Életmód, gasztronómia

Legyen óvatos, amikor dubai csokoládét vásárol!

Agrofórum Online

Az utóbbi időben a „dubai csokoládé" népszerűsége jelentősen megnőtt, különösen a közösségi médiában folytatott ügyes marketingkampányoknak köszönhetően.

Ez a különleges édesség pisztáciakrémmel és „angyalhaj” néven is emlegetett pirított tésztaszálakkal, kadayif tésztaszálakkal van töltve, ami egyedi ízélményt nyújt a fogyasztóknak.

A kereslet növekedése miatt számos üzlet korlátozott mennyiségben kínálta a terméket, ami hosszú sorokat eredményezett a boltok előtt.

Azonban a csokoládé iránti magas kereslet és az ebből fakadó magas árak – egyes helyeken akár 6-8 ezer forint, Európa-szerte 20 euró 100 grammonként – vonzóvá tették a terméket a csempészek számára is.

Ausztriában a pénzügyminisztérium jelentése szerint két alkalommal is lefüleltek csempészeket, akik ugyanazzal a Törökországból érkező autóbusszal próbálták meg vámkezelés nélkül behozni a csokoládét az országba.

Októberben és novemberben összesen 2540 darab, egyenként 200 grammos táblát találtak egy busz csomagtartójában, amelyek értékét 52 000 euróra, több mint 21 millió forintnyira becsülték.

Dupla büntetés

A csempészek célja az volt, hogy elkerüljék a vám- és adófizetést, ami jelentős bevételkiesést okoz az államnak. Gunter Mayr, az osztrák pénzügyminisztérium képviselője rámutatott, hogy ezek az adók elengedhetetlenek az olyan közszolgáltatások finanszírozásához, mint az utak és iskolák fenntartása. A lebukott csempészeknek büntetésként a kétszeres vámösszeget, összesen 4000 eurót, több mint 1,6 millió forintnyi pénzt kellett megfizetniük.

Egészség és tisztesség

A „dubai csokoládé” iránti kereslet növekedése és az ebből fakadó csempészeti kísérletek rávilágítanak arra, hogy a fogyasztóknak érdemes körültekintően eljárniuk a vásárlás során.

Fontos ellenőrizni a termékek származását és megbízható forrásból beszerezni azokat, hogy elkerüljük a csempészett vagy illegálisan forgalmazott áruk megvásárlását – számolt be a német proplanta híroldal. Ezzel nemcsak saját egészségünket és biztonságunkat védjük, hanem hozzájárulunk a tisztességes kereskedelem fenntartásához is.

(Kép: Freepik)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Jó hír a Milka gyártójáról

2020. június 17. 05:38

Március végi hír volt, hogy a Mondelez termékei iránti kereslet látványosan emelkedett. Ekkor a cég egyébként növelte a dolgozóinak fizetett órabért.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Dubaji csokoládé: a trend árnyoldalai

2025. január 26. 08:10

Az eredeti dubaji csokoládéban található pisztáciák Törökországból és Iránból származnak, ezek a világ legnagyobb termelői az USA után.

Tejcsoki, étcsoki vagy fehér csoki? Ezt szeretik legjobban a magyarok

2023. október 28. 07:10

Nem kell a cukormentes, a hagyományos tejcsokoládét szeretik a legjobban a magyarok – többek között ezt bizonyítja a Debreceni Egyetem kutatójának átfogó felmérése. Az Appetite folyóiratban megjelent közleményért a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját is elnyerte Kiss Marietta, a Gazdaságtudományi Kar docense.