nélkül behozni a csokoládét az országba.

Októberben és novemberben összesen 2540 darab, egyenként 200 grammos táblát találtak egy busz csomagtartójában, amelyek értékét 52 000 euróra, több mint 21 millió forintnyira becsülték.

Dupla büntetés

A csempészek célja az volt, hogy elkerüljék a vám- és adófizetést, ami jelentős bevételkiesést okoz az államnak. Gunter Mayr, az osztrák pénzügyminisztérium képviselője rámutatott, hogy ezek az adók elengedhetetlenek az olyan közszolgáltatások finanszírozásához, mint az utak és iskolák fenntartása. A lebukott csempészeknek büntetésként a kétszeres vámösszeget, összesen 4000 eurót, több mint 1,6 millió forintnyi pénzt kellett megfizetniük.

Egészség és tisztesség

A „dubai csokoládé” iránti kereslet növekedése és az ebből fakadó csempészeti kísérletek rávilágítanak arra, hogy a fogyasztóknak érdemes körültekintően eljárniuk a vásárlás során.

Fontos ellenőrizni a termékek származását és megbízható forrásból beszerezni azokat, hogy elkerüljük a csempészett vagy illegálisan forgalmazott áruk megvásárlását – számolt be a német proplanta híroldal. Ezzel nemcsak saját egészségünket és biztonságunkat védjük, hanem hozzájárulunk a tisztességes kereskedelem fenntartásához is.

(Kép: Freepik)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Dubaji csokoládé: a trend árnyoldalai

2025. január 26. 08:10

Az eredeti dubaji csokoládéban található pisztáciák Törökországból és Iránból származnak, ezek a világ legnagyobb termelői az USA után.

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.