21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Életmód, gasztronómia

Létezik közösségi komposztálás is, éljünk vele!

Agrofórum Online

Egyre több a komposztálót építő ember. A hazai önkormányzatok ingyenes komposztálókeretekkel igyekeznek rávilágítani arra, miért is jó ebbe belevágni. De mi a helyzet a közösségi komposztálással? Miért fontos, hogy ez is minél szélesebb körben elterjedjen?

A közösségi komposztálás legfontosabb előnye, hogy csökkenti a kommunális hulladék mennyiségét, ami hazánkban egyébként – az Európai Unióhoz képest – viszonylag alacsony. Az EU átlagos lakossági hulladéktermelése 2016-ban körülbelül 480 kg/fő, míg itthon ez az érték 379 kg/fő volt.

Sosem késő tanulni

A hazai utcákon, parkokban nem véletlen, hogy egyre több kommunális komposztáló tűnik fel, amelyeken feliratok segítenek eligazodni a környéken élőknek. Így aki soha életében nem foglalkozott ezzel a témával, vagy esetleg nincs is kertje, megtudhatja, hová dobhatja (a szemetes helyett) a tojáshéjat, a kávézaccot, a háztartásban keletkező zöldségekből és gyümölcsökből származó hulladékot és a többi, komposztálásra alkalmas „hulladékot”.

Példát mutatni a gyerekeknek

A közösségi komposztálás a hulladékcsökkentés mellett remek közösségformáló tevékenység is. Az emberek beszélgethetnek egymással, megismerkedhetnek a szűkebb környezetükben élőkkel és megtaníthatják a gyerekeknek, miért fontos a komposztálás a környezetünk szempontjából.

A komposztálás körforgásáról sok helyütt részletes ábrák és leírások is ki vannak téve oktatótábla gyanánt, főként kisebb-nagyobb gyerekek számára. A tapasztalatok szerint ez a korosztály szívesen vesz részt mind a szelektív szemétgyűjtésben, mind pedig a komposztálásban.

Nem baj, ha idejekorán megtanulják, miért nem jó a szemétégetés, és miért teszik tönkre a Földet az egyre növekvő szeméthegyek – ha nem teszünk mindannyian ez ellen. Az ökológiai lábnyom fogalmáról sem baj, ha hallanak, de az a legjobb, ha maguk is kipróbálhatják, miként tudnak részt venni ennek csökkentésében.

A városi komposztálás világszerte nő

Korábban nem volt „divat” a nagyvárosokban a komposztálás, vidéken pedig nem volt annyira égető szükség rá, hiszen nem keletkezett olyan horribilis mennyiségű szemét. Az utóbbi években azonban egyre több kisebb-nagyobb városban indultak el komposztálási programok, nem csak hazánkban, de a nagyvilágban is.

Tokióban például lakókörzetenként gyűjtik az emberek a szerves hulladékot, hogy azt komposztálják és a város zöldterületei azt mihamarabb tápanyagként megkapják. Elmondható, hogy ez a fajta komposztálás egy jól bevált, jól működő program a japán fővárosban. Így sokkal kevesebb a kommunális szemét és sokkal több a komposzt, ami a város parkjaiban felhasználható.

Magyarországon egyre több társasház, lakópark és panel mellett állítanak fel komposztálókereteket

Mindezt azzal a céllal teszik, hogy felhívják az emberek figyelmét a környezettudatos életmódra. Sokszor az ilyen lakóközösségeknek saját kiskertjük is van, amelyben még könnyebben fel tudják használni a maguk által termelt komposztot.

A komposztálási folyamat nem bonyolult, és a kihelyezett táblák segítségével mindenki könnyen meg tudja tanulni, mi való a komposztba és mi nem, milyen sűrűn kell felkeverni, mitől gyorsulnak fel a bomlási folyamatok és mi az, ami árt a komposztálásnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe az EU-ban

2019. július 28. 04:38

Az Európai Unió 2015-ben elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig felére csökkenti az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot.

Dolgok, amikkel a civilek a gazdák agyára mennek

2024. július 23. 14:40

Sok gazda imádja a munkáját, de olykor a civilek megkeserítik az amúgy is stresszes napokat. Íme, néhány a jellemző bosszúságok közül.

A műanyag hulladék problémájának kezelése a kertészeti ágazatban

2022. november 14. 15:40

Nem kizárólag a termesztők feladata, hogy minél környezettudatosabbak legyenek. Ezúttal a beszállítók is összefogtak a termesztés zöldebbé tétele érdekében. A Netafim már 2010-ben is tett lépéseket ebbe az irányba, amikor megnyitotta az első hulladékhasznosító üzemét a kaliforniai Fresnóban. Most, 2022-ben ismét sikerrel jártak: a Netafim új hulladékhasznosító üzemet nyitott Mexikóban.

Növényvédőszer-göngyölegek a körforgásos gazdaságban

2018. október 25. 04:37

A CSEBER Nonprofit Kft. növényvédőszer-göngyölegek és csávázott vetőmagok csomagolóanyagainak gyűjtését végzi és idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.